Údaje o firmách  |  05.09.2000 11:44:02

PRODEJ MAJORITY - KOVOHUTĚ POVRLY, A.S.

 

Prodej majority Kovohutě Povrly

aneb jak pořídit prosperující společnost za 16 % její účetní hodnoty

Nedílnou součástí