Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  31.01.2010 12:36:15

Byl Sobotka lepší Martina Kocourka?


Stav, kdy úřednická vláda vládne po delší než předpokládané období přináší poznání, kterého by  se nám jinak nedostalo. Původně uvažované krátkodobé provizorium  se nutně proměňuje v mnohem delší období, kdy figury nominované politiky do úřednických postů musí nutně plnit úkoly, které se nepředpokládaly, kdy u některých person ožívají ambice, které by se v horizontu několika týdnů nestačily nijak hmatatelně projevit. Můžeme se tak dočkat překvapení, kdy v počátku s nadšením přijímaná úřednická vláda bude postupně vnímána jinak, protože někteří její členové se příliš odkopou a veřejnost nazře, že všichni jsme jenom lidé a úředníci se od politiků moc neliší. Konec konců již teď není žádným tajemstvím, že strany lanaří ministry a ministryně na svoji kandidátku.

Takový vývoj pak ovšem může mít i pozitivní efekt, že se nám ti naši profláknutí politici budou jevit v lidštějším světle. Zjistíme, že za zády nemají jenom velké hráče, kteří je posunují po šachovnici korupce, ale kromě toho potřebují vedle sebe rádce a poradce, protože lobbyistovi je celkem jedno jak se jeho zájem prosadí legislativně či exekutivně, s tím ať si poradí ten koho úkoluje. Ovšem i pokud jde o takto využívané odborníky, tak není expert jako expert, přitom ale není výjimkou, že mnozí takoví experti cirkulují z jednoho ministerstva na druhé, z jedné materie do jiné. A ministr v podstatě ani není schopen rozpoznat zda mu radí skutečný znalec materie či hochštapler. Nejednou dá na doporučení stejně erudovaného stranického kolegy a jak léta běží tak vznikají a udržují se mýty o jejichž původu a smyslu už nikdo nic neví.

Jestliže je vyčítáno zejména Martinu Pecinovi a Daniele Kolářové, že je jsou iniciativnější více než je zdrávo, tak pozornosti médií jakoby v tomto směru poněkud unikal pan ministr financí. Jeho aktivity jsou mimořádně rozsáhlé a přes občasná prohlášení, že se už nebude o nic snažit, pokračuje v pokusech o modifikaci nejrůznějších systémů. Zaklínadlem je šetření a zdá se, že hlavním a špatně skrývaným cílem penze. A protože jsme v Česku, tak i zde se musíme opatrně ptát zda pan Janota, je opravdu natolik omnipotentním znalcem, že žádnou nápovědu nepotřebuje, nebo zda k tomu, aby vytvořil úhledné zásilky určené obyvatelstvu, využívá služeb skutečných či domnělých expertů . Jejich kvalitou si tudíž jisti být nemůžeme, zvlášť když nelze vyloučit že platí druhá varianta.

Není nutné předčasně jásat nebo se děsit, protože zatím jde jen o návrhy, které posoudí nová politická reprezentace. Tudíž se můžeme na zaklínadlo šetřeni podívat bez stranicky zabarvených emocí. Nedělní Partie na TV Prima ostatně  uvítala "experty" dvou největších parlamentních stran, Martina Kocourka (ODS) a Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ve světle předchozích poznámek se ovšem jeví jakékoli glosování jejich velmi korektně vedeného duelu na ekonomická témata v podstatě irelevantní. Jejich vyjádření se konec konců stejně  dala předem očekávat. 

Dnešní neobvyklý komentář k nedělní diskusi politiků v Partii proto jen uzavřeme sdělením, že na otázku: "Věříte politikům, že se opravdu snaží snížit státní výdaje?" odpovědělo kladně pouhých 12 % prostřednictvím sms hlasujících diváků, takže bezvýznamná je vlastně i otázka obsažená v nadpisu. 

                 Další a podstatně podrobnější informace zde, průběžně rozšiřované o poznámky k dění na ČT 1 v Otázkách Václava Moravce.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688