Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  16.10.2009 19:48:07

Myslíte si, že klasické obchodní přístupy jsou již odepsané nebo stále vydělávají?

Co je vlastně myšleno klasickým obchodním přístupem? Myslím tím obchodování či investování dle základních, funkčních, historií prověřených logických pravidel. Osobně jsem zastáncem tohoto obchodního přístupu a v článku uvedu i některé důvody proč. Kromě volby správného obchodního stylu s dobrou pravděpodobností konečného pozitivního výsledku, tedy investingu a především pozičního tradingu, je pro dlouhodobou úspěšnost nezbytná i aplikace důležitých investičních pravidel, jako je korektní alokace a diverzifikace, ale také poctivé provádění základních analýz stavu a situace na trzích a v ekonomice.

Až na posledním místě v důležitosti pro celkovou úspěšnost je výběr konkrétního titulu a snaha o přesné načasování obchodu. Nicméně, většina obchodníků zaměřuje veškeré své úsilí na toto, tedy na věc, která celkové výsledky ovlivní méně než z 5% (výsledky průzkumu obchodování portfoliomanagerů v USA).

 

Podobně jako v běžném každodenním životě, kdy většina lidí chce všechno co nejrychleji, nejlépe ihned, jako např. vystudovat práva za 2 měsíce (a nejlépe o prázdninách), tak i v obchodování chtějí obchodníci zbohatnout co nejrychleji a co nejvíce. Postupná „poctivá" obchodnicko-analytická práce je nebaví, vždyť  Daytradingem s marginem, pákou na futures či forexu se přeci dá jednoduše vydělat stovky %. Nějakých průměrných +10-20%  p.a., dlouhodobě a konzistentně, to přeci není zajímavé, možná snad tak pro důchodce ...

Chytřejší a zkušenější obchodníci, kteří však již vědí, o čem obchodování je, sledují a aktivně ovlivňují daleko důležitější ukazatele než je absolutní zisk, procentuální denní zisk, rychlost zisku apod. Opravdu důležité jsou totiž takové hodnoty, jako je každodenní „klid a pohoda", dostatek volného času pro rodinu, koníčky, přátele a obchodování je zábavou, nikoliv každodenním a celodenním stressem. Kdo chce prosedět celý den u PC a sledovat šumy a intradenní volatilitu trhu, tlačit trh o každý tik na 1 či 2 minutovém grafu nahoru či dolů, celý den urputně hledat obchody, nechť tedy daytraduje. Kdo však chce dlouhodobě vydělávat a zároveň neprosedět celé dny u monitoru, nechť zváží klasické poziční portfoliové obchodování.

A že je tento pasivnější obchodní styl opravdu úspěšný, jak v předcházejícím, tak i současném hektickém období jednoznačně dokazují nejen souhrnné níže uvedené komentáře a výsledky obchodovaných portfolií, ale i veřejná prezentace přesných postupů, jak se podobným výsledkům dopracovat v rámci v ČR ojedinělého celodenního semináře

Česká burza - Obchodní systém od A do Z


Nejdříve k českému trhu a našim akciím (portfolio CZ akcií)

Dle mnohých je náš trh nelikvidní, nezajímavý, nelze na něm vydělat žádné závratné částky. Pro drtivou většinu obchodníků by však investování či poziční obchodování u nás, podle korektních investičních pravidel, skončilo s daleko lepšími výsledky, než časté až gamblerské pokusy s pákovými cizokrajnými produkty (či spadovými loty na margin). České akcie, dle Morgan Stanley, patří  fundamentálně mezi absolutní TOP investice v CEE i evropském regionu! Dlouhodobé dividendové výnosy ale i některé další fundamenty podobné těm českým, lze ve světě nalézt jen velmi obtížně.

Ano, naše tituly ztrácely v nejhlubším bodě krize po necelém roce i 80 % své hodnoty! To jsou extrémně velké ztráty. Ovšem tyto extrémní propady přinesly zároveň neopakovatelnou příležitost pro připravené obchodníky. Po dalších 6-7 měsících naše tituly výrazně posílily, po výrazných průběžných ztrátách přišly až extrémní 100,200,300 i 400% - ní zisky!

Obchodníkům, kteří poznali dlouhodobou neudržitelnost extrémního podhodnocení a kteří nepodlehli všeobecné panice či tlaku svého obchodního kapitálu, se dřívější propady portfolia již významně napravují.   Odvážnější obchodníci, se správným obchodním kapitálem, nyní počítají velmi zajímavé zisky a to ještě není všem dnům konec. I v současné době existuje pro naše tituly prostor i důvody pro růst, na podrobnější rozbor však není v tomto článku místo.

Globální akcie - globální portfolio

Toto reálně obchodované poziční portfolio sestavené z globálních akcií jsem představil koncem června 2009 na semináři Česká burza od A do Z. Tituly (ETF akcie, komoditní ETF) byly vybírány a portfolio bylo sestaveno právě na základě klasických pravidel - diverzifikace, analýza aktuálního stavu makrofundamentů a předpokladu dalšího vývoje. Toto Globální portfolio je za necelé 4 měsíce v zisku přes +19%.

 

Konkrétní tituly přinesly, od konce června 2009, následující zhodnocení (či ztráty): Brazílie +45%, Korea +37%, Rusko+50%, Čína +19%, Indie +19%, stříbro +30%, agrokomodity -5%, plyn -15%, utility +10% a voda +20%.

Další, dlouhodobě zveřejňovaná klasicky obchodovaná portfolia (uváděná v CZ Zpravodaji )

Komoditní ETF portfolio, které je kombinací pozičních obchodů i Swing obchodů je od 1.1.2009zisku +35%.

Spekulativní portfolio US akcií je letos v zisku +49 %, když v loňském roce tato obchodní metoda přinesla +55% zhodnocení portfolia.


Pro čtenáře neznalé či neseznámené připomínám, že jde o reálné, předem ohlašované a následně realizované obchody. Tedy žádné backtesty či cílené výběry aktuálně právě funkční metody z několika desítek dalších obchodních metod.


Závěr - dodržování historicky prověřených zásad správného obchodování, se současným splněním důležitých objektivních podmínek, povede vždy u velké většiny obchodníků k ziskovému obchodování, což se u jiných stylů a metod obchodování nedá v žádném případě konstatovat.

Takže, co myslíte vy, jsou klasické obchodní přístupy odepsané nebo ne?

 

Mgr. Josef Lukáč

profesionální soukromý trader

16.10. 21:16  Daytrading ? (Laco99)
16.10. 21:13  Daytrading ? (standa 00 WC)
16.10. 20:54  Daytrading ? (° jeanetka °)
16.10. 20:51  Daytrading ? (standa 00 WC)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688