TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.06.2009 16:01:06

Vloni byla při lákání přímých zahraničních investic nejúspěšnější Británie, dařilo se strojírenství

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přímé zahraniční investice (FDI) do strojírenství se v Evropě zvýšily o 19 procent, obětí krize jsou však investice do informačních technologií a finančních a ekonomických služeb. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young o investičních projektech v Evropě zveřejněného v pátek.

Mezi prvními oběťmi krize jsou informační technologie a finanční a ekonomické služby, protože jejich klienti museli poptávku po těchto produktech omezit. Nejvýraznější pokles zaznamenala Velká Británie, Francie a Španělsko. V roce 2008 se v těchto zemích počet nově vytvořených pracovních míst kvůli přímým zahraničním investicím do těchto odvětví, která nejsou tak náročná na počet pracovních sil, propadl o celou třetinu.

Významný pokles, především v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, zaznamenali také favorité přímých zahraničních investic posledních let, jako je Česká republika, Slovensko nebo Turecko.

Podle agentury CzechInvest klesá velikost nových investic dlouhodobě. „Zatímco v devadesátých letech jsme byli lákaví pro velké projekty na zelené louce, které vyžadují ohromné investice do budov, do strojů a do zařízení, dnes si Českou republiku ve stále větší míře vybírají společnosti, které nepotřebují tak drahé vybavení, ale investují především do školení a vzdělávání svých zaměstnanců programátoři, designéři, výzkumníci a podobně,“ říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Rok 2008 přinesl zásadní obrat ve složení nových investic. Bylo to vůbec poprvé, kdy služby včetně výzkumu a vývoje tvořily většinu nových projektů. Nejvíce investic přinesly firmy zabývající se vývojem softwaru - přitom ještě před několika lety neotřesitelně panoval mezi novými investičními projekty automobilový průmysl. Nyní má srovnatelný význam odvětví, které nepatří do výroby, ale do služeb,“ dodává Alexandra Rudyšarová.

Naopak některým ekonomickým odvětvím se zatím daří odolávat krizi lépe než jiným. Například přímé zahraniční investice do strojírenského průmyslu se v Evropě zvýšily o 19 procent. K nejúspěšnějším odvětvím v roce 2008 s téměř šesti tisíci vytvořených pracovních míst patří obnovitelné zdroje, pro které se na trhu otvírá řada nových příležitostí.

Pozitivní nebo alespoň stabilní trend v oblasti FDI vykazují Německo, Švýcarsko, Švédsko, Itálie a Irsko. Za 28proentní nárůst objemu přímých zahraničních investic vděčí Německo především tomu, že si ho zahraniční investoři často vybírají jako sídlo své centrály nejen pro tamější, ale pro celý východoevropský trh a dále také poptávce po ekonomických službách a softwaru.

První místo žebříčku evropských zemí, které jsou nejúspěšnější v počtu přímých zahraničních investic, obhájila Velká Británie, kde bylo v roce 2008 realizováno 686 investičních projektů, což je pouze o 4 % méně než v roce předchozím. Evropská jednička v oblasti přímých zahraničních investic tak i přes ekonomickou krizi zatím zaznamenala jen minimální pokles. Svou pozici v první čtyřce si udržely rovněž Francie, Německo a Španělsko, tedy země, které patří mezi nejvýznamnější cíle světových investorů již od roku 1997.

Nejatraktivnější evropskou metropolí se již posedmé stal Londýn, který v loňském roce získal 262 investičních projektů. Nicméně ani britská metropole není vůči tlaku světové krize zcela imunní, protože po čtyřech letech růstu byl loni celkový objem projektů o 14 procent nižší než v roce 2007. Její náskok před nejbližšími konkurenty je však stále značný: na druhém místě skončila Paříž s 222 projekty, třetí se umístil Madrid s 80 projekty. Na dominantní postavení tradičních center rozvinutého světa, mezi něž patří i hlavní města evropských zemí, však útočí rychle rostoucí asijské metropole, jako je Šanghaj, Béngalúru a další města, jimž se daří získat zahraniční znalosti a zkušenosti.

„Ani ekonomická krize ale nemůže zabránit tomu, aby se síly ekonomické atraktivnosti postupně nepřesouvaly ze Západu na Východ a ze Severu na Jih. Ten, kdo i nadále věří v příležitosti rozvíjejících se trhů, se určitě nemýlí. Podle jedné studie, kterou nedávno zveřejnila společnost Ernst & Young, bude podíl Brazílie, Ruska, Indie a Číny na růstu globální ekonomiky mezi roky 20092020 představovat 40 procent,“ dodává Mark Otty, vedoucí partner Ernst & Young pro oblast EMEIA (Evropa, Střední východ, Indie a Afrika).

Mezi nejvýznamnější zahraniční investory v Evropě patří evropské (především německé, britské a francouzské (51procentní podíl) a americké společnosti (25procentní podíl). Investoři pocházející z Brazílie, Ruska, Indie nebo Číny financují v Evropě zatím poměrně malý počet projektů (šest procent), ale jejich podíl se rychle zvyšuje. Například počet čínských a indických projektů se vzrostl ze 118 v roce 2007 na loňských 182. Nejvíce těchto investic směřuje do Velké Británie.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688