TNBiz (TN.cz)
Měny-forex  |  03.06.2010 11:06:02

Ipsos Tambor: Pro 78 procent české populace je setrvání i samostatné měny výhodou

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přesně 78 procent české populace vyjádřilo názor, že setrvání u samostatné měny je pro Českou republiku v současné době výhodou, českým bankám alespoň částečně důvěřuje téměř 90 procent lidí. Vyplývá to z květnového průzkumu společnosti Ipsos Tambor, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnila.

Česká populace dnes výrazně podporuje setrvání u české koruny, což souvisí se současnými problémy řady evropských zemí, které již jednotnou evropskou měnu mají. Povzbudivým zjištěním je vysoká důvěra v české banky, kde jsme zaznamenali pozitivní vývoj ve srovnání s listopadem 2008,“ uvedl k výsledkům Tomáš Macků, ředitel výzkumu Ipsos Tambor.

V posledním průzkumu z listopadu 2008 nebyl postoj české veřejnosti k samostatné měně rozhodně tak jednoznačný. Tehdy ji za výhodnou označilo jen 53 procent dotázaných. Výrazně klesl i počet těch, kteří spojují další setrvání u české koruny s možnými ekonomickými komplikacemi. Tyto názory jsou vyrovnané prakticky u všech skupin obyvatel podle sociodemografických charakteristik.

Důvěra v české banky je i v době probíhající ekonomické krize stále velmi vysoká. Českým bankám alespoň částečně důvěřuje 88 procent populace. Oproti listopadu 2008 vzrostl aktuálně počet těch, kteří věří bankám zcela (o šest procentních bodů na 31 procent). Větší důvěru projevují muži než ženy, důvěra v banky roste se zvyšujícím se vzděláním.

Volné finanční prostředky (5000 měsíčně) by v současné době populace nejraději uložila na spoření (44 %) nebo na účet do banky (19 %). Za další nákup by je utratilo jenom sedm procent populace. Lidé s vysokoškolským vzděláním a starší lidé spíše upřednostňují ukládat zbylé peníze na spoření nebo na účet banky, s klesajícím věkem a vzděláním naopak roste tendence zbylé peníze utratit nebo je uložit doma.

„Z výzkumů, které jsme v posledních dvou letech realizovali pro Fóra Zlaté koruny, vyplývá, že dnes se již bezhlavě neutrácí, většina lidí již nakládá s finančními prostředky daleko opatrněji a pečlivě zvažuje, co s nimi,“ dodal Macků.

Výzkum byl realizován společností Ipsos Tambor začátkem května na reprezentativním vzorku populace ČR starší 18 let. Velikost souboru byla 745 respondentů.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688