X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  23.11.2009 15:23:01

Weekly: Bohatý týden na data otestuje sílu probíhajícího zotavování

Minulý týden zakončily akciové indexy mírně v červených číslech, když nedokázaly udržet zisky z prvních dvou obchodních dnů a zejména ve čtvrtek a v pátek se začaly znovu propadat.

Hlavním zdrojem výprodejů se stal především strach o to, jak silné oživení americké ekonomiky ve skutečnosti bude. Ze Spojených států totiž přišlo opět několik ekonomických dat, která přinejmenším vyvolávala otazníky a zmírňovala někdy až přílišný optimismus mezi obchodníky. Ta nejzajímavější čísla přišla z tru s bydlením, kde se výrazně propadly jak počty nově udělených stavebních povolenek, tak počty nově zahájených staveb. Oba tyto ukazatele klesají již druhým měsícem v řadě, bez ohledu na to, že americký trh s bydlením stále ještě velmi vydatně podporují expanzivní fiskální a monetární politika. Jak se bude situace v tomto důležitém sektoru vyvíjet poté, co začátkem příštího roku začnou tato podpůrná opatření odeznívat, je proto stále velkou neznámou a zdrojem výrazné nejistoty.

Poměrně smíšený dojem pak zanechala i ostatní data. Ukazatele výrobní aktivity v New Yorku a Philadelphii nabídly dva zcela rozdílné obrázky a nijak přesvědčivě se nevyvíjely ani říjnové maloobchodní prodeje
 
Ty sice dokázaly růst nad většinovými odhady, růst jádrového ukazatele byl ale podstatně pomalejší, když se opět ukázalo, že spotřebitelé nejsou příliš ochotni utrácet za zbytnější zboží, které zaopatřuje o něco méně naléhavější potřeby. Domácnosti tak nadále drží své výdaje na uzdě z obav před nejistou budoucností, což je situace, která se zřejmě v nejbližší době nijak nezmění vzhledem k vysoké míře nezaměstnanosti, která jen tak rychle klesat nezačne.

Toho si jsou velmi dobře vědomi i obchodníci, kteří přibrzdili nákupy akcií z minulých dvou týdnů, a raději vyčkávali. Indexy se totiž v současnosti pohybují zpět poblíž svých ročních maxim, a tak ochota tlačit je výše s každým jejich novým maximem pozvolna klesá. Ačkoli začíná být prostor k pokračování rally omezený, ani případná hlubší korekce zatím ale nemusí být na pořadu dne. Cenu akcií a ostatních finančních aktiv totiž nadále podpírá dostatek likvidity na finančních trzích, kterou svou expanzivní měnovou politikou zatím zabezpečují hlavní světové centrální banky. Bez jejich zásahů by bylo téměř devítiměsíční růstové rally jen těžko představitelné, a proto dokud budou banky nadále uplatňovat svou rozvolněnou měnovou politiku, budou mít obchodníci dostatečně pádný argument k tomu, aby cenu akcií drželi vysoko.

Na devizový trh přinesl minulý týden pouze několik změn, avšak na hlavním měnovém páru (EUR/USD) k nijak zásadním změnám opět nedošlo. Dolar si sice dokázal připsat mírný růst, i nadále se však drží v rozmezí jednoho centu od hranice 1,49 EUR/USD, kolem které osciluje již od poloviny minulého měsíce. Pod tlak se naopak opět dostala britská libra, která nabídla v týdnu slabší než očekávané výsledky maloobchodních prodejů a na kterou nepříjemně dolehla skutečnost, že na posledním zasedání MPC zazněly hlasy také pro to, aby Bank of England ještě navýšila nákupy dluhopisů. I libra se ale zatím drží na páru s dolarem poblíž horní strany svého bočního trendu, když týden zakončila nadosah hranice 1,65 GBP/USD. Velmi stabilní naopak zůstává japonský jen, který si nejenže podržel své vysoké zisky z minulých měsíců, ale dokázal své pozice ještě mírně rozšířit, když zpevňoval nejen na páru s rizikovějšími měnami, ale také na páru s americkým dolarem, ke kterému se dostal zpět na cenu 89 USD/JPY. Nízká úroková mezera mezi japonskými a zahraničními aktivy, rychlejší růst domácí ekonomiky v 3Q a návrat nervozity na finanční trhy, to vše byly v minulém týdnu faktory, které nahrávaly do karet právě japonské měně.

