Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.12.2011 19:58:22

Výhled na české akcie pro rok 2012

Výsledková sezóna za třetí čtvrtletí je za námi. Jak si společnosti obchodované na pražské burze vedly a jaké mají výhledy do roku 2012? Které akcie držet, a kterých se raději zbavit? Komentáře k nejlikvidnějším titulům ze SPADu v podání Petra Hlinomaze, analytika BH Securities.

 

AAA Auto

Akcie AAA Auto v uplynulém měsíci sice mírně klesly, ale podepsla se na nich spíše negativní situace na akciových trzích, čtvrtletní výsledky hovořily naopak v jejich prospěch. Společnost dosáhla lepších výsledků v porovnání s našimi odhady. Za prvních 9 měsíců tohoto roku zvýšila meziročně tržby o 35 % a vykázala růst jádrového zisku EBITDA přes 46 %. Společnost zopakovala zájem opatrně rozvíjet činnost v Maďarsku a Rusku.

 

CME

Čtvrtletní výsledky nebyly podle mého názoru přesvědčivým argumentem pro růst ceny akcií, když společnost vykázala vysokou ztrátu a nejistý výhled reklamního trhu. To potvrdil i pozdější vývoj ceny akcií na burze. Výhled společnosti do konce roku směřuje k 850 milionů USD tržeb a 166 milionům USD EBITDA.

Ratingová agentura S&P v listopadu snížila mediální společnosti výhled ratingu ze stabilního na negativní, protože se domnívá, že pokud by se dále zhoršily ekonomické podmínky, mohla by mít CME problémy s likviditou. Koupě akcií CME obsahuje stále značnou dávku rizika, s ohledem na nejistoty plynoucí z napětí na akciových trzích.

 

ČEZ

Provozní úroveň hospodaření není nijak dotčena. V praxi jsme nebyli svědky poklesu cen elektřiny na trhu nebo slabení poptávky. Strmý propad čistého zisku sice překvapil, ale pozadí tohoto propadu nebylo tak dramatické. Příčiny zaostání za odhadem jsou v jednorázových účetních položkách a v externích faktorech (regulace a zásahy politiků do prostředí v energetice v tuzemsku i v zahraničí).

V rámci výhledu stojí za zmínku, že ČEZ již prodal prakticky veškerou produkci na rok 2012 v průměru za 52,50 EUR/MWh. Nicméně rizika spojená s vlivem regulatorských změn a případných změn daňového zatížení budou stále aktuální.

 

NWR

Komentáře společnosti k výsledkům obsahují mimo jiné určité pochybnosti o vývoji v příštím roce. Snížený výhled očekávaného prodeje koksu v tomto roce na 525 až 575 tun může být indikací oslabujícího ocelářského sektoru. Akcie přes solidní výsledky nemají mnoho impulzů pro růst. Pozitivně však vnímám prostor pro hrubou dividendu cca 12-14 eurocentů.

Konec roku nepředstavuje pro akcie NWR žádné vzrušení, spíše mám obavy z prvního čtvrletí v roce 2012. Míra poklesu ekonomiky totiž není zřejmá. České ocelářské společnosti indikují zhoršená očekávání, na druhé straně odhady růstu produkce automobilových výrobců by mohly ocelářský průmysl podpořit.

 

Pegas Nonwovens

Čtvrtletní výsledky společnosti byly dobré, avšak v souladu s očekáváním trhu, takže k žádnému velkému překvapení nedošlo. Potvrdilo se zlepšení jádrového zisku EBITDA, kde do výsledku již drobným dílem přispěla také produkce 9. linky.

Výhled společnosti do konce roku byl potvrzen asi na spodní hranici intervalu +2 % až +7 % meziročního růstu EBITDA.

 

Unipetrol

Titul je již delší dobu ukotven na hladině 170 , a to spíše z technických než z fundamentálních důvodů, jinak bych čekal větší fluktuace. Pohled na hlavní čísla uplynulého kvartálu odhalil velmi dobrou shodu skutečnosti s odhady. Nižší objemy se projevily hlavně v segmentu rafinérií a maloobchodu.

Petrochemické marže korigovaly v uplynulém čtvrtletí velmi vysoké hodnoty, přesto měly ponechat zmíněný segment v zisku. V EBIT se však projevil efekt nižího ocenění zásob z důvodu prodejů vlastních skladů.

Jakou budoucnost předpovídá Petr Hlinomaz dalším českých akciím jako např. Erste bank, KB nebo Telefónice? Čtěte ZDE:

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688