Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  05.03.2009 11:45:06

Šokující předpověď No. 6 - Cena ropy může klesnout na 25 USD

ropou se bude v roce 2009 obchodovat níže, protože dojde ke zpomalení poptávky kvůli nejhorší globální ekonomické kontrakci od Velké krize. Organizace OPEC omezí produkci, ale kvůli neshodám v rámci OPEC nebudou omezení tak velká, jak by bylo třeba, aby se zabránilo pádu cen ropy z aktuálních úrovní. Kromě toho, méně rozvinuté země, které se staly závislé právě na příjmech z ropy, budou intenzivně narušovat jakékoli sladěné snahy udržovat ceny ropy vysoko, proto aby udržely spokojenost obyvatelstva.

Komodityroce 2009

Několik faktorů způsobovalo, že se komodity v druhé polovině roku 2008 hroutily. Očekáváme, že tyto faktory budou dále stlačovat komodity i v roce 2009.

Zaprvé, síla USD byla velkým faktorem, protože mnoho komodit se obchoduje za USD. Alespoň pětina 60% poklesu by měla být viděna v tomto světle.

Zadruhé, nejsou žádné pochyby, že na tento trh vstoupil velmi velký, spekulativní prvek –vzájemné, penzijní a hedgingové fondy, které našly v komoditách nové vlastnosti, o kterých se domnívaly, že jim umožní snížit volatility jejich výnosů.

Pomocí futures věřily, že by mohly být schopné zachytit „roll yield” (výnos vzniklý z přechodu jednoho kontraktu na druhý) z obecné situace na trhu kdy ceny za dodávky v dálné budoucnosti jsou progresivně vyšší než ceny za časově bližší dodávky a současně snížit celkové riziko portfolia. Problémem je zřejmě, že

1) ve stejnou dobu dělalo totéž hodně fondů, a tak se komoditní trhy dostaly do situace, kdy cena za budoucí dodávky je nižší než cena za dodávky, které by byly uskutečněné okamžitě.

2) protože každý nakupoval komodity, aby snížil riziko portfolia pramenící z akciových trhů, korelace šla stejně k 1 a zejména, když ceny komodit celkově poklesly v 2. pololetí roku 2008.

Zatřetí, po prozkoumání statistiky nabídky a poptávky se domníváme, že oficiální údaje byly zmanipulovány, aby se vystrašila strana poptávky a došlo k panickému nakupování. To, že se objevily fondy s výhradním účelem investování do samotných fyzických kovů, vyjmulo některé z fyzických kovů z „tabulky dat“ a došlo ke zkreslení statistiky, aby se ukázalo, že odhadovaná poptávka předstihuje nabídku. Proto se zdá, že se během posledních čtyř nebo pěti let vytvořily skryté zásoby a tyto pozice jsou nyní dávány na trh.

Stejně jako po předchozích komoditních býčích trzích nyní vstupujeme do dekády, ve které velmi vysoké ceny zničily poptávku (minimálně) na desetiletí. Úhrnná poptávka klesá a tam, kde je poptávka stále nedotčena, přichází náhrada pro klíčová odvětví. I co se týče ropy, nyní sledujeme, že celkový počet mílí naježděných v USA, což je měřítko, které se dříve považovalo za zcela neelastické, poklesl určitě poprvé za posledních min. 50 let. A protože v Číně dochází k silnému zpomalení, souhrnná spotřeba této komodity přímo poklesne v roce 2009.

U všech průmyslových kovů očekáváme, že v roce 2009 bude pokračovat pokles dolů. Zlato bude mít pravděpodobně lepší výkon než stříbro, protože stříbroprůmyslové použití a zlato se obecně považuje za lepší a tradičnější zajištění proti zmatku, inflaci a devalvaci (USD). Náklady se sníží v celém komoditním komplexu a ceny komodit mohou být skutečně pod marginálními náklady produkce. Celkově to pravděpodobně znamená, že základní kovy by mohly poklesnout zhruba o 50% z aktuálních úrovní. Očekáváme, že měď poklesne pod 70 centů za libru a zinek poklesne na 600 USD za tunu.

Podíly komodit budou v roce 2009 dále pokračovat v poklesu. Mnozí zvýšili dramaticky investice jako odpověď na vyšší ceny. Vysoké pevné náklady a v mnoha případech přímé negativní marže povedou k uzavírání obchodních činností a mnohé společnosti zbankrotují.


INVESTIČNÍ DOPORUČENÍ - PRODÁVÁME MĚĎ

Jako důležitý stavební materiál a průmyslový vstup je měď citlivá na obchodní cyklus. Spolu s rychlou a nevídanou kontrakcí ekonomické činnosti se poptávka po mědi zhroutila. Přitom však cena mědi pouze poklesla na úroveň roku 2005 (kolem 150).

Podle našich odhadů tvoří marginální náklady výroby u většiny průmyslových odvětví kolem 70 centů na libru. Domníváme se, že velmi vysoké ceny komodit v uplynulých letech vedly k destrukci skutečné poptávky, tzn. trvalému nahrazování a alternativním vstupům v průmyslu. To je jedna část z důvodu pro kolabující poptávku. Dalším důvodem mohou být dosud skryté, spekulativní zásoby, které zkreslily statistiku nabídky/poptávky a vedly nás k domněnce, že poptávka po celá léta předstihovala nabídku. Nyní zpochybňujeme tuto domněnku a domníváme se, že tyto zásoby jsou dávány na trh, což vede k cenám, které by mohly skutečně být pod marginálními náklady produkce. /

 

Chcete získat kompletní dokument Výhledu Saxo Bank pro rok 2009? 

KLIKNĚTE ZDE

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

05.03. 12:08  chavez (ZiIvar*)
05.03. 12:01  chavez (sportovec)
05.03. 11:54  Sekec mazec... (Sekáč z Kolbenky)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.12.2018Šokující předpovědi na rok 2019 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.03.2016Předpověď počasí na dnes z yr.no. Redakce (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688