Na zcela opačném konci pak stály rizikovější měny středoevropského regionu v čele s korunou. Ta se, díky slabším číslům z USA a výprodejům na akciových trzích z druhé poloviny minulého týdne, dostala pod značný prodejní tlak, aby týden uzavřela na páru s dolarem na 17,37 , zatímco k euru slábla o až na 25,85 .

Kalendář

Od nového týdne můžeme čekat spršku nových makroekonomických dat, která nám dávají jednu jistotu. I nadcházející týden bude především o tom, za jak silné budou obchodníci považovat probíhající oživení.

Tím nejzajímavějším budou v týdnu další výsledky vypovídající o stavu spotřebitelské poptávky v USA. Zveřejněn totiž bude listopadový index spotřebitelské důvěry (Conference Board) a říjnové tempo růstu osobních výdajů. Zejména index spotřebitelské důvěry na sebe naváže značnou pozornost. V říjnu totiž nečekaně klesal již druhým měsícem v řadě, když se propadnul až na 47,7b. Od listopadového ukazatele obchodníci očekávají jen mírné snížení na 47,6b., my bychom se však nedivili, kdyby byl útlum ještě hlubší. Conference Board, na rozdíl například od Indexu Michiganské univerzity, totiž klade při dotazování daleko větší důraz na zaměstnanost, která je pro americké domácnosti stále palčivějším problémem. Případné další zhoršení indexu pak může na trhy velmi snadno vrátit opět značnou nervozitu. Od spotřebitelských výdajů pak většinový konsenzus na trhu očekává, po zářijovém propadu o 0,5 %, v říjnu růst o 0,6 %. K tomu by měly přispět zejména zvýšené výdaje na nákup nových automobilů, které pomohly v říjnu zvýšit prodeje automobilů až na 10,5 mil.

Značnou pozornost si v USA ale získají také ve středu zveřejněné říjnové jádrové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které by měly meziměsíčně vykázat růst o 0,8 %. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, tedy zboží s trvanlivostí nad tři roky, jsou včasným ukazatelem budoucího vývoje výrobní aktivity. Růst objednávek by měl být opět podepřen zejména pokračujícím doplňováním skladů, které firmy ve velkém vyprazdňovaly během posledního půl roku. Probíhající fiskální a monetární stimulace ekonomiky navíc může ještě nějakou dobu podpírat americkou poptávku. Pokud by však středeční čísla dokázala překvapit negativně, může se jednat po další ze signálů, který může velmi nepříjemně dolehnout na sentiment na akciových trzích.

Z dalších dat pak Spojené státy zveřejní ještě revizi HDP za 3Q, která by měla snížit původně odhadovaný růst z 3,5 % na 3 %, Case-Shillerův index ceny domů, nebo další říjnová čísla z trhu s bydlením, v podobě prodejů nových a starších domů.

Ani Evropa ale v týdnu nezůstane obchodníkům, co se ekonomických dat týká, nic dlužná. Již v pondělí přijdou na řadu velmi zajímavé říjnové výsledky PMI pro výrobní sektor a sektor služeb v eurozóně, které v dalších dnech doplní tempo růstu průmyslových objednávek, statistika vývoje peněžní zásoby a nově poskytnutých úvěrů, nebo z Německa pak index spotřebitelské důvěry a velmi očekávaný index podnikatelského klima (IFO).

Od německého indexu podnikatelského klima obchodníci v listopadu čekají další mírné zlepšení, když by měl růst z říjnových 91,9. na 92,6b. Německá ekonomika v minulých měsících dokázala těžit z celé řady domácích, ale i zahraničních stimulů, které pomohly opět postavit na nohy zahraniční obchod, na kterém je největší evropská ekonomika vysoce závislá. Ta může z probíhající stabilizace těžit i v nadcházejících měsících, což by měl reflektovat také index IFO. Přesto podle nás existují rizika, že by i tento ostře sledovaný index mohl nabídnout negativní překvapení, a to obzvláště vzhledem ke stále slabému vývoji domácí poptávky, kterou sužuje vysoká míra nezaměstnanosti, která by navíc měla pokračovat v růstu také během příštího roku.

Více z dnešního weekly naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688