Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.03.2007 16:44:27

V Aeru zalétán první dvoumístný L-159T pro AČR

Ve čtvrtek 8. března ve 14.44 hodin SEČ vzlétl z továrního letiště Aera Vodochody (AVo) k prvnímu 63minutovému zkušebnímu letu první z celkem čtyř letounů L-159T1 určených pro Armádu České republiky (AČR). "Zálet letounu L-159T1 proběhl zcela bez závad. Všechny systémy fungovaly tak, jak mají, nemuseli jsme nic zásadního řešit," sdělil po přistání zkušební pilot Rostislav Stroin, který společně s Vladimírem Kvardou letoun pilotoval.
Po celou dobu úvodního letu byl první exemplář L-159T1 doprovázen letounem L-159A ze 21. základny taktického letectva v Čáslavi, pilotovaným kpt. Jiřím Rezáčem. Doprovodný stroj ve Vodochodech nepřistál, na L-159T1 vyčkal ve vzduchu a po ukončení letových zkoušek se vrátil zpět na domovskou základnu v Čáslavi.

První cvičný letoun Aero L-159T1, vyznačující se dvojím systémem řízení, si ponechal evidenční číslo 6069 z původně jednomístného bitevního letadla L-159A, ze kterého byl na dvoumístnou verzi konvertován. Protože se jedná o první takto upravený letoun, bude nyní sloužit pro účely potřebných statických i letových zkoušek a zároveň bude plnit úlohu jakéhosi prototypu.

"Zálet výcvikového letounu dokládá především schopnost společnosti Aero vyjít vstříc požadavkům zákazníka - připravit ekonomicky nejvýhodnější a nejrychlejší řešení přesně podle jeho požadavků, s maximálním využitím stávajících komponent a s relativně rychlou možností dodání v porovnání s případnou novovýrobou. Všechny čtyři letouny L-159T1 s dvojím systémem řízení předáme Ministerstvu obrany ČR do konce letošního roku. Jednou z našich hlavních priorit je právě efektivní podpora flotily letounů L-159 sloužících v Armádě ČR," sdělil prezident společnosti AV Peter Ondro.

"Naše zadání pro management Aera je jasné - nejenže dodržíme všechny závazky vůči Armádě ČR, ale v průběhu restrukturalizace nebude omezena schopnost a kapacita letecké výroby. Nový stroj L-159T1 je sice vyvinutý na míru pro českou armádu, ale mohl by uspět i na zahraničních trzích," doplnil Marek Dospiva, akcionář společnosti Penta Investments, která vlastní AV.

"Zálet prvního letounu L-159T1 je významnou referencí a pozitivním signálem pro všechny zájemce, s nimiž v současné době jednáme o dodávkách nadbytečných letounů Armády ČR či nových výcvikových letounů. Věřím, že tato skutečnost významně přispěje k získání nových vojenských kontraktů," uvedl viceprezident pro marketing a prodej vojenských letadel AV Václav Miškovský.

Podle majora Petra Lančiho, zástupce velitele 212. letky 21. základny taktického letectva Čáslav, který se stane jedním z přeškolených instruktorů pro výcvik na L-159T1, bude letoun L-159T1 sloužit pro výcvikové účely v určitých etapách výcviku pilotů letounů L-159, které nelze nahradit výcvikem na simulátoru. "Bude tedy nemalým přínosem pro bezpečnost leteckého výcviku v Armádě ČR," řekl Lanči.

Posádka ve složení zkušebních pilotů Rostislava Stroina a Vladimíra Kvardy s letounem L-159T1 při záletu vystoupala do výšky 33 000 stop (cca 10 km) a dosáhla maximální rychlosti 400 knotů. "Letoun prokázal způsobilost k dalším vývojovým zkouškám," sdělil po přistání Vladimír Kvarda.

Po záletu budou následovat pozemní a letové vývojové zkoušky prototypu L-159T1, které znovu detailně ověří veškeré jeho režimy a funkce. Po dokončení vývojových zkoušek bude letoun certifikovat Odbor vojenského letectví Ministerstva obrany ČR. Poté začnou probíhat vojskové zkoušky, které bude zajišťovat Armáda ČR, a po jejich ukončení bude letoun předán zákazníkovi, Ministerstvu obrany ČR. Výroba zbylých tří sériových letounů L-159T1 pro AČR je v současné době v různých etapách rozpracovanosti.

Smlouva o přestavbě čtyř jednomístných letounů L-159A na dvoumístnou verzi byla uzavřena dne 26. června 2006. Kromě vlastní přestavby zahrnuje dodávku náhradních dílů, pozemního vybavení, dokumentace a školení pozemního a letového personálu. Kontrakt vychází z rámcové smlouvy o zabezpečení pozáruční podpory provozu flotily letounů L-159 a L-39 AČR uzavřené dne 8. prosince 2005.

(AVo/KuJ)
Zdroj: Letectvi.cz





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688