Fialová barva v interiéru: barva pro všechny místnosti i styly

Fialová barva patří už dlouhá léta k oblíbeným barvám pro malování interiéru. Spolu s červenou a hnědou patří k trojici nejčastějších barev, kterými Češi malují. Není však divu, je to barva nevtíravá, originální a hodí se snad do každého prostoru. A jak lze díky fialové vylepšit vaše bydlení i duševní pohodu? To vše se dozvíte na následujících řádcích!

Charakteristika barvy

Fialová barva je symbolem důstojnosti, hodnosti či bohatství. Je považována za velice inspirativní barvu a představuje spiritualitu a moudrost. Tato módní a přitažlivá barva může však také působit jako upjatá, melancholická či vyvolávající znepokojení. Díky své mystičnosti a tajuplnosti je spojená především s citlivostí a intuici. Má nejjemnější a nejvyšší vibrace z barevného spektra a tím, že se v přírodě téměř nevyskytuje, je spojována s nepřirozeností a exotičnosti.

Trochu „fialové“ historie

Už po staletí lidé věřili, že má fialová barva magickou moc, která stimuluje a uklidňuje. Jedná se o sloučeninu dvou barev – červené a modré, díky čemu dojde ke spojení dvou protipólu jako například lásky a moudrosti, těla a duše či země a nebe. Ve starém Orientu byla fialová symbolem vznešenosti. Dovolit si ji mohli pouze bohatí lidé, jelikož tato barva byla výrobně nejdražší, což platí i dodnes. Po první světové válce začala být fialová vnímána jako symbol svobody.

Magické účinky fialové

Fialová barva dokáže velmi silně působit na nevědomí, posilovat meditaci a dodávat nám duchovní sílu. Pomocí této barvy můžeme harmonizovat podrážděnost či vyrovnávat stavy úzkostí, proto se hodí takřka do každého prostoru ve vašem bydlení. Navíc blahodárně působí proti depresi, migréně a povzbuzuje lymfu. Stejně jako modrá barva patří fialová k chladnějším odstínům, uklidňuje a vyvolává spánek, což mohou ocenit chroničtí nespavci, když ji nechají vniknout do své ložnice. A pokud patříte k originálním osobnostem s uměleckými sklony, je právě fialová tou ideální barvou pro vaši pracovnu!

Nebojte se experimentovat a kombinovat!

Pokud se rozhodnete vymalovat svůj byt či dům nesázejte pouze na bílou klasiku a nebojte se experimentovat s interiérovými barvami. „Pokud zvolíme správné barvy, můžeme prostor skvěle zútulnit a opticky upravit. Nepsané pravidlo říká, že v jedné místnosti by se měly doplňovat 2 nebo 3 barvy, včetně nábytku či doplňků,“ radí Stanislav Kralovanský majitel firmy Malíři natěrači CZ.

Fialová barva je inspirativní

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, právě fialová patří k barvám, které lze výborně kombinovat. Například v kombinaci s šedou či stříbrnou krásně vynikne svůdnost fialové a dokáže tak vytvořit úchvatnou atmosféru v obývacím pokoji. Hodí se také do kuchyně, kde si rozumí s bílými detaily či světlým dřevem. Fialová je také často využívána v dětských pokojíčcích. Světle fialová či levandulová barva ve spojení s růžovou udělá z pokoje pro vaši ratolest pravou princeznovskou komnatu. „Inspirovat se můžeme také mixem lesního ovoce, kde převažuje právě fialová, červená či růžová. Pokud budete interiér ladit do přírodních barev, nemusíte se obávat, že by vypadal kýčovitě či uměle,“ zdůrazňuje Kralovanský.

I když někteří zastávají názor, že fialová je barva hodící se spíše pro něžnější pohlaví, ne vždy je to pravda. Fialová se zelenou či modrou je výbornou kombinací v pokoji pro kluky. Také koupelně dokáže propůjčit exkluzivní nádech, působit velice relaxačně a dodat prostoru ten správný intimní ráz. Lze tedy tvrdit, že je tato barva adaptibilní pro všechny místnosti i styly.

Pozor na prostorové řešení místnosti

Kombinaci barev bychom však měli vždy volit s ohledem na velikost místnosti a množství světla, které v ní je. Pokud je místnost světlá, můžeme využívat tmavší odstíny barvy, které prostor zúží a pohltí v něm světlo. Naopak tmavší místnosti je vhodné vymalovat světlými či pastelovými odstíny. Kromě mixování barev můžeme také využít stále velmi moderního tapetování. Často postačí místnost ozvláštnit pouze tapetou aplikovanou na jednu stěnu. Nejoblíbenější motivy tapet jsou květiny, abstraktní ornamenty a klasické pruhy na sto různých způsobů.

Nejdůležitější je cítit se „doma“!

V dnešní době je stále modernější využívat služeb bytových designéru, kteří vám poradí s výběrem barev, nasimulují vám možné barevné kombinace a vytvoří návrh interiéru na míru. „Ať už se rozhodnete využít úžasnou fialovou či jakoukoliv jinou barvou, nejdůležitější by mělo být, abyste se cítili ve svém domově pohodlně,“ dodává na závěr Kralovanský.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry