TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.12.2011 04:05:14

Evropští lídři budou na summitu EU řešit záchranu Evropy (8.12.2011)

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropští lídři budou ve čtvrtek a v pátek na summitu Evropské unie diskutovat o možných řešeních dluhové krize eurozóny. Zároveň by se měl zřejmě zabývat změnami smluv o Evropské unii, a to především se zaměřením na užší a přísnější koordinaci rozpočtové politiky.

Investoři vidí poslední šanci na odvrácení rozpadu eurozóny právě v summitu Evropské unie. "Summit EU by kromě řešení krize EU měl přinést i diskuzi na téma rozpočtu EU pro roky 20142020. Diskutovat se bude kromě jiného i o jednotné dani pro korporátní sektor, nebo o dani z finančních transakcí. Právě daň z finančních transakcí má tu sílu výrazně poškodit finanční systém EU. Stejně tak zavedení jednotné sazby daně pro korporátní sektor by odbouralo možnost jednotlivých zemí bojovat o zahraniční investory, což také není zrovna pozitivní," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

V poslední době se často začíná hovořit o vytvoření fiskální unie v souvislosti s eskalujícími problémy dluhové krize, která zasáhla už i třetí největší ekonomiku eurozóny, Itálii, a v ohrožení je i ratingové hodnocení Francie. S problémy způsobenými dluhovou krizí se však setkalo již i Německo, jemuž se v nedávné minulosti nepodařilo prodat celý objem emitovaných dluhopisů, což mnozí považovali za skutečnou katastrofu.

Evropská ekonomika navíc podle nejnovější zprávy mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's směřuje opět do recese. "Evropa se blíží recesi, jako první zasáhla Španělsko, Portugalsko a Řecko, a ekonomické problémy se nyní přelévají do jádra eurozóny - Francie a Německa," uvedl koncem minulého týdne hlavní evropský ekonom Standard & Poor's Jean-Michel Six.

Podle S&P se vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době výrazně zhoršily, přičemž nejnovější statistická data naznačují, že Evropa směřuje zpět do recese. Agentura Standard & Poor's to uvedla před týdnem ve své nové zprávě s názvem Hospodářské vyhlídky Evropy: zpět do recese. Ekonomické problémy se podle ní přelévají z okraje eurozóny do jejího jádra. "Zdůrazňujeme, že rizika ohrožení ekonomického růstu jsou výrazná. Odhadujeme, že naše základní prognóza mírné recese má 60procentní pravděpodobnost, výraznější recese má pravděpodobnost 40procentní," dodal Six.

Agentura Standard & Poor's navíc opět zhoršila odhad růstu německé, italské a francouzské ekonomiky na příští rok. Německu nově předpovídá reálný růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,8 procenta, zatímco v předchozí prognóze odhadovala růst o jedno procento. Odhad růstu HDP ve Francii S&P snížila z 0,8 procenta na 0,5 procenta, u Itálie Standard & Poor's nově předpokládá růst o 0,1 procenta místo dřívějších 0,2 procenta.

V úterý navíc Standard & Poor's uvedla, že zvažuje snížení nejvyššího ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF) v případě snížení ratingů zemí s nejvyšší známkou AAA. S&P tak zařadila rating EFSF do tzv. režimu pozorování s negativním výhledem s tím, že rating EFSF by z nejvyšší úrovně AAA mohla snížit o jeden či dva stupně. Už v pondělí S&P přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem. Do tří měsíců tak o nejvyšší rating může přijít například i největší evropská ekonomika - Německo. Standard & Poor's o hromadném snížení ratingových známek uvažuje především kvůli přetrvávající nejednotnosti evropských politiků při řešení dluhové krize. Snížení ratingu o jeden stupeň hrozí například i Německu, rating Francie by agentura mohla snížit dokonce až o dva stupně.

Francie a Německo chtějí zavést zákon o vyrovnaném rozpočtu a také transakční daně ve všech zemích eurozóny. "Nový společný právní rámec, plně v souladu s vnitřním trhem, by měl umožnit rychlejší pokrok v konkrétních oblastech," uvádí se podle středečních informací agentury Reuters ve francouzsko-německém dopisu zaslaném ve středu předsedovi Evropské rady Hermanu Van Rompuyovi.

Podle agentury Bloomberg navíc v dokumentu, který je zároveň brán jako návrh dokumentu na summit Evropské unie, jenž bude ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, chtějí francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová prosadit zavedení stálého záchranného fondu, tzv. Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) od roku 2012 s potřebou 85procentní shody na jeho použití.

Hlavním záměrem tohoto dopisu je podle agentury Reuters požadavek na změny smlouvy o EU v souladu s úpravami prezidenta Sarkozyho a kancléřky Merkelové.

V řadě zemí a institucí budou podle německého vládního činitele muset změnit své postoje, aby lídři Evropské unie dosáhli na summitu EU dohody ohledně řešení dluhové krize eurozóny. "Můj pesimismus pramení z celkového obrazu, který vidím v tuto chvíli, kdy instituce a členské státy budou muset přehodnotit své postoje, aby umožnily změny v pravidlech, o které usilujeme," řekl agentuře Reuters ve středu vládní činitel pod podmínkou anonymity. Ten rovněž zopakoval názor německé vlády, že vydávání společného dluhopisu eurozóny by krizi nevyřešilo, naopak by ji mohlo prohloubit.

Berlín je stále pesimističtější ohledně šancí na dohodu o řešení dluhové krize eurozóny na summitu Evropské unie, protože některé vlády podle Německa nepochopily vážnost situace. "Máme dojem z mnoha rozhovorů v posledních dnech, že řada protagonistů ještě nepochopila, jak vážná je situace," řekl pro agenturu Reuters německý vládní úředník pod podmínkou anonymity.

Podle středečního vydání britského listu Financial Times byla na poslední chvíli před summitem Evropské unie, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, zahájena jednání o vytvoření mnohem větší "palební síly" v rámci ochrany proti krizi. Ochrana EU před krizí by podle zdrojů Financial Times (FT) z EU mohla zahrnovat spuštění dvou oddělených prostředků určených na záchranu. Podle tohoto návrhu by určitou dobu mohl fungovat současný Evropský fond finanční stability (EFSF) zároveň s permanentním Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Další podporou by pak podle FT měly být posílené zdroje Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tyto tři zdroje záchranného systému budou podle FT součástí pečlivě budovaného souboru a představitelé EU doufají, že tím zapůsobí na finanční trhy jen dva měsíce poté, co podobný summit nedokázal přesvědčit investory. Zároveň věří v zastavení prohlubování dluhové krize. Záchranný systém by mohl být zaveden spolu s návrhy na změny smlouvy o EU s mnohem tvrdšími rozpočtovými pravidly v eurozóně.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688