TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  24.11.2009 19:10:03

EK zahájila razii v sídlech ČEZ a J&T

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) zahájila v úterý razii v kancelářích společností ČEZ a J&T kvůli podezření z nekalého jednání na trhu s elektřinou. To prý mohlo vést k omezení konkurence a ovlivňování cen. Informace o vyšetřování potvrdila jak EK, tak ČEZ a J&T.

Komise potvrdila, že její úředníci podnikli neočekávanou kontrolu v sídle společnosti ČEZ. “Komise má důvodné podezření, že aktivity ČEZu a některých jejích partnerů mohly vést k narušení hospodářské soutěže, vést k dominanci ČEZu na českém trhu s elektrickou energií a dokonce k diktátu cen, napsala EK.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž potvrdil razii v budově hlavní správy ČEZu v Praze a v sídle dceřiné společnosti Severočeské doly. “Kontrolu vnímáme jako logický důsledek růstu společnosti, jsme přesvědčení, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se zákony, pravidly i dobrými mravy, napsala společnost ČEZ v reakci na vyšetřování. Kříž zároveň upozornil, že EK provedla například v roce 2006 dvacet prověrek energetických společností v šesti zemích, naposledy pak v březnu 2009 provedla hloubkovou kontrolu v EdF ve Francii. Podle Kříže může šetření probíhat v horizontu týdnů až měsíců.

Jednání ČEZu spolu s další energetickou společností J&T ve věci prodeje firmy International Power zkoumá i český antimonopolní úřad a zároveň se jeho zaměstnanci razie ve firmách zúčastnili. Podle serveru euro.cz je právě spolupráce ČEZu a J&T důvodem zájmu komise. Komise prý začala vyšetřování na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Ta ale aktivní podání podnětu k šetření na evropské úrovni prostřednictvím své mluvčí Liběny Novotné nepotvrdila. Připravovaná dohoda mezi Czech Coal a ČEZ o ukončení sporů o dodávky uhlí kvůli nejnovějšímu vývoji zřejmě uzavřena nebude, uvedl zdroj z vedení ČEZ pro server euro.cz. "Nedovedu si představit, že bychom za současné situace pokračovali v jednáních,“ sdělil nejmenovaný zdroj serveru euro.cz.

Druhá vyšetřovaná firma J&T se od jakéhokoliv podezření distancuje. "Šetření EK se týká pouze společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH)," řekl mluvčí J&T Petr Málek. J&T podle Málka vlastní 40 procent společnosti EPH a není proto kompetentní jakkoliv se k aktivitám EPH vyjadřovat. Ředitel komunikace EPH Martin Maňák uvedl, že návštěva pracovníků EK v EPH proběhla. "EPH poskytla a poskytne součinnost a je přesvědčena, že k protiprávnímu jednání z její strany nedošlo," uvedl Maňák. „S přihlédnutím k dosavadnímu průběhu šetření, které probíhá v prostorách Energetického a průmyslového holdingu a vzhledem k předaným podkladům se domníváme, že Evropská komise zahájila řízení na základě naprosto nepravdivých informací, které Evropské komisi podle všeho poskytla skupina Czech Coal,“ dodal.

Současné počínání komise je pouze předstupněm formálního řízení se společnostmi. V případě potvrzení podezření z nekalých praktik může firmě, která bránila konkurenci, EK vyměřit pokutu až ve výši deseti procent ročního obratu a penále ve výši až pěti procent obratu firmy denně. To by se mohlo podepsat i na dividendě ČEZu pro státní pokladnu a následně na státním rozpočtu. Obdobná šetření EK se na území ČR uskutečnila již v oblasti poštovních služeb a v oblasti kosmetiky a čisticích prostředků. Skončily bez finančních dopadů na zúčastněné firmy.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688