X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  04.12.2009 10:23:01

Daily: ECB začíná obchodníky opatrně připravovat na zahájení výstupní strategie

Čtvrteční seance přinesla na trhy hned z rána další vlnu dobré nálady, když indexy v Asii, Evropě a krátce i v USA dokázaly těžit z prohlášení, které ve středu večer zveřejnila největší americká banka Bank of America, která se rozhodla vrátit americké vládě půjčku ve výši 45 mld. dolarů, kterou obdržela z programu TARP. Banka získá zdroje na vrácení půjčky jak prodejem nových akcií, tak díky přebytku likvidity a prodeji některých likvidních aktiv.

Obchodníci si tuto zprávu vyložili jako další náznak toho, že se situace v americkém finančním sektoru nadále stabilizuje, což pomohlo v ranních hodinách akciím udržet se výrazně v zelených číslech.

V průběhu dne však optimismus na trzích začal pozvolna ustupovat, k čemuž velkou měrou pomohly především přicházející fundamenty z Evropy a ze Spojených států.

Již z rána obchodníky nijak nepotěšily výsledky z Británie, kde se PMI pro sektor služeb nečekaně snižoval z 56,9b. na 56,6b., zatímco trh počítal s jeho růstem až ke hranici 57,1b. Negativně včera obchodníci reagovali také na zasedání Evropské centrální banky, která rozhodovala o úrokových sazbách a naznačila možný budoucí vývoj měnové politiky. Zatímco sazby v eurozóně podle širokého očekávání zůstaly beze změny na úrovní 1 %, následná tisková konference, na které Jean-Claude Trichet jasně naznačil, že ECB začíná pozvolna sundávat nohu z plynu a uvažovat o případné výstupní strategii. Poslední ze tří jednoletých tendrů, který proběhne v prosinci, proto banka tentokrát neprovede za fixní (1%) úrokovou sazbu, ale za plovoucí, což by mohlo přispět v budoucnu ke zvýšení krátkodobých tržních úrokových sazeb na mezibankovním trhu, které jsou nyní hluboko pod oficiálně stanovenou sazbou na dvoutýdenní refinanční operace. V březnu příštího roku navíc ECB provede poslední ze svých půlročních tendrů. Ve snaze tlumit spekulace, že by ECB mohla v blízké době začít zvyšovat úrokové sazby, však Trichet novinářům připomenul, že by tento krok neměl být interpretován jako signál, že je ECB připravena jít se sazbami nahoru. Ty jsou podle Tricheta nastaveny na vhodné úrovni.

Trichetova slova však nedokázala zabránit obavám obchodníků z toho, že by ECB mohla začít postupně stahovat nadbytečnou likviditu, což se okamžitě projevilo na likvidaci části zisků, které do té doby evropské indexy nabraly, což následně dostalo pod prodejní tlak také společnou evropskou měnu.

Nervozitu obchodníků ještě více přiživily následná data ze Spojených států, a to především výsledky IMS pro sektor služeb. Ten se v listopadu nečekaně propadnul z říjnových 50,6b. na 48,7b., přičemž většinový konsenzus počítal s jeho dalším růstem až na 51,6b. Sektor služeb tak ve Spojených státech po dvou měsících expanze začíná opět slábnout, což bezprostředně po zveřejnění tohoto ukazatele dopadlo velmi negativně na sentiment na finančních trzích.

Nervózní obchodování z druhé poloviny dne včera pomohlo akciovým indexům uzavřít včerejší seanci v červených číslech. Zatímco v Evropě byly ztráty relativně nízké (eurostoxx50 -0,6 %), v USA si jen index S&P500 odepsal 0,84 %. Dluhopisy i přesto ale pokračovaly ve svém sestupném trendu ze začátku týdne, když například výnos z desetiletých T-Notes rostl o 7,4bsp. až na 3,386 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688