Josef Stoulil (Capital Partners)
Investice  |  10.09.2010 15:54:25

Konkurenceschopnost USA se zhoršila


Podle aktuálního reportu World Economic Forum (WEF) se USA v ročním pořadí zemí z hlediska konkurenceschopnosti ocitly až na 4. místě, když Švýcarsko obhájilo svoji první pozici.

USA se dostaly na své pořadí z 2. místa a to jen rok poté co ztratily svoje č. 1 v pořadí zemí, které začala organizace WEF se sídlem v Ženevě vydávat svůj index konkurenceschopnosti od roku 2004.

Deficit rozpočtu za více než 1 bil. USD a nedůvěra veřejnosti v politiku a politiky patřily mezi slabá místa největší světové ekonomiky.

Pokles USA byl způsoben počtem eskalujících oslabení během období posledních 2 let, ukázala studie 139 zemí. Zejména se jedná o nedostatek makroekonomické stability, která pokračuje jako nejzásadnější slabina poklesu v žebříčku.

Vítězné Švýcarsko, kde mají domovské sídlo kolosy jako je výrobce léků Novartis AG či potravinářský gigant Nestlé SA, bylo oceněno pro své inovace a obchodní kulturu.

US ztráta v pořadí konkurenceschopnosti representuje další překážku v ekonomickém zotavení, když v současné době president Obama požádal Kongres o schválení návrhů výdajového plánu za 50 mld. USD na opravy a znovuobnovení US dopravní infrastruktury a pomoci rovněž obchodním investicím a výzkumu.

Nehospodárné výdaje

USA se zařadily až na 87. místo z hlediska makroekonomické stability a američtí obchodníci stále více pokládají otázky o schopnosti vlády odstranit vměšování se do privátního sektoru a pohlížet na něj jako na rozhazovačný subjekt. V rámci indexu vývoje finančního trhu se USA propadly na 31. místo z 9. pořadí v roce 2008.

Švýcarsko drží první pozici v přehledu díky svému 4. místu na světě v oblasti obchodní sofistikovanosti a dokonce 2. místo pro svoji schopnost inovací.

Švédsko se posunulo o 2 místa v pořadí na druhou příčku, když překonalo Singapur na 3. místě. Švédsko tak bylo oceněno pro svoji dopravní infrastrukturu a vysokou úroveň etického chování, zatímco Singapur získal body kvůli takřka neexistující korupci a dobré kvalitě vlády.

Německo, Japonsko, Finsko, Holandsko, Dánsko a Kanada zakončují první desítku zemí v přehledu. Ze zemí skupiny G7 se UK nachází na 12. místě a Francie skončila 15. v pořadí. Itálie zůstala na 48. místě.

Rozvíjející se země

Čína vede pořadí zemí mezi velkými rozvojovými ekonomikami, vzrostla z 29. na 27. místo, zatímco Indie spadla o dvě příčky na 51. místo. Brazílie neudržela 56. příčku a skončila 58. Rusko skončilo 63. v pořadí. V Latinské Americe bylo nejvýše Chile na 30. místě a Jižní Afrika na 54. místě zase byla nejlepší na africkém kontinentu.

Závěr

Uvedený report, který je publikován každý rok organizátory výroční konference obchodních lídrů, politiků a zástupců showbusinessu v Davosu ve Švýcarsku, je založen na 12 měřítcích konkurenceschopnosti a veřejného mínění více než 13500 obchodních lídrů.

Na dně celého výzkumu se ze všech zemí umístil Čad.

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

J. Stoulil

S použitím Bloomberg

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688