Rekuperace tepla není jen pro pasivní domy

Většina domácností řeší problém jak větrat efektivněji bez velkých tepelných ztrát. Řešení pro byty i domy představuje tzv. rekuperace tepla. V následujícím článku vám přiblížíme, jak funguje a kolik vám pomůže ušetřit.

Co je to rekuperace?

Rekuperace je zpětné získávání tepla při větrání. Zatímco při klasickém větrání okny o většinu tepla přijdeme, tzv. řízené větrání rekuperací dokáže až 80 % tepelné energie zachránit. Princip je díky moderním technologiím velmi jednoduchý: teplo z vydýchaného vzduchu se jednoduše vrací zpět do místnosti spolu s čerstvým vzduchem zbaveným nečistot. Pasivní vs. aktivní rekuperace

Podle konstrukce a principu fungování dělíme rekuperační jednotky na 2 druhy. Tím jednodušším jsou různé výměníky, přes které se teplo předává tak, že jednou částí kanálků proudí vzduch dovnitř a druhou ven. Nemísí se, jen si předají teplo. Tomuto principu říkáme pasivní rekuperace. Účinnější a ekonomicky výhodnější řešení přestavuje aktivní rekuperace přes tepelné čerpadlo.

V zimě topí, v létě chladí

Rekuperační systémy na principu tepelných čerpadel jsou efektivnější v tom, že se v nich vzduch přímo mísí a mohou zároveň upravovat jeho teplotu. V zimě tak může rekuperační jednotka do interiéru hned také přitápět – tedy předat čerstvý vzduch o vyšší teplotě, než jakou měl původní. V létě naopak funguje jako klimatizace.

Kolik rekuperací tepla ušetříte?

Minimální požadavek účinnosti rekuperačních systémů je 50 %. Musí vám tedy uspořit alespoň polovinu tepla oproti běžnému větrání. Aktivní rekuperace přes tepelná čerpadla patří k nejúčinnějším a spoří 75-80 % energie. Z 1 kWh elektřiny, kterou dodáte čerpadlu k jeho chodu, dokáže vyrobit 4x tolik tepelné energie. Ročně úspory se tak pohybují v řádu tisíců korun. Díky tepelnému čerpadlu vám navíc poskytovatelé energií nabídnou i výhodnější tarif.  


 

Zdravotní přínosy řízeného větrání

V rámci řízeného větrání vzduch prochází i přes sofistikované filtry, které zajistí zdravé vnitřní prostředí. Zbaví vás tak:

 prachu, pylu a jiných alergenů,

 znečištění chemickými látkami,

 škodlivých mikrobů, jako jsou bakterie, plísně a některé viry,

 nadbytečné vlhkosti.

Řízené větrání pomáhá udržovat zdravé vnitřní klima. Díky optimální hladině vlhkosti se v interiéru nemnoží roztoči a nevznikají plísně. Je zaručen stálý přísun čerstvého vzduchu. Vyhnete se proto únavě a bolestem hlavy, které mohou vznikat nedostatečným větráním.

Zajímá vás, jak vybrat a instalovat tepelné čerpadlo pro váš byt či dům? Obraťte se například na odborníky ze společnosti Czechklima.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky