TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.01.2010 22:30:03

Část vyrobených Fidorek musí z trhu kvůli salmonelóze

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V některých čokoládách vyrobených v továrně Figaro v Bratislavě se vyskytly bakterie salmonely, výrobce tak preventivně stahuje z českého trhu část mléčných Fidorek a hořké i arašídové čokolády. V pátek večer o tom informovala Jaroslava Hájková ze společnosti Kraft Foods, která čokoládovnu vlastní.

Výskyt bakterií salmonely ve třech výrobcích prokázalo interní šetření společnosti. "Drtivou většinu vyrobených závadných výrobků se podařilo stáhnout ještě z výrobních a distribučních skladů. Zbytek výrobků v současné době stahujeme z prodejen. Ke spotřebitelům se tak dostalo pravděpodobně jen velmi omezené množství závadných výrobků. Ostatní produkty z portfolia firmy Kraft Foods zasaženy nebyly," uvedla Hájková.

Společnost Kraft Foods preventivně stahuje z trhu tři produkty vyrobené v továrně Figaro Bratislava - čokolády Figaro Arašídová, Figaro Hořká a modrou mléčnou Fidorku. U stogramové arašídové čokolády jde o šarži s označením T0 200232, datem výroby 12. ledna 2010 a minimální trvanlivostí do 13. září 2010. Stahovaná hořká čokoláda byla vyrobena 10. ledna 2010, má roční trvanlivost a šarži číslo T0 200211. Z trhu jdou i modré Fidorky vyrobené 13. ledna 2010 s trvanlivostí do konce července a označením LO 110A13.

"Zákazníkům doporučujeme pečlivě zkontrolovat čísla šarží zmíněných produktů, které případně mohou mít doma. Číslo šarže naleznou na každém našem výrobku hned pod datem minimální trvanlivosti potraviny," uvedla Hájková s tím, že za závadné produkty výrobce zákazníkům vrátí peníze.

Firma zároveň zavřela bratislavskou továrnu, kde se nákaza objevila. "Zdroj nákazy byl identifikován a v současné době probíhá ve spolupráci s našimi dodavateli intenzivní šetření s cílem zjistit, jak k této situaci došlo. V bratislavské továrně je ode dneška dočasně přerušen provoz a budou zde probíhat hloubkové čistění a sanitární práce," informovala společnost Kraft Foods.

Zároveň vyzvala zákazníky, aby při výskytu příznaků horečky spojených s průjmy po konzumaci některého z uvedených výrobků okamžitě kontaktovali lékaře. "Do této chvíle nemá společnost žádné informace o tom, že by došlo po konzumaci některého z produktů vyrobených v bratislavské továrně k nákaze salmonelou. Veškeré kroky, které Kraft Foods nyní podniká k minimalizaci dopadu této situace na zdraví zaměstnanců i zákazníků, jsou tak čistě preventivní," píše se také v prohlášení společnosti Kraft Foods.

Společnost informovala státní orgány a zákazníky chce upozorňovat oznámením ve vybraných denících. Čísla závadných šarží a další informace poskytuje i na webových stránkách www.kraft-horkalinka.cz a na zákaznické telefonní lince 800 400 118.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688