Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  07.02.2007 07:48:32

DOWER-D: Komerční banka, rekordy pražské burzy a nedostatek elektřiny!

Domácí akciová scéna začíná být docela zajímavá. Brzy se už ani nebudeme muset obligátně odvolávat na zahraničí, protože si vystačíme sami. Komerční banka včera ohromila trh. Její růst byl něco, co se na pražské burze tak často nevidí, graf 1.

Graf 1, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.2. - pro zvětšení klikněte

Nicméně všechen ten pohyb (humbuk?) okolo připomíná ono "věř a víra tvá tě uzdraví". Co až tak zvlášť důležitého a věrohodného stojí za nákupními doporučeními a predikcí cílové ceny 4200 /akcie analytiků JP Morgan?

Ale vraťme se na zem. Diskuze k lednovému růstovému efektu eufórii nepřinesly. Nicméně  fakta hovoří jinak. Nelpěme teď na slovíčcích jedná-li se o lednový či únorový růst a držme se faktů. Tím posledním je, že pražská burza včera poprvé překonala hranici 1700 bodů, graf 2!

Graf 2, Index PX, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.2. - pro zvětšení klikněte

Za letošních prvních pět týdnů tak stačila téměř překonat výnos za celý loňský rok! Letos si burza připsala již 6,19%, loni to bylo 6,95%. Současný rychlý vzestup tak připomíná rok 2005, kdy se burze podařilo vyrůst o více než 40%. Co stojí za tak velkým růstem? První přičina je tradiční - zahraničí. Věnujme však raději pozornost domácím jevům. Pak musíme mluvit především o Orco Property a CME, grafy 3 a 4.

Graf 3, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.2. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, CME, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.2. - pro zvětšení klikněte

Zatímco ostatní tituly sílily postupně v průběhu celého podzimu, Orco Property a CME to dohání až letos. Za úspěchem obou firem stojí, vedle očekávaných dobrých výsledků, i - paradoxně - malá likvidita, přesněji: nedostatek prodejců. Ten tlačí ceny obou titulů nahoru.

Ale každý den nemůže být posvícení a nasazené tempo růstu nemohou akcie trvale udržet. Proto se musí, dříve či později, růst akciového trhu zastavit. Impulsem ke korekci - i k její hloubce - budou firemní výsledky 2006 a predikce 2007. První budou zveřejněny už koncem února. Ale nejen ony...

Impulsem může být ale i nedostatek elektřiny. Obává se ho už i ministr průmyslu a obchodu: České republice může chybět elektřina už v roce 2010! A to je od ministra ODS, který musí čelit ve vládě zeleným kolegům, kteří chtějí zastavit Temelín docela odvaha. Česká republika je v současnosti vývozcem elektrické energie. V příštích letech by však sama mohla čelit nedostatku. Podle odhadů by k vyrovnání spotřeby s výrobou mohlo dojít již v letech 2009 až 2012. Jedinou možností jak této situaci čelit bude podle ministra posílení vlastních zdrojů. Ale kterých, když ty dostatečně výkonné se zeleným kolegům nelíbí? Ministrova slova tak staví do nové situace i ČEZ, graf 5.

Graf 5, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.2. - pro zvětšení klikněte

Pokud se "sejdou" všechny nepříznivé faktory, (1) ČEZ se rozdrobí a zprivatizuje za babku, (2) pak ho skoupí silný investor, který nejenže (3) ovládne český trh s elektřinou - včetně diktátu ceny elektřiny -, ale (4) ovládne i akcie. Ty enormně posílí a reální investoři se k nim už nikdy za rozumných podmínek nedostanou. Domácí akciová scéna začíná být opravdu docela zajímavá.

 

Přejete si víc informací? Klikněte! Pro podrobnosti o technických indikátorech a obchodních systémech si klikněte na vysvětlení OS MACD. Pokud se týká rozšiřujících analýz k OS a indikátorům nejsou už ve vysvětlivkách zmiňovány, protože přesahují jejich rozsah. Jsou součástí aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která je součástí elektronických služeb DOWER-D, a které nabízí portál Kurzy.cz. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D

07.02. 10:55  Komentar ke komentari (B.J.H.)
07.02. 09:55  Komentar ke komentari (DOWER D)
07.02. 09:44  Komentar ke komentari (Mila)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688