Výběr zpráv  |  21.08.2006 10:40:45

Peníze se zdražují, zaplatíme to my všichni

Když v minulém roce začala zhruba v polovině října některá obchodní centra lákat své zákazníky na předvánoční nákupy, ptali jsme se všichni unisono: „Kdy se tyhle obchodní tanečky rozjedou příště?“ Nebojte se ale, nebudu psát o posunutí reklamní doby pro vánoční nákupy na léto či o kampaních, které nás letos čekají pod stromeček. Tímto oslím můstkem jsem se jen snažil upozornit laskavého čtenáře na mnohem závažnější problém, který máme, zas bohužel všichni, před sebou. Totiž, že i přes pokračující dobu jistot a prosperity, kterou nastolila Paroubkova vláda, končí s největší pravděpodobností eden otevřených peněženek. Jistě, škarohlídi a věční rejpalové se už nadechují k proslovu o tom, že všechno levné a úžasné nemůže trvat pořád a že kritizovat je přece tak snadné a že jsme se neměli nikdy tak dobře a že přeci utrácení a zadlužování všeho a všech provozují i všude okolo nás.

O tom, že však česká ekonomika nemá pod svým nynějším skvěle hořícím kotlem zdravé dříví už hovoří dokonce i dosud mlčelivá instituce, totiž Česká národní banka. Ta přišla na základě zveřejnění návrhu státního rozpočtu z dílny Bohuslava Sobotky s prohlášením, že nebude v příštím roce ani na sekundu váhat se zvýšením úrokových sazeb. Znamená to jediné - peníze v ekonomice budou dražší. Lidové noviny sice k tomu dodaly, že sazby pozvedne zřejmě i zvyšování nájmů, rostoucí ceny energií a pohonných hmot, jenže, jak si všímá nejeden ekonomický komentátor, rozčílení ČNB způsobil spíše fakt, že Sobotkův návrh státních financí je až příliš štědrý k sociálním výdajům bez toho, aniž by naznačil, jak tuhle finanční hydru v příštích letech, kdy zřejmě bude tým Paroubkových talentů odpočívat, zkrotit. Sociální výdaje jsou jistě nutné, ale odhlédneme-li od lišáckého úsměvu ministra Škromacha, který návrhy za svou „kapitolu“ pro Sobotku připravil, uvědomíme si, že meziroční nárůst těchto plateb skočí o celých devětašedesát miliard výš a jejich struktura ničemu pozitivnímu nepřidává, spíše je úlitbou splnění předvolebních slibů. Čtrnáct miliard z toho navýšení totiž představuje zdvojnásobení rodičovského příspěvku, dvě miliardy vyšší porodné, o stovkách milionů pastelkovného nemluvě a to bez toho, že by zvyšování dávek mělo, kromě slov vládních odborníků o tom, že ekonomika i dál poroste rychlým tempem, skutečné opodstatnění. „Levičáci“ v této chvíli jistě budou plamenně hovořit o tom, že tyhle peníze jsou nutné, „pravičáci“ zas kontrovat tím, že jsou zbytečné.

Pravda, jak nakonec říká i ČNB, je však v tuto chvíli na straně kritiků zvyšování výdajů. ČNB totiž výší úroků určuje cenu peněz v ekonomice a jejich zdražením naznačuje, že není spokojena s tím, jak vláda a potažmo my všichni hospodaříme. Vulgárně řečeno - jíme na dluh a aniž bychom si to, opět proti nekriticky pochvalným projevům o výkonnosti ekonomiky, zasloužili, zaděláváme si na problémy. Však to všichni známé – jen tentokrát by se těm úsporným balíčkům nemuselo říkat úsporné, ale škrtící. A o nepřijetí společné evropské měny eura ani nemluvě. Co by to stálo, zatím nikdo nespočítal, ale mávnout rukou bychom nad tím neměli. Stále víc se ukazuje, že řešení socialistických slibů voličům a kupování jejich přízně bude tvrdým oříškem pro budoucí vládu. A možná, že nejen pro jednu. Nadměrné utrácení této vlády a zvýšené sociální dávky se totiž po zvednutí úrokových sazeb centrální bankou odrazí v cenách služeb a zboží v obchodech na dlouhou dobu. A zkuste hádat, kdopak to všechno nakonec zaplatí. ČNB se nedivme - při české povaze se totiž dá čekat, že z dvaceti až třiceti miliard korun, které díky zvýšeným sociálním platbám domácnosti získají, se většina peněz skutečně „projí“. Marné je vysvětlovat lidem, co je pro ně nebezpečné, nebo dokonce ekonomicky ohrožující. Marné je opakovat před volbami to, že pastelky za rozhazování státních peněz rozhodně nestojí, a že se při zamýšlení nad tím, koho budu volit, nemá člověk rozhodovat podle toho, kdo je mu sympatický, ale kdo dokáže argumenty vysvětlit to, co s touhle zemí zamýšlí. Odstupující garnitura kromě arogance a rozhazování peněz zatím neukázala nic, za co by ten 1 728 827 voličů měl být vděčen. O tom většinovém „zbytku“ ani nemluvě.

 

Pavel Daniel

23.08. 13:49  Snad je k tomu zmiňovanému Euru (Ullsperger)
23.08. 07:12  Zase jednostranný pohled. (cross)
22.08. 09:46  Ta barva souhlasí (Kochan Vladimír)
22.08. 09:44  Zase jednostranný pohled. (Rejpal)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688