Josef Trnka (TPS)
Politika a události  |  10.02.2008 14:38:23

Komunisté tahají králíka z klobouku


Otázky Václava Moravce svedly k diskusnímu stolu místopředsedy stran zastoupených v Parlamentu (Gandalovič, B.Sobotka, Dolejš, Hošek, Liška). Debata především hodnotila průběh první volby prezidenta České republiky a pokoušela se zjistit názory přítomných na volbu druhou, resp. okruh kandidátů do ní případně vstupujících. V tom druhém příliš objevná nebyla, i když zazněla řada jmen, které by mohli komunisté navrhnout (Václav Pačes, Pavel Rychetský, Jiří Dinsbier, Otakar Motejl, Jana Bobošíková....). 

Pokud bychom se odvážili hodnotit dojem, jaký vzbuzovali přítomní, tak se těžko oprostíme od zkušeností, které jsme získali za uplynulá léta, protože styl a názory oněch známějších se nemění. Výhodu tak měli zástupci menších stran, tedy Marián Hošek, který se v médiích neobjevuje příliš často, a Ondřej Liška,  relativně nová tvář v politice. Naposledy jmenovaný koresponduje s image, jaký se možná zástupci zelených vytvářet cílevědomě. Takže jeho vystoupení komparativně vynikalo úsporností a racionalitou. Jím použitý příměr na adresu případného nového kandidáta komunistů: Vytažení králíka z klobouku neznamená nic jiného, než zvolení Václava Klause, byl použit pro nadpis článku.

Nedělní partie na Primě hostila šéfy obou těles Parlamentu, tedy P. Sobotku a  Vlčka, témata se v podstatě nelišila, diskusi byl opakovaně imputován názor, že v pátek a sobotu se jednalo o cirkus.  Do závěrečné části pořadu přizvaný expert, Oldřich Tůma ředitel ÚSD AV, tento názor do značné míry relativizoval, mj. i poukazem na praxi předválečného Československa. Proto si, v rámci jisté tradice, ještě jen připomeňme výsledky telefonického hlasování k otázce Považujete za dobrý nápad, že poprvé od roku 1989 byl prezident volen veřejnou volbou? Volající diváci to ze 68 % nepovažovali za dobrý nápad, což je ve značném rozporu s právě proběhnuvšími průzkumy veřejného mínění. Šéf Senátu to komentoval jako důsledek nejžhavějších zkušeností, zprostředkovaných ČT.

Z hlediska praktického života běžných občanů však zřejmě byla nejvýznamnější debata ekonomických expertů (Eduard Janota, Tomáš Fasman, Tomáš Sedláček) nad dopady reforem, uskutečněná v závěrečné části OVM. S výhradou toho, že se jedná teprve o počáteční (lednové) ukazatele, tak žádný z přítomných odborníků nepopřel zřetelný inflační trend, který  evidentně nejvíce dopadá na důchodce. V tomto kontextu náměstek ministra financí připustil, že jsou k dispozici určité rezervy, použitelné k valorizaci penzí. 


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

10.02. 17:51  úsměvné zpravodajství (hajaja)
Diskuse je uzavřena





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688