Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  19.04.2016 06:00:42

Stát má problém sehnat „ajťáky“. Málo platí


Nízké platy, chybějící nepeněžní benefity a malá perspektiva růstu a komplexního vzdělávání. To jsou hlavní důvody, proč státní organizace těžko získávají nové IT odborníky.

Vládní poradní orgán – Rada vlády pro informační společnost (RVIS) vypracovala před nedávnem studii, ve které řešila odměňování zaměstnanců na pozicích systémový analytik a a systémový administrátor-správce sítě. Z šetření vyplynulo, že „ajťáci“ v soukromých firmách berou 1,4 – 1,7x více, než jejich kolegové placení státem. Podle materiálu, který bude projednávat vláda je průměrný plat systémového analytika v nestátním sektoru 56.392 , státní si přijde na 33.101 . U administrátorů to je 44.575Kč resp 29.871 ve službách státu. Zpracovatelé zprávy vycházeli z centrálních databází (Informační systém o průměrném výdělku a Informační systém o platu) kam jsou ukládána data o výdělcích jednotlivých profesí dle klasifikace zaměstnání (CZ-ISCO).

„Z porovnání odměňování zaměstnanců IT v podnikatelské a nepodnikatelské sféře vyplývá, že zaměstnanci ve veřejných službách a správě mají výrazně nižší plat. Vzhledem k tomu, že činnosti specialistů IT jsou v obou sférách srovnatelné, tak tato skutečnost má za následek nedostatek odborníků ve veřejných službách a správě. Problematické je již získání zaměstnanců s touto specializací na volná místa, z důvodu nízkého nástupního platu pro absolventy s dosaženým vysokoškolským stupněm vzdělání,“ uvádí se ve zprávě RVIS pro vládu. Autoři zprávy dále upozorňují na skutečnost, že podnikatelé mohou nabídnout i nepeněžité benefity a ucelený systém vzdělávání a rozvoje, který je pro absolventy lákavý. Zákon o státní službě neumožňuje z veřejných prostředků poskytovat obdobné benefity jako v podnikatelské sféře. Ucelený systém rozvoje a vzdělávání by však koncipován být mohl a měl,“ uvádí autoři zprávy. O tom, že tento stav pálí všechna ministerstva a další státní instituce svědčí také skutečnost, že se na MPSV již nějakou dobu schází politicko-odborná skupina pod vedením náměstka Petra Šimečky, jejímž úkolem je připravit nový systém odměňování státních zaměstnanců s předpokládanou účinností od 1. 1. 2017. „Tato pracovní skupina však nebude doporučovat vládě preferovat vybrané obory služby a zvýhodňovat je v tarifním zařazení proti ostatním. Odměňování pracovníků na úseku ICT navrhuje pracovní skupina MPSV řešit systémově až v rámci komplexní změny systému odměňování.“

Finance: „ajťákům přidejte, ale nechtějte peníze po nás“

Ministerstvo financí doporučuje, aby ústřední orgány státní správy vytvářely takové motivační prostředí pro zaměstnance na úseku ICT, které by umožňovalo v rámci pohyblivé složky mzdy dorovnávat v maximální možné míře výdělky na úroveň srovnatelnou se soukromým sektorem.  „Takovými motivačními prostředky mohou být například měřitelné dlouhodobé projektové úkoly, cílové ukazatele a také investice do odborného růstu. Avšak všechna opatření je zapotřebí uplatňovat bez dodatečných nároků na státní rozpočet striktně v rámci limitů mzdových prostředků vyčleněných v jednotlivých rozpočtových kapitolách,“ dodává k tématu ministerstvo financí.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688