TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.05.2010 08:01:28

FOCUS: Sudetští Němci požadují právo na vlast

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu určuje posledních téměř padesát let dokument nazvaný "20 bodů", který organizace schválila a přijala v roce 1961. Dosud nebyl novelizovaný ani nahrazený jiným programovým konceptem.

Sudetoněmecký landsmanšaft ve svých "20 bodech" formuloval hlavní cíle své politiky, kterými jsou právo na vlast a sebeurčení a snaha řešit sudetoněmecký problém v rámci evropských politických struktur.

Ve "20 bodech" se například uvádí, že sudetští Němci byli v roce 1918 začleněni do Československa proti své vůli a právu na sebeurčení. Další křivdou podle sudetských Němců je vydávání tehdejšího Československa za národní stát Čechů a Slováků, ačkoliv v něm žilo pouze dva milióny Slováků proti 3,5 miliónům "menšinového" německého obyvatelstva. Sudetští Němci se podle tohoto dokumentu také nikdy nesmíří s "vyhnáním" ze "své staletí trvající vlasti".

V případě majetkových nároků sice požadavky sudetských Němců nejsou striktně dané, ovšem otázka odškodnění zůstává otevřená a záleží na každém představiteli ať už landsmanšaftu, nebo členech bavorské vlády (patrona sudetských Němců), jak otevřený v této otázce je. Například Edmund Stoiber, bývalý bavorský premiér, trval na tom, že česká vláda musí řešit odškodnění za "vyhnání".

V oficiálních dokumentech Sudetoněmeckého landsmanšaftu se používá termín "sudetoněmecký majetek". Ten však byl po druhé světové válce zkonfiskován jako nepřátelský majetek občanů "třetí říše" pro účely válečných reparací na základě Postupimské dohody. Lidé měli náhradu požadovat po německém státu.

Do roku 2001 bylo odsunutým Němcům podle zvláštního zákona z roku 1952, nazvaném Lastenausgleich, tedy "vyrovnání břemen", vyplaceno Spolkovou republikou Německo 145,3 miliardy marek. Odhaduje se, že sudetským Němcům z této částky připadlo kolem 30 procent.

Otázka majetkových požadavků sudetských Němců se otevírá i přesto, že se v roce 1997 v česko-německé deklaraci představitelé České republiky a Spolkové republiky Německo zavázali k tomu, že se vzájemné vztahy nebudou zatěžovat politickými a právními otázkami minulosti.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688