TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  14.01.2010 12:21:01

AAA Auto mění manažerský tým, prodej firmy nebo stažení z BCPP ?

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Manažerka právního oddělení holdingu AAA Auto JUDr. Vladimíra Jičínská v úterý rezignovala na svou pozici. Oficiálním důvodem je osobní rozhodnutí odpočinout si po devíti letech práce pro firmu ve více než pěti zemích, o skutečných důvodech se spekuluje.

Jako jedna z variant je zmiňován prodej společnosti, druhou by mohlo být stažení AAA Auto z burzy. Jičínská je posledním členem týmu, který AAA Auto připravil ke vstupu na burzu a zná historii i hospodaření firmy. Připravovala vstup na ruský trh a účastnila se zastoupení firmy na Slovensku před Nejvyšším soudem ve sporu o ochrannou známku krátce po vstupu na akciový trh, který pod jejím vedením firma vyhrála. Jičínská se ve firmě poslední dobou účastnila řízení cost cutting programu, který AAA Auto zavedlo jako reakci na ekonomické problémy na konci roku 2007.

Pokud by platila varianta, že se většinový vlastník chystá firmu prodat, učinil by tak se značně omezenými náklady a vedením, které toho o skutečném chodu společnosti vědělo podstatně méně. Téměř všichni vrcholní manažeři, kteří se účastnili vstupu firmy na akciový trh v roce 2007, totiž ve společnosti skončili. Na odchod finančního ředitele Kamila Zieglera v červnu 2009 reagovala burza poklesem akcií o devět korun.

"Je to poněkud nestandardní postup a signalizuje to změny. Jaké, to je těžko říci," sdělila analytička Ivona Hrušová z Next Finance.

"Neplánujeme ani stažení z burzy, ani prodej," reagoval na tyto informace Vladan Crha, ředitel komunikace a PR společnosti AAA Auto. "Tato varianta nebyla ani v současné době diskutována," dodal.

Někteří ekonomové poukazují na to, že na burzu společnost vůbec neměla vstupovat. "Na obchodování na burze je firma malá a problémy jí přináší i její podivná pověst," řekl Mediafaxu ekonom Pavel Kohout. Analytik Václav Kmínek z České spořitelny poznamenal, že s AAA Auto se na burze téměř neobchoduje, maximálně v objemu pěti až šesti milionů korun měsíčně. "Je to v podstatě mrtvý titul," konstatoval.

AAA Auto vydělala loni přes 1,5 milionu eur, tedy více než 41 milionů korun, jen za třetí čtvrtletí 23 milionů korun. Rok před tím firma vykázala více než 200milionovou ztrátu.

Ze ztráty se společnost dostala za cenu snižování nákladů, zrušení deseti poboček z 35 a omezení nabídky. V roce 2009 byla AAA Auto nucena zrušit jednu českou pobočku v Táboře a zahraniční filiálky v Maďarsku, v Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Za první pololetí roku prodala firma 19 874 ojetin, o rok před tím to však bylo 35 371 aut.

Za třetí čtvrtletí roku 2009 však vykázala 42procentní meziroční pokles tržeb společnosti. V roce 2008 firma byla v červených číslech. V roce 2007 byla cena za jednu akcii 55 korun, v lednu 2008 klesla na 34 korun. V loňském lednu se pohybovala na osmi korunách za akcii, v současnosti lze koupit akcii AAA Auto za 13,9 koruny (13. ledna).

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688