X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  29.04.2009 09:23:01

Forex: Dolar ztrácí pondělní zisky. Dnes v hledáčku obchodníků výsledky amerického HDP a zasedání Fedu

Včerejší obchodování přineslo na euro-dolar částečné oživení, které pomohlo euru umazat vysoké ztráty ze začátku týdne. Euro tak včera k dolaru dokázalo zpevnit o 0,9%, aby uzavřelo až na ceně 1,3130 EUR/USD. Ještě krátce po poledni se přitom společná měna propadla k dolaru až na 1,2965 EUR/USD, to když v Evropě sílil výprodej na akciových trzích, které k více než dvouprocentním ztrátám přinutila nervózní nálada kolem prasečí chřipky, ale i spekulace o výsledcích stres testu. Ty budou známy již začátkem května a zatímco většina bank by jím měla projít poměrně dobře, čím dále tím více rostou obavy z toho, že by výsledky Citigroup a Bank of America mohly nasvědčovat tomu, že obě banky budou potřebovat dodatečný kapitál. Akciím včera v dopoledních hodinách a krátce po poledni nepomohly ani relativně dobré výsledky BP a Deutsche Bank za 1Q a tak obrat přinesly až čísla ze Spojených států, které zveřejnily únorový Case-Shiller index a dubnovou spotřebitelskou důvěru. Posle C-S indexu klesala průměrná cena domů ve 20 amerických metropolích meziročně o 18,6% (předch.: -19%), což byl lepší než většinové odhady analytiků (-18,9%). Ještě lépe si pak vedla spotřebitelská důvěra, která se v dubnu odrazila ode dna, když rostla z 26,9b. na 39,2b. (oček.: 29,6b.). Ta je nyní nejvýše od listopadu minulého roku a byla to právě ona, která přispěla k tomu, že americké akcie nakonec dokázaly zlikvidovat odpolední ztráty a uzavřely více méně beze změny (DJIA -0,10%).

Středeční ekonomický kalendář přinese velmi zajímavé market movery, a to především v průběhu americké obchodní seance. Ještě než přijdou na řadu americká data, nabídne ale eurozóna výsledky peněžní zásoby (M3) za měsíc březen. Obzvláště poučná může být pro dnešek přitom hlavně meziroční dynamika růstu půjček soukromému sektoru, která v posledních měsících začala velmi strmě zpomalovat a která by měla v březnu klesnout z únorových 4,2% na 3,5% Další výraznější zpomalení (3,2% a méně) by přitom mohlo představovat pro kurz společné měny určitá rizika, když by stavilo ECB do nepříjemné pozice a zvyšovalo tak pravděpodobnost toho, že by banka mohla začátkem května přijmout spíše agresivnější „nestandardní“ opatření, jako je například přímé vykupování firemních dluhopisů.

Hlavní pozornost na sebe však dnes soustředí americká data, a to ve 14:30 zveřejněné předběžné odhady růst HDP za 1Q. Od těch obchodníci čekají další hlubokou kontrakci, která by měla (anualizovaně) dosáhnout 4,8%, což by byl ale lepší výsledek než v posledním čtvrtletí minulého roku, kdy se HDP propadal o 6,3%. Hlavní zdroje kontrakce by přitom měly být dva, a to hrubé soukromé domácí investice a zásoby. Podnikové investice klesaly od začátku roku nejvíce za posledních 30 let a o nic lépe na to zřejmě nebudu ani investice do bydlení, což by ze soukromých domácích investic mohlo dělat největší břemeno HDP v 1Q. Ruku v ruce s propadem investic jde navíc také likvidace zásob, když firmy dramaticky omezovaly výrobu v prostředí prudce klesající poptávky. Zatímco od investic nemůžeme zřejmě ještě dlouho očekávat přesvědčivé oživení, propad zásob je sice špatnou zprávou pro výsledky v 1Q, zároveň ale dobrou zprávou pro nadcházející čtvrtletí, kdy může díky nižším zásobám začít opět stoupat výroba. Velkou změnu by si však již v 1Q měly pro obchodníky připravit spotřebitelské výdaje. Ty mají po hluboké kontrakci z minulého čtvrtletí (-4,3%) tentokrát růst o 0,9%, což by měl být hlavní pozitivní faktor přispívající k tomu, že čísla za 1Q dopadnou lépe. Přínosem by pak měl být i čistý export, a to díky razantnímu snížení deficitu obchodní bilance z posledních měsíců.

Dopad těchto výsledků na kurz dolaru může být dnes ale poněkud sporný. Zatímco horší než očekávané výsledky budou živnou půdou pro další výprodej akcií a tedy růst dolaru, lepší data, která by podepřela akcie, tak jednoznačný dopad na kurz americké měny mít nemusí. Korelace euro-dolaru s akciemi totiž v minulých týdnech přestala fungovat tak dobře jako dříve a proto přestože euro může na lepších výsledcích krátce zpevnit, prostor pro případné oslabení dolaru by mohl být relativně omezený. Lepší čísla z USA by totiž potvrdila ta očekávání, která počítají s tím, že Spojené státy vyjdou z recese podstatně dříve než eurozóna, což společné měně v minulých týdnech bránilo udržet si jakékoliv výraznější zisky.

Také večerní seance pak přinese ještě jeden důležitý fundament, to když o sazbách bude rozhodovat americká centrální banka. Protože by sazby měly zůstat beze změny na 0,25%, bude to právě doprovodný komentář, který si dnes mezi obchodníky získá největší pozornost. Od Fedu přitom očekáváme spíše mírný optimismus, který by následně mohl mít poměrně příznivý dopad na sentiment na finančních trzích (více v dnešní analýze: Fed dnes může nabídnou smířlivější ekonomický výhled). V 8:20 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,3207 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688