Josef Trnka (TPS)
Investice  |  23.09.2007 17:13:19

Adoptujte svého poslance.



Předseda Senátu Přemysl Sobotka hodně těží ze svého seriózního image. Téměř se stejným výrazem i přízvukem vysvětlí, že není nic divného na tom, když "modrá většina" v Senátu nepřipustí rozpravu všech senátorů k reformnímu batohu, jako když s nadsázkou protestuje proti diskriminaci spočívající v nezařazení mezi množinu "adoptovaných" zákonodárců. 

První hodina Otázek Václava Moravce totiž asi nejvíc zaujala v okamžiku, kdy se projednávala aktivita sdružení okolo Martina Maděry, nazvaná Milujeme naše poslance, vyzívající občany k tomu, aby sponzorovali městskou hromadnou dopravu poslancům, kteří ji mají beztak zdarma a souběžně ještě pobírají cestovní náhrady. Na Sobotkovu námitku, připustil, že v "portfoliu saturovaných" by mohli být i senátoři. 

Sobotkův partner v diskusi na ČT1, Miloslav Vlček,  v reakci na takto pranýřovanou poslaneckou rozmařilost prohlásil, že  bude postupně navrhovat novely, které by měly některé nestřídmé poslanecké požitky redukovat. Prvním krokem má být právě návrh na odstranění ustanovení o bezplatném používání prostředků veřejné hromadné dopravy. Předseda Poslanecké sněmovny rovněž ujistil moderátora, že ČSSD podá stížnost k Ústavnímu soudu v ten moment, kdy vstoupí v účinnost normativní akt měnící daňové, sociální a zdravotní předpisy.  

Partii, za účasti Miroslava Kalouska a Vojtěcha Filipa, zahájil Petr Šimůnek signifikantním dotazem: "Co naši politici udělají pro nás a naše peníze?" Ministr financí v průběhu pořadu popravdě odpověděl, že šetřit se bude hlavně na mandatorních výdajích a na mzdách státních zaměstnanců. Oficiální otázka Primy pro diváky však zněla: "Pokud by byla přímá volba prezidenta, hlasovali byste pro Václava Klause?" V tomto punktu se zúčastnění nevyjadřovali nijak kategoricky, nicméně hlasující "diváci" v podstatě ze 63 % souhlasili s Kalouskem, který Klause označil za politického profesionála, což je mu pro tento post milejší, než špičková výkonnost v jiné profesi. Také názor, byť zůstává otázkou, kdo je vlastně kompetentní k hodnocení stupně "politické profesionality." Jeden takový profesionál, Václav Havel, se shodou okolností před tím v šotu na ČT1 zase vyjádřil, že on, Václav Klaus a Miloš Zeman by měli udělat místo mladším. Ono s politiky, pokud nemusí poslouchat matku stranu, je to jako s právníky, kolik politiků, tolik názorů. To nemá být urážka nikoho, natož právníků.

Rozdíl mezi politikem a profesionálem se ukázal v poslední části Partie, kdy se moderátor ujal "výslechu" obchodního ředitele ČEZ. V podstatě neměl šanci, protože Alan Svoboda měl odpověď ne každou otázku, a to prakticky ještě dřív než byla položena, jen zdvořile počkal než dozní. Zvyšování cen pro spotřebitele odůvodnil nabídkou a poptávkou, dokonce zalitoval, že spotřeba, bohužel, roste?! U obchodníka je nutno takový argument opravdu ocenit! Jen jednou pan ředitel viditelně zaváhal, a to při otázce, kdy bude elektřina levnější. 

                 Další komentáře a třeba marcipánový zámek, kde rokovali prezidenti Visegrádské čtyřky -  nebo obra atamana bez kozáckého vojska:  zde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688