Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.10.2008 11:10:05

Je správné, že banky nejen v ČR vyjdou z finanční krize ještě silnější ?

Česká vláda včera vcelku logicky podlehla zahraničnímu tlaku a zvýšila pojištění vkladů na 100% do maximálního limitu 50 tisíc eur. O tom, jak velký je to populismus, již bylo na našich stránkách napsáno stohy materiálů, stejně tak se vyjadřují i čelní představitelé státu – Kalousek a Topolánek. Otázka, která jde za rámec dnešních dní je trošku jiná. Uvědomují si politici, že tímto krokem rozšíří v ještě větší míře moc bankČR? Primárním cílem je pochopitelně uklidnit situaci a pomoci bankách znovu si začít důvěřovat. K tomu mimochodem téměř jistě prospěje i krok ČNB, která včera povolila zajišťování repo operací státními dluhopisy, čímž snad i v ČR pomohla k rozhýbání trhu s dluhopisy.  Po zachránění situace se však dostaneme do všední reality a zjistíme, že české banky, které sice nevyvolaly krizi, naopak svou obezřetností jdou Evropě příkladem jsou mnohem silnější než před krizí. Když pominu fakt, že český trh dlouhodobě trápí velikost běžných vkladů občanů, která nekoresponduje s výší poskytnutých úvěrů, vysoké bankovní poplatky, pak musím vypíchnout útlak kapitálového trhu.

Česká burza není nejsilnější. Problémem je, že ji omezuje česká legislativa, neprovedená penzijní reforma, ne úplně 100% povedená privatizace, ale také nadvláda českých bank. Několikrát jsem již psal, že místní silná bankovní trojka úvěrující celou ekonomiku logicky příliš netlačí na uvádění svých firem formou IPO na burzu, protože to pro banku není dostatečně výhodné. Stále chybějící penzijní reforma zase netvoří silnou domácí poptávku po místních akciových titulech. Kdyby existovaly stabilní penzijní fondy s možností kupovat alespoň 30% portfolia v domácích akcií, situace na BCPP, a.s. by byla mnohem růžovější. A zejména peníze by se do ekonomiky nedostávaly jen skrz místní banky, ale i formou primárních úpisů akcií. Podniky by tedy viděly, že burza funguje a penzijní fondy jsou ochotné kupovat nové emise a na trh by se vrhaly ve větších počtech. A tato diverzifikace v „úvěrování“ ekonomiky by jistě České republice pomohla nejen v dobách zlomu. Peníze by do reálné ekonomiky tekly mnohem efektivněji.

Nerozvážnost vlády jde vidět i na situaci kolem podpory stavebního spoření.  Stále se mluví o odstranění státního zvýhodnění a nastavení tržní podmínek, ale nyní vše vypadá naprosto naopak. A jednoduchá matematika mi velí napsat - Stát bude garantovat 100% vkladů v bankáchbanky mají již nyní hodně agresivní kampaně s vklady na běžných účtech 3,3% - 3,33% - a ve speciálních akciích i více než 3,5%. Je to logické, vliv zvýšené konkurence mbank je cítit. Ale nyní mají vklady drobných střadatelů pojištění, proč tedy nedat 4% nebo 5%. V extrémní situaci si bankéři nakoupí  rizikovější produkty a zaspekulují si na jejich výnos. Když to nevyjde, banka sice zkrachuje, ale stát za vklady přece ručí. Navíc agresivní produkt přitáhne mnoho nových klientů, třeba těch, kteří logicky odejdou z burzy. Jaký to bude mít celkový dopad, je asi jasné. Penzijní fondy měly loni výnos 2-3%, letos to bude nejspíše ještě méně při inflaci v okolí 6%. Existuje nějaký rozumný důvod, abych si nyní spořil na penzi? Zhruba rok budu platit na investičního zprostředkovatele, další rok na reklamu v médiích. Pak dostanu ročně zhruba o polovinu méně než v bance na běžném vkladu a ještě na peníze pod vysokou pokutou nemůžu sáhnout. To samé platí pro burzu. Má opravdu smysl investovat do cenných papírů, když vím, že průměrný výnos se pohybuje jen mezi 10-15% ročně v opravdu dlouhodobém horizontu? Když využiji fond mám jen 25% pravděpodobnost, že tento výnos můj portfolio manager překoná a že mě „nesežerou“ poplatky? Nemá. Proto jen nechápu, proč pánové Koblic a Rusnok již nepíšou ohnivé články na odvrácení 100% garancí vkladů v bankách, protože jejich businessu to každopádně hodně nepříjemně ublíží.

Tento krok měl být jen na velice omezenou dobu a ta měla již pomalu končit. I když dočasná nařízení většinou způsobí ještě větší zmatek, už se pomalu těším na konec short selling na bankovních titulech v Německu. Dokupování futures na ropu v minulém měsíci budiž mementem.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688