7 největších omylů o zmrzlině. Dejte si pozor, co lízáte. Většinou jde o kokosový tuk
Omyl č. 1: Obsahují mléčný tuk
Balené zmrzliny do kategorie mlékárenských výrobků patří jen ve výjimečných případech, kdy je v nich obsažen skutečně mléčný tuk. Jinak je většinou nahrazen levnějším rostlinným tukem. Používá se hlavně kokosový tuk, u kterého jde velmi dobře upravit teplotu tání. Zmrzliny se neroztékají tak rychle a drží lépe tvar.
Pro výrobce je to výhodnější, jelikož kokosový tuk je levnější než mléčný, pro zákazníka horší - kokosový tuk je škodlivější, než ten mléčný. Obsahuje totiž až 90 procent nezdravých nasycených mastných kyselin, zatímco tělu prospěšných nenasycených mastných kyselin jen dvě procenta.
Na druhou stranu počet tuku ve zmrzlině není vůbec podstatný. Pokud je zmrzlina bez čokoládové polevy, obsahuje 4–8 % tuku, s polevou maximálně 20 % tuku, ovocná vodová zmrzlina neobsahuje tuk žádný.
Omyl č. 2: Zmrzliny jsou plné cukru
Považujete zmrzlinu za jeden velký cukrový pamlsek? Kdeže, obsah cukru je ve zmrzlině pouze 20 procent. Dokonce i zmrzlina s velkým podílem čokolády obsahuje pouze 29 % cukru.
Nejde tedy o obrovskou kalorickou bombu, jak si mnozí myslí. Je to dáno nadýchanou konzistencí zmrzliny a relativně vysokým obsahem vody. I ty "nejtučnější" zmrzliny neobsahují více kalorií než polovina tabulky čokolády. Energetická hodnota by neměla převýšit 500 kJ na kus.
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2013/1519173.jpg
Omyl č. 3: Balené zmrzliny jsou zdravější než točené
Na školních a jiných hromadných dětských akcích je točená nebo kopečková zmrzlina často zakazována. Dětem je ale dovoleno si koupit balenou zmrzlinu. Má to své odůvodnění? Ne! Podle hygieniků je prodávaná zmrzlina bezpečná.
Točená zmrzlina je považována za potravinu živočišného původu (má mléčný, tvarohový, nebo jogurtový základ), a proto je kontrolována Státní veterinární správou.
Z nutričního hlediska jsou rozhodně zdravější točené. I když se často nedá hovořit o mléčném tuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi.
Všechny směsi mají podobné složení: sušené mléko, guarová guma, cukr, stabilizátor E 1450, dextróza, alginát sodný, kakaový prášek, emulgátor E471, guarová guma, mletý svatojánský chléb, umělá aromatická látka ethylvanilin.
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2013/1519172.jpg
Omyl č. 4: Rozmražování zmrzlině nevadí
O opakovaném rozmrazování a zmrazování svědčí výskyt námrazy na výrobcích uložených v mrazicích boxech na prodejnách. Takové zmrzliny byste neměli konzumovat - nejenže pravděpodobně už došlo ke změně vzhledu, barvy a chuti, ale hrozí i výskyt mikroorganismů.
Teplota při skladování by neměla být vyšší než –18° C. Proto bývají v mrazících boxů umístěn teploměr.
Omyl č. 5: Mléčná zmrzlina nemusí být z mléka
Pokud mražený krém neobsahuje mléko, tvaroh nebo smetanu, nesmí být v jeho názvu žádné slovo ve tvaru „mléčný“, „smetanový“, „tvarohový“. Zákon je v tomto případě nekompromisní. Dále musí být uvedeno, o jaký druh krému jde - smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet atd.
Výrobci musejí uvést i použitou ochucující složku. Nejčastěji je uváděno, o jakou zmrzlinu (např. vanilkovou) a o jaký název druhu ovoce jde.
Mražený krém, který byl ochucen pouze látkou určenou k aromatizaci, se v názvu výrobku označuje slovy „s příchutí“, s výjimkou vanilkového ochucení. Čokoládový mražený krém musí mít nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa, kakaový nejméně 1,5 % kakaa, suché skořápkové plody – nejméně 1,0 % těchto plodů nebo jejich past
U výrobku s alkoholickou složkou musí být tato složka v názvu výrobku uvedena, přičemž obsah alkoholu nesmí být vyšší než 3,0 % hmotnostní.
Omyl č. 6: Zmrzlina obsahuje jen umělá barviva a aromata
Ne všechny zmrzliny jsou uměle dobarvovány. Je tedy dobré číst pozorně informace na obalech. Tam sledujte hlavně dochucovací složky - tzv. přírodně identická aromata. Ty jsou vyráběna uměle a napodobují příslušné látky obsažené v čerstvém ovoci.
Jako ovocná složka se používá ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek. Ten může být čerstvý nebo konzervovaný.
Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů.
Minimum je však 10 procent ovocné složky u mraženého krému ovocného, 15 procent u mraženého krému sorbet z citrusového ovoce a dalšího ovoce nebo jejich směsí. Podíl suchých skořápkových plodů nebo past ze suchých skořápkových plodů u mraženého krému sorbet lze z technologických důvodů snížit maximálně na 5 % hmotnostních.
Omyl č. 7: Zmrzlina obsahuje zdraví škodlivá éčka
Emulgátory v potravinách zajišťují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a velmi často slouží jako levnější náhražky za originální složky potravy. Některé škodí, jiné jsou nevinné a za jejich kódy se skrývají většinou vitaminy či našemu tělu vlastní a potřebné aminokyseliny (základní stavební složky bílkovin).
Ve zmrzlinách se užívají E 163 a E 162, což jsou skupiny přírodních barviv. E 410 je stabilizátor ve zmrzlinách a mléčných výrobcích, který však ve větším množství způsobuje zažívací problémy E 161b je žluté barvivo, které chrání před vznikem rakoviny plic a zlepšuje zrak. POZOR na E 621 (glutaman sodný), který může způsobit žaludeční nevolnost a alergie.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Největší vzestupy a poklesy kurzu kryptoměn za týden
- Měřítko - měřítko mapy. Co znamená měřítko na mapě a kolik kilometrů v reálu je jeden centimetr na mapě
- 7 největších omylů o zmrzlině. Dejte si pozor, co lízáte. Většinou jde o kokosový tuk
- 7 největších omylů o zmrzlině. Dejte si pozor, co lízáte. Většinou jde o kokosový tuk - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Hypotéka a pojištění? Co nepodcenit a na co si dát pozor? Podle čeho pojištění vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor?
- OPCE - proč by nás měly zajímat? Na co si dát pozor a co od nich očekávat?
- Horké Jágrovo léto: Co ho doma čeká, na co musí dát pozor?
- Kupujete byt, nebo dům? Na co si dát pozor, co nepodcenit?
- Paušální daň - na co si dát pozor a co vás může vyřadit z paušálního režimu?
- Kupní smlouva na nemovitost: Co musí obsahovat a na co si dát největší pozor?
Prezentace
28.11.2024 Nejlepší chytré hodinky na světě jsou Samsung.
25.11.2024 Zkontrolujte, zda je vaše nemovitost dobře…
Okénko investora
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Petr Lajsek, Purple Trading
Zmatek na ropném trhu. Jak se promítne do cen pohonných hmot?
Ali Daylami, BITmarkets
Mgr. Timur Barotov, BHS
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Miroslav Novák, AKCENTA
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory