TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.06.2010 08:01:11

Noví zákonodárci v úterý složí poslanecký slib a zvolí vedení sněmovny

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ustavující schůze Poslanecké sněmovny začne v úterý složením slibu nových poslanců. Ti si poté zvolí vedení, a pokud vše proběhne podle plánu, bude moci v pátek předseda vlády Jan Fischer podat demisi, sdělila Mediafaxu 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

"Ustavující schůze Poslanecké sněmovny má svá specifika, která jsou popsána v jejím jednacím řádu. Zítra začneme tím, že všech 200 poslanců složí svůj poslanecký slib," uvedla v pondělí Němcová, podle které bude následovat ustavení mandátového a imunitního výboru a stanovení jeho členů.

Ještě v úterý budou podány návrhy na předsedu a místopředsedy Poslanecké sněmovny. ODS, TOP 09 a Věci veřejné přitom již v pondělí po schůzce koaliční devítky informovaly o svých představách na vedení sněmovny. "Na dnešním jednání jsme se dohodli, že ODS nominuje kandidáta na post předsedy sněmovny, TOP 09, VV a ČSSD obsadí svými kandidáty posty tří místopředsedů," řekl v pondělí předseda Občanské demokratické strany Petr Nečas s tím, že komunisté ve vedení sněmovny nebudou.

Horkou kandidátkou na post předsedkyně Poslanecké sněmovny je nová 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Ta má s vedením dolní komory parlamentu velké zkušenosti, v minulém volebním období působila jako její první místopředsedkyně a po odstoupení předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) převzala odpovědnost za její fungování. Sama také během víkendového kongresu ODS projevila zájem ve vedení Poslanecké sněmovny zůstat. "O nominaci na předsedu sněmovny bude poslanecký klub strany rozhodovat zítra," uvedl Nečas a prozradil, že on osobně bude podporovat nominaci Němcové.

Místopředsedkyněmi sněmovny by se měly stát Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09). O kandidatuře Parkanové musí ještě v úterý rozhodnout poslanecký klub strany. Podle zákulisních informací má však plnou podporu stranického vedení. Za ČSSD by se místopředsedou měl stát Lubomír Zaorálek, kterého strana původně navrhovala na post šéfa sněmovny.

Během úterý dojde i na návrh na stanovení počtu výborů sněmovny a jejich členů. "Ve středu budeme mít pravděpodobně pauzu a ve čtvrtek proběhnou volby nominovaných. Pokud bude bez problémů zvolen předseda Poslanecké sněmovny, dá se předpokládat, že by i ostatní volby měly být v pořádku," myslí si Němcová.

Podle ní by za předpokladu, že poslanci stihnou všechny volby již ve čtvrtek, mohl v pátek předseda vlády Jan Fischer podat demisi. Fischer o svém úmyslu informoval po pondělním jednání vlády. "Myslím, že tato možnost je reálná. Vše ale záleží na rychlosti jednání nové sněmovny," uzavřela Němcová.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688