BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.12.2015 12:12:14

Ropa klesla na 6letá minima, CAD na 11letá minima; analýza USD/CAD, GBP/NZD, AUD/USD

Americké akcie v pondělí oslabily v čele s indexem energetik, který zaznamenal největší denní pokles od konce srpna v reakci na propad cen ropy. Index včera klesl o 3,7 procenta poté, co během dne se v jednu chvíli propadl až o 5 procent. Nejvíce jej táhly dolů hlavní ropné tituly Exxon a Chevron, které ztratily více jak 3 procenta. Levná ropa ale pomohla akciím aerolinek. Například Jet Blue Airways a Delta Airlines díky tomu posílily zhruba o 4 procenta a index S&P aerolinek vyskočil na nejvyšší úroveň od ledna.

Cena ropy v pondělí klesla na nejnižší úroveň za téměř sedm let poté, co se členové kartelu OPEC nedohodli v pátek ve Vídni na snížení těžby a především nevypustili jakoukoli zmínku o jejím stropu. Kontrakt na ropu Brent se včera propadl o 4 procenta čili o 1,72 dolaru na hodnotu 41,28 dolarů poté, co se na chvíli podíval na hodnotu 41,20 dolarů, nejnižší úroveň od února 2009. Cena americké ropy WTI včera ztrácela 4,7 procenta a v průběhu dne klesla až na hodnotu 38,08 dolarů za barel a rovněž tak testovala více než šestileté minimum, které oba kontrakty naposledy zaznamenaly letos v srpnu.

Na pokles ceny ropy reagoval negativně kanadský dolar, který včera proti USD spadl na 11letá minima (1,3513). Páteční data z tamního trhu práce naznačila, že ekonomika nevstupuje dobře do posledního kvartálu. USD/CAD rovněž těží z očekávání, že Fed zvedne příští týden úrokové sazby. Od kanadské centrální banky se tento krok čeká nejdříve v prvním čtvrtletí 2017. Pod prodejním tlakem byly včera i ostatní měny navázané na ropu, jako norská koruna nebo ruský rubl.

Na výprodejové vlně se včera svezl i australský a novozélandský dolar jakožto zástupci komoditních měn. AUD/USD včera oslabil o 1 procento a výprodej v noci nezastavila ani lepší nálada v podnikatelském sektoru (index NAB). Novozélandský dolar je pod tlakem i kvůli očekávání, že centrální banka (RBNZ) by mohla zítra snížit základní úrokovou sazbu o 0,25 procenta.

Index Dow Jones v pondělí klesl o 0,66 procenta na hodnotu 17 730,51 bodu, S&P 500 ztratil 0,7 procenta a ukončil den na úrovni 2077,07 bodu a index Nasdaq ubral 0,79 procenta na 5101,81 bodu. Evropské burzy navazují na negativní americkou a asijskou seanci a dopoledne se obchodují v červených číslech.

Pozitivní zprávy přišly ráno z japonské ekonomiky. Revidovaná data HDP ukázala na to, že ekonomika v třetím čtvrtletí mezikvartálně posílila o 0,3 procenta, zatímco výsledkem prvního měření byl pokles HDP o 0,2 procenta. Japonsku se tak podařilo utéct před recesi.

USD/CAD včera prorazil silnou býčí svíčkou předchozí maxima a hodnotu rezistence 1,3420, čímž si otevírá prostor k růstu. Do rostoucího trendu je vhodné vstoupit na nižších hodnotách ideálně u re-testu hodnoty 1,3420 nebo u dolní hrany rostoucího kanálu, abychom minimalizovali riziko.

AUD/USD zastavil růst u Fibonacciho hodnoty 38,20 a 200denního průměru. Pokles naznačovala i medvědí divergence na MACD. Nyní je důležité, zdali cena klesne na denním „closu" pod Fibonacciho hodnotu 23,60. Když ano, pak lze očekávat testování spodní hrany kanálu.

GBP/NZD se opět zastavil mezi hodnotou support 2,420 a Fibonacciho hodnotu 50,00. GBP/NZD opouští klesající kanál. Signál k růstu lze vidět i na denním grafu v podobě býčí divergence s oscilátorem MACD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688