Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  14.11.2007 06:36:23

DOWER-D: ČEZ, Unipetrol - proč slábne energetika?

Pražská burza včera už pátý den po sobě klesala. Dolů ji táhl především ČEZ, graf 1. Investoři se zbavují jeho akcií poté, co se kurz minulý týden vyšplhal na historický rekord 1412 korun za akcii. To byl pádný důvod pro aktuální vybírání zisků.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 13.11. - pro zvětšení klikněte

Majitele během úterního obchodování na pražské burze změnily akcie ČEZ za téměř tři miliardy korun, což byla více než polovina veškerých obchodů! A právě objemy jsou důvodem k obnovení nákupů. Snad jen čekání na zítřejší hospodářské výsledky 3Q může nové nákupy trochu zbrzdit. Nicméně analytici očekávají, že čistý zisk ČEZ meziročně stoupne o polovinu a přesáhne 8 mld .

Na akcie ČEZ a dalších energetických společností v Evropě ale nyní silně působí i obavy, že světová ekonomika zvolní tempo růstu. A s ním by mohla citelně polevit poptávka po ropě, elektřině a dalších druzích energie. Přesto je ale zřejmé, že Evropa není Amerika a situace na obou kontinentech se může vyvíjet odlišně.

Zajímavý byl včera i vývoj akcií Unipetrolu poté, co firma oznámila své výsledky ve 3Q. Akcie společnosti Unipetrol reagovaly na výsledky nejdříve poklesem, ztrácely kolem půl jedenácté na pražské burze přibližně 1,5%, ale nakonec se nálada zlepšila a v závěru nula od nuly pošla, graf 2.

Graf 2, Unipetrol, SPAD, Japonské svíce a QStick k 13.11. - pro zvětšení klikněte

Investoři si teď zřejmě vyberou oddychový čas, aby výsledky detailně prozkoumali. Ve hře je i hospodaření majitele Unipetrolu polské rafinerské skupiny PKN Orlen. Té ve třetím čtvrtletí meziročně klesl zisk o 42%! Ke zhoršení vedle prudkého růstu cen ropy přispěl zejména pokles dolaru.

A jaký bude příští vývoj? Teď je už všechno jen a jen o vytrvalosti a trpělivosti. Včera jsme ráno napsali, že jsme na rozpacích. Dnes už na rozpacích nejsme. Objevují se -zatím sice jen v USA, možná ve středu ráno i v Japonskuprvní náznaky možného obratu vzhůru. Doma sice čekáme na zítřejší výsledky 3Q ČEZ, čekání na ně možná obrat na čas ještě zbrzdí, ale náznak k obratu tu už je! Máme sice o další podzimní obchodování stále velké obavy, ale leccos už přesto naznačuje zastavení poklesu a návrat k růstu. Středa možná ještě nic nerozhodne, ale čtvrtek, pokud výsledky ČEZ vyloženě nezklamou, už může. Začínáme být znovu mírnými optimisty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688