Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  21.09.2011 08:08:28

15 nejšílenějších ekonomických ukazatelů

Nudí vás sledování ukazatelů o stavu zaměstnanosti, stavu skladových zásob či podnikatelského sentimentu? Zkuste se příště poohlédnout po „zábavnějších“ ukazatelích ekonomického vývoje. Inspiraci můžete čerpat třeba z těch níže uvedených.

1. Prodej koní v Keenland v Kentucky – není lepší místo proto, abyste zjistili, jestli super bohatí lidé utrácejí své peníze za plnokrevníky. Toto malé městečko ležící kousek od Lexingtonu nabízí kombinaci závodiště i prodeje koní, což z něj dělá pro tento účel perfektní místo.

2. On-line seznamky – těžké časy se příznivě odrážejí na poskytovatelích internetových seznamek. Lidé prostě hledají někoho, s kým by zapomněli na své starosti. Když v roce  2008 dosáhly akciové trhy svého dna, znamenalo to pro internetový server Match.com druhý nejvytíženější týden v historii.

3. Populace aligátorů v Louisianě – Louisiana čítá populací více než 100 000 aligátorů, všichni z nich jsou pak výstavními kousky aligátoří farmy v Savoies Aligator Farm, která jejich kůži prodává návrhářům luxusních módních doplňků. Od podzimu 2008 do léta 2009 však neprodala ani jeden jediný kus.

4. On-line nevěra – nejen nezadaní se v těžkých časech poohlížejí po nové lásce, stejně tak je tomu i u těch v manželství žijících. To je také důvod, proč v dobách poklesů trhů čím dál tím více britských bankéřů brouzdá po tzv. seznamce zadaných.

5. Spodní prádlo – tuto teorii vzal za svou bývalý guvernér americké centrální banky (FED) Alan Greenspan. Podle něj muži hřeší na to, že jejich spodní prádlo není vidět, a tak je první věcí, na které muži v těžkých dobách šetří, v dobách rostoucí ekonomické aktivity pak naopak jeho prodeje rostou.

6. Make-up očí – v historii existovalo něco jako „index rtěnek“, protože rtěnka je tvz. levný luxus, jehož prodeje rostou právě během recese. To ovšem nebyl případ roku 2009, kdy prodeje rtěnek klesly o 11 %. Vysvětlením pak může být to, že rtěnky nahradily tužky na oči, jejichž prodej zažil v roce 2009 doslova boom.

7. Hlína za prsty – v roce 2009 bylo v USA 43 milionů zahrádkářů, což byl oproti roku 2008 nárůst o 19 %. Více než polovina obyvatel USA se pak zabývá otázkou, jak si vypěstovat vlastní potraviny, a snížit tak náklady na jídlo?

8. Nespavost – ta nemusí být zapříčiněna jen starostmi o stav ekonomiky, jedna třetina Američanů uvedla, že nemůže spát kvůli starostem o své finance. Zajímavé pak je, že mezi těmito lidmi byl zhruba stejný počet zaměstnaných i nezaměstnaných občanů.

9. Plná kina – 10 dolarů za lístek do kina je ještě levná zábava, to je také důvod, proč ve všech 5 předchozích recesích rostla návštěvnost kin.

10. Pokles prodejů zavazadel – přestávají-li lide cestovat (ať již kvůli obchodu či rekreaci), přestávají zároveň investovat do svých zavazadel. Podle banky Merrill Lynch, která tento ukazatel sleduje, klesly v roce 2009 prodeje zavazadel o 35 %, čímž se dostaly velmi blízko úrovně z roku 2001.

11. Prázdné čistírny – muži si v recesi nejenže nekupují nové spodní prádlo, ale dokonce si neperou ani to stávající! OK, je potřeba si přiznat, že většina mužské populace nepere své spodní prádlo v čistírnách. Co už ovšem „smrdí“ je to, že sem neposílají ani své košile a obleky. Čistírny uvádějí, že v těžkých dobách perou muži své oblečení s daleko menší frekvenci, a dokonce si jej pak i vyzvedávají později než obvykle.

12. Nárůst populace komárů v Maricopě – s rostoucím počtem opuštěných domů postupně skomírají i místní bazény, které se pak stávají živnou půdou pro komáry. Místní radnice tak v polovině roku 2009 napočítala více než 4000 „zelených“ bazénů. Třeba to budou právě štípance, co donutí Američany zvednout se a jít do práce.

13. Četba románů – pokud už nezafunguje Match.com, je tu další způsob jak si dopřát romantiky. Vydavatel romantických novel Harlequin zažil v letech 2008 a 2009 masivní nárůst prodejů. Jakmile se však začnou police s knihami v knihkupectvích plnit neprodanými kusy, začíná se svítat na lepší časy.

14. Úpadek plastické chirurgie – poté co se vaše úspory na penzi smrskly na polovinu, už si liposukci obhájíte jen velmi těžko. Možná i proto v těžkých časech roste prodej očních tužek, málokdo si už totiž může dovolit lifting očí.

15. Lotyšské prostitutky – nejde sice o žádný vědecký indikátor, u nejstaršího řemesla ovšem platí, že v těžkých časech patří mezi ty nejpostiženější.

Zajímáte se o investice do podílových fondů? Nenechte si ujít naše zpravodajství zaměřené na toto téma, více na http://www.penizenavic.cz/investovani

zdroj: www.cfodailynews.com

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

30.04.2014Dnes mnoho ekonomických ukazatelů IFC Markets (IFC Markets)
30.07.2013Ekonomická dôvera v EU je najvyššia za 15 mesiacov Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688