Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  26.09.2006 16:56:35

Bloomberg: Evropské akcie v 3Q posílily, mohly by růst díky levnější ropě

Akcie evropských společností se v 3. čtvrtletí zotavily z největšího poklesu za poslední tři roky rostoucího trhu. Pozitivní dopad v 3Q mělo to, že zisky společností překonávaly očekávání analytiků a centrální banka USA přestala zvyšovat úrokové sazby. Díky nižším cenám ropy by evropské akcie mohly dále posilovat. Virginie Robertová z pařížské firmy Montpensier Finance sdělila, že její společnost má stále velmi pozitivní názor na budoucí vývoj evropských akcií. V 3Q Montpensier Finance tyto akcie přikoupila. "Uvidíme, jaký dopad budou mít klesající ceny surovin. Akciový trh roste," řekla Robertová. K růstu přispěly i fúze a akvizice. Cíli možného převzetí se staly např. švédský výrobce nákladních automobilů Scania, italská banka Sanpaolo IMI a britská vodárenská společnost AWG.

Index Dow Jones Stoxx 600 (pokrývající evropské akcie) v 3Q stoupl o 4,5 %, zatímco v předchozím čtvrtletí ztratil 4,1 %. Dne 21.9. index dosáhl 4,5měsíčního maxima, v minulém týdnu klesl o 0,2 %. Index Stoxx 600 od března 2003 (kdy byl na nízké úrovni) svou hodnotu více než zdvojnásobil. V 3Q 37 firem z indexu Stoxx 50 svými zisky nebo tržbami překonalo očekávání, což je nejvíce za 11 čtvrtletí. Analytici proto zvýšili své projekce letošního nárůstu zisků firem z indexu Stoxx 600 z 11,4 % (odhad z konce června) na 13,1 %. Vyplývá to z údajů firmy FactSet Research Systems.

Na zisky evropských společností by mohl mít pozitivní dopad pokles cen ropy, který ke konci 3Q zrychlil. V New Yorku cena ropy oproti rekordní výši 78,40 USD/barel (14.7.) klesla o 23 % na 60,55 USD. V 2Q se ropa obchodovala v průměru za 70,66 USD. Podle analytiků banky Credit Suisse paliva představují až 14 % celkových nákladů leteckých společností a 60 % nákladů na suroviny výrobců chemikálií.

V USA, což je pro Evropu největší exportní trh, centrální banka po dvou a půl letech přestala zvyšovat sazby. Ty ponechala nezměněny na svém zasedání 8.8. i v minulém týdnu. Analytici naopak očekávají, že Evropská centrální banka do konce roku zvýší svou hlavní úrokovou sazbu z 3 % na 3,5 %, aby zbrzdila inflaci. Kvůli očekávání, že vyšší úrokové sazby by mohly zpomalit růst ekonomiky, mnoho investorů obrátilo svou pozornost k akciím z tzv. defenzivních oborů. To jsou společnosti, jejichž hospodaření je méně závislé na změnách ekonomického růstu. "Určité zpomalení růstu zisků firem je pravděpodobné," řekl Mike Lenhoff, hlavní stratég londýnské firmy Brewin Dolphin Securities. "Proto je nyní správné nadále zdůrazňovat akcie z defenzivních sektorů."

K růstu evropských akcií v 3Q přispěly i fúze a akvizice. V 3Q bylo oznámeno 1 359 akvizic evropských veřejně obchodovaných společností. To podle údajů agentury Bloomberg představuje nárůst o 7,5 %.

Nejhorší vývoj v 3Q zaznamenaly akcie ropných a plynárenských společností – index Stoxx Oil & Gas klesl o 5 %. Britská ropná firma BP oslabila o 9 %, rakouská OMV o 19 % a norský Statoil o 12 %.

Atlantik FT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688