TNBiz (TN.cz)
Finance  |  06.12.2009 12:57:06

Ministr Janota bude zvažovat, zda má jeho práce smysl

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Eduard Janota vyjádřil svou nespokojenost s pozměňovacími návrhy politických stran, především se zasahováním do mandatorních výdajů a do rozpočtu Fondu dopravní infrastruktury. Ministr to řekl v pořadu Nedělní partie v TV Prima.

V debatě o rostoucí zadluženosti ČR s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Milanem Štěchem (ČSSD) ministr zdůraznil, že je nutné rozlišovat mezi ozdravením veřejných financí a účetními triky. "Jestliže poslanci řeknou: 'dobře, zkrátíme dotaci do Fondu dopravní infrastruktury a tato dotace bude nahrazena z jiných prostředků, prostředků mimorozpočtových, například z účtu privatizace', tak pro veřejné finance jako celek je to totéž," uvedl Janota. "Deficit sice bude 162,7 miliardy, ale budeme utrácet z jiných prostředků a pro souhrnné hodnocení je nám tento postup na nic. Evropská komise a další instituce tyto triky samozřejmě prohlédnou a nebude nám to uznáno. Deficit s těmi dvanácti miliardami navíc tedy nebude 5,3 procenta, ale nějakých 5,7 procenta," dodal ministr financí.

Dále Janota uvedl, že má velký problém s návrhy, které sahají do výše mandatorních výdajů. To se týká především návrhů ČSSD a KDU-ČSL, neboť tyto strany chtějí snižovat rozpočty na důchody a na nemocenskou. Jelikož jsou tyto výdaje nařízeny zákonem, budou muset být zaplaceny v každém případě, a tedy by o chybějící peníze byl v budoucnu navýšen deficit veřejných financí. Navíc tyto návrhy de facto likvidují Janotův úsporný balíček, na základě čehož ministr hodlá zvážit, zda má jeho práce vůbec smysl. Janota též uvedl, že by byl ochoten souhlasit, kdyby se snižovaly vládní výdaje, tj. výdaje jednotlivých ministerstev na administrativu apod. Takový návrh předkládá např. TOP 09. "Ale když jdeme cestou přes mandatorní výdaje nebo přes Fond dopravní infrastruktury, mám s tím vážný problém. A já na tento problém musím minimálně upozornit a popsat jej," řekl Janota.

Janota zároveň připomněl, že v následujícím roce vydá ČR dluhopisy v celkové sumě 280 miliard korun. O dalších 280 miliard se tedy ČR zadluží. "Od roku 1993 jsme z našich závazků ještě nesplatili ani korunu a na splácení svých závazků si jen půjčujeme další peníze. To považuji za opravdu vážný problém a rád bych se dožil chvíle, kdy tento problém začneme řešit," poukázal Janota na potíže, které nás zřejmě čekají, pokud nebude změněna současná bilance příjmů a výdajů. "Nelze mít anglické daně a švédské výdaje," dodal Janota.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688