Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.10.2000 10:27:24

Akcie: České akcie v pondělí otevřely níže v reakci na páteční pokles amerických..

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 3.10.2000

Komentář k trhům



       České akcie v pondělí otevřely níže v reakci na páteční pokles amerických akciových indexů. Nicméně poptávka po levných blue chipech pomohla indexu ranní ztráty překonat. Index PX 50 během dne posiloval o více než 0,5%, ale prodejní příkazy na akcie Českého Telecomu zredukovaly krátce před uzavřením trhu růst na 0,14%. Index PX 50 v pondělí uzavřel na úrovni 502,3 bodu. Aktivita na trhu byla opět minimální. Objem obchodů dosáhl 0,3mld.

       Trh byl tažen výše akciemi Komerční banky a Českých radiokomunikací. Komerční banka posílila o 1,3% na 826,9 a České radiokomunikace získaly 1,1% na 1544. Následovaly akcie Unipetrolu a ČEZu, které vzrostly o 0,6% respektive o 0,3%. Akcie Českého Telecomu a České spořitelny shodně oslabily o 0,5%.

       Dnešní seance by měla být velmi klidná. Investoři budou očekávat výsledek zasedání FEDu a proto očekáváme minimální aktivitu na trhu.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké technologické tituly včera opět ztrácely, zatímco tituly tradiční ekonomiky posilovaly. Index NASDAQ včera oslabil o 2,8% na 3568,9 bodu v reakci na profit warning společnosti Apple Computer. K akciím Apple se přidaly biotechnologické tituly, hlavně Amgen a internetové tituly jako Yahoo. Naproti tomu DJIA včera posílil o 0,5% na 10700,13 bodu tažen akciemi IBM a JP Morgan a Exxon Mobil. Naopak, růst DJIA byl korigován oslabením Hewlett-Packard, Intel a Microsoft. Nedařilo se ani Boeing po snížení hodnocení společnosti ze strany analytiků. Dnes se očekává spíše mírná korekce, nicméně profit warning další společnosti, tentokrát Xerox, může opět poslat trh níže.

       Včera se v Německu dařilo tradičním titulům zatímco technologie oslabovaly. Index DAX včera přidal 0,9% na 6862,3 bodu a technologický NEMAX 50 ztratil 1,2% na 5134,9 bodu. DAX byl tažen hlavně akciemi telekomunikačních společností a výrobci automobilů. Nejlépe se dařilo Deutsche Telecom, SAP a Infineon. Sledovány byly akcie Siemensu poté co společnost oznámila, že získala 3% podíl v softwarové společnosti Brokat AG. Dařilo se Volkswagenu, DaimlerChrysler i BMW. Na Neuer Markt posilovaly akcie Gigabel po oznámení, že finská společnost Saunalahti kupuje 56% podíl ve společnosti. Nedařilo se Mobilcomu po profit warningu. Společnost očekává několik let ztrát po získání licence na UMTS v Německu. Dnes je v Německu svátek a na burze se neobchoduje.

      

Komentář ke společnostem



      

Český Telecom



      

       Společnost včera představila vlastní portál pod jménem quick a plánuje se stát druhým největším portálem v České republice. V současné době dominují trhu portály Seznam, Atlas a Centrum. Český Telecom také začal nabízet zdarma připojení k internetu.

       Antimonopolní úřad udělil Českému Telecomu pokutu 2m za zneužívání dominantního postavení, když odmítl podepsat dohodu o sdílení poplatků za připojení k internetu s operátorem Dattel.

       Náměstkyně ministra dopravy a spojů Marcela Gurlichová řekla v rozhovoru pro Právo, že její ministerstvo již připravilo materiál o strategii při udělení licencí na UMTS. V současné době pouze čeká na vyjádření ministerstva financí. Ministerstvo plánuje udělení čtyř licencí, tak aby operátoři mohly poskytovat služby UMTS od 1. ledna 2002. Český telekomunikační úřad v současné době připravuje tender na licenci na širokopásmové služby na frekvenci 28 GHz.

      

       ČEZ

      


       Export ČEZu do západní Evropy může být ohrožen exporty elektřiny z Ruska, jelikož došlo k propojení ruských přenosových sítí se sítěmi v západní Evropě. ČEZ také oznámil, že požádá o povolení k aktivaci paliva v jaderné elektrárně Temelín přibližně za 14 dní, pokud probíhající testy neodhalí další nedostatky.

       Věříme, že si je společnost plně vědoma možné konkurence ze strany ostatních operátorů a proto společnost plánuje získání většího podílu na domácím trhu. Zprovoznění Temelína by mělo ČEZu pomoci, jelikož se bude jednat o velmi levný zdroj který umožní společnosti flexibilní cenovou politiku.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.04.2012Západoevropské burzy oslabovaly v reakci na včerejší pokles amerických akcií. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.08.2004Fio informuje: Americké trhy v zámoří otevřou po pátečním růstu níže Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
12.03.2002České akcie dnes otevřely níže (12.3.2002) Dan Karpíšek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688