Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.03.2009 11:41:20

Dopady globální krize: Bude ještě hůř?

V Praze se 21. dubna uskuteční v pořadí již čtvrté mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny. V TOP HOTELu Praha se opět sejdou stovky účastníků, aby diskutovali na téma „Dopady globální krize“. Zatímco na loňském  prosincovém fóru Zlaté koruny se hovořilo ještě o krizi jako o konci bezstarostných časů a fascinoval spíše pohled do zpětného zrcátka, dnes již s napětím hledíme na klikatící se silnici, kterou máme před sebou a o níž nevíme, kam vede. Uplynulo pár měsíců a začalo přituhovat. Dubnovému fóru Zlaté koruny dominuje nová otázka. Ta otázka zní: „Bude ještě hůř?“

 

Záštitu nad IV. Mezinárodním fórem Zlaté koruny převzali místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr financí Miroslav Kalousek. Ministr Kalousek na fóru vystoupí s jedním z hlavních projevů „Dopady hospodářské krize na ekonomiku České republiky“. Jako otevřená a orientovaná na export je naše ekonomika mimořádně zranitelná, o to více nás musí zajímat, jak se ke krizi bude stavět Evropská unie. Máme šanci něco ovlivnit jako předsednická země? To je téma, kterému se na fóru budou věnovat prof. Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK a Petr Zahradník, vedoucí kanceláře EU České spořitelny, oba členové Národní ekonomické rady vlády, která kabinetu radí v krizi.

 

Na téma „Jaká by měla být role státu a centrální banky v současné krizi“ promluví Pavel Řežábek, člen bankovní rady ČNB. S velkým očekáváním bude určitě sledováno vystoupení Lubora Žalmana, předsedy představenstva a generálního ředitele Raiffeisenbank. Bude zaměřeno na jedno z nejfrekventovanějších a nejdiskutovanějších témat poslední doby – „Změní banky úvěrovou politiku vůči podnikům?“

 

Makroekonomické pohledy na krizi nebývají a nejsou radostné. Stačí sledovat prognózy vývoje HDP pro letošní rok. Ještě nedávno začínaly u kladných čísel, pak sestoupily ke kladné nule, nyní se hovoří o propadu kolem 2% a některé odhady jsou ještě pesimističtější. Také makroekonomické zásahy mohou být problematické. „Jaký smysl má přijímat nákladná opatření týkající se budoucích událostí, o nichž v lednu 2009 nevíme s jistotou vůbec nic,“ říká Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE. Měli bychom se snést na zem a začít spíše než makroekonomické řešit mikroekonomické problémy, především to jak budou fungovat podniky a výroba.

 

S tímto pohledem přijde na finanční fórum jeden z našich předních ekonomů prof. Milan Zelený, který je přesvědčen, že řešení krize je v podnikovém mikru, ne ve státním makru. Krize, mnohem více než časy prosperity, nutí k hospodárnosti. Mnohé podniky se tím již začínají řídit. Hospodárnost lze ovšem chápat jako velmi široký pojem. Třeba tak, jak mu rozuměl Tomáš Baťa, který jako podnikatel také prošel ve své době největší světovou hospodářskou krizí. Řízení podniků v době ekonomické stagnace bude i námětem příspěvku Karla Havlíčka, místopředsedy Asociace malých a středních podniků ČR.

 

Exkluzívním hostem finančního fóra Zlaté koruny bude opět bývalý premiér Miloš Zeman, který již na minulém fóru zaujal svými názory na řešení krize. Otázek a otazníků, které globální krize přinesla je velice mnoho a fórum by mělo odpovědět alespoň na ty hlavní. Na nejdůležitější otázku, kdy krize skončí a co bude potom, nikdo prozatím odpověď nezná. Určitě to nebude tak, že se jednoho dne probudíme a bude po krizi. Návrat k lepším ekonomickým výsledkům bude obtížný a spíše pozvolný. A na to bychom se měli připravit.

 

Zájemci o účast na fóru se mohou přihlásit na http://www.zlatakoruna.info/financni-forum.

 

 


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688