TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.03.2010 04:30:14

FOCUS: Americké zdravotnictví ruinuje pojištěnce i vládu (22.3.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Spojené státy zavedou zdravotnictví "pro všechny". Sněmovna reprezentantů schválila reformu zdravotnického systému, která počítá se všeobecnou pojišťovací povinností.

Reformní zákon o zdravotní péči předložil loni prezident Barack Obama. Je pokládán za největší změnu v americkém zdravotnictví za posledních 45 let.

Toto je stručný popis amerického zdravotního systému a hlavní body navrhovaných změn.

JAK FUNGUJE AMERICKÉ ZDRAVOTNICTVÍ A PROČ HO CHTĚL OBAMA ZMĚNIT:

• Ve Spojených státech je pouze soukromé zdravotní pojištění. Je dobrovolné, závisí tedy jen na Američanech, zda se dají pojistit, a jen na pojišťovnách, koho pojistí a koho ne.

• V zemi je více než 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění nemají, nemohou si je dovolit.

• Všem z nich však musí být v Americe poskytnuta základní lékařská péče, byť ji nemohou zaplatit. Platí ji nemocnice, do kterých tečou peníze pojištěnců. A to přirozeně zdražuje pojistky. Také proto je americké zdravotnictví tak nákladné, točí se v něm 16 procent HDP, tedy dva biliony dolarů, v korunách 38 bilionů. Tato částka stále vzrůstá. Pro srovnání: české výdaje na zdravotnictví dosahují "jen" sedmi procent HDP.

Americká vláda se ve zdravotnictví angažuje mnohem méně než vlády evropských zemí. Přesto její výdaje na zdravotní péči rok od roku stoupají. Její rozpočet hradí zdravotní péči pro staré lidi (program Medicare) a pro chudé (program Medicaid). Nadto vláda spravuje zdravotní programy pro válečné veterány a indiány.

CO OBAMA PROSADIL:

• Prezident chtěl původně vytvořit federální zdravotní pojišťovnu, která by fungovala vedle pojišťoven komerčních a která by zajišťovala pojištění především pro nemajetné. Později přistoupil na kompromisní verzi reformy, kterou odhlasoval Senát. Podle ní by ve Spojených státech nebyla federální (vládní) pojišťovna, ale platila by všeobecná pojišťovací povinnost. To znamená, že každý by měl být pojištěn a pojišťovna by žádného klienta neměla odmítnout.

• Federální vláda by podle nového zákona měla podpořit nemajetné při uzavírání zdravotního pojištění a jeho platbách. Vytvoří úřad, který bude regulovat výši poplatků vybíraných zdravotními pojišťovnami

• Na vytvoření takového systému bude vláda v příštích deset letech muset investovat téměř bilion dolarů - 940 miliard. Opoziční republikáni, ale i někteří demokraté proto namítají, že projekt je příliš nákladný, že zatíží obyvatele i federální rozpočet, který se propadá do nevídaných dluhů.

• Obamova vláda chce peníze na start projektu získat vyšším zdaněním lidí, jejichž příjem přesahuje 250 000 dolarů ročně, a také cigaret. Část prostředků chce sehnat od nemocnic a farmaceutických firem. Jako další zdroj příjmů uvádějí experti Bílého domu daně zdravotních benefitů, které pracovníkům poskytují zaměstnavatelé.

Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:59  Kakao získává více než 5 % X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:12  Tři trhy ke sledování příští týden (12.08.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Po pondělním poklesu přišla korekce, indexy přesto… Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688