Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.02.2013 09:22:00

ČR - HDP ve 4Q12 propadl o 1,7%, nejslabší růst exportu od r.2009

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl ve 4. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 1,7 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 %. V ročním úhrnu byl HDP o 1,1 % nižší než v roce 2011, meziroční pokles se v průběhu roku postupně prohluboval.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ poklesl ve 4. čtvrtletí podle předběžného odhadu, založeného na dílčích statistických a administrativních datových zdrojích, meziročně o 1,7 % a ve srovnání se 3. čtvrtletím o 0,2 %.
Meziroční i mezičtvrtletní vývoj negativně ovlivnilo, stejně jako v průběhu celého roku, odvětví stavebnictví doplácející na nízkou investiční aktivitu podnikatelského i vládního sektoru. K poklesu v uplynulém čtvrtletí navíc výrazně přispěl i zpracovatelský průmysl a v jeho rámci především výroba dopravních prostředků. Horší výsledky než v posledním čtvrtletí roku 2011 zaznamenala i odvětví zemědělství a podnikatelských služeb.
Naopak pozitivně ovlivnil vývoj HDP nárůst spotřební daně z tabákových výrobků v důsledku předzásobení souvisejícího se zvýšením daňové sazby v roce 2013.
Příspěvek jednotlivých složek poptávky k vývoji HDP byl značně diferencovaný – pozitivní vliv zahraničního obchodu nebyl schopen kompenzovat pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a na tvorbu fixního kapitálu.

V úhrnu za rok 2012 se HDP ve stálých cenách snížil o 1,1 %, když mezičtvrtletně postupně klesal ve všech čtyřech čtvrtletích.
Úrovně tvorby hrubé přidané hodnoty nedosáhla ve srovnání s rokem 2011 zejména odvětví stavebnictví, zemědělství a také peněžnictví a pojišťovnictví. Negativně přispěl k poklesu HDP též vývoj daní z produktů, jejichž meziroční pokles se přiblížil ke dvěma procentům. Naopak pozitivní byl (s výjimkou 4. čtvrtletí) příspěvek zpracovatelského průmyslu.
Na poptávkové straně ekonomiky se na celkovém poklesu podílely především domácnosti snížením výdajů ve stálých cenách o více než 3 %. Nižší než v předchozím roce byla i tvorba hrubého fixního kapitálu. Pozitivně naopak působil v průběhu celého roku vývoj zahraničního obchodu, kde celkový růst vývozu o 4,3 % byl o 2 procentní body vyšší než zvýšení dovozu.
______________________________________

*/ Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.

Zdroj: ČSÚ

Doplnění redakce: Mezikvartální pokles o 0,2% byl menší než trhem odhadovaný pokles o 0,3%. Export, který z plných 75% táhne domácí ekonomiky ve 4Q rostl meziročně o 1,9%, což bylo nejméně od 4Q09.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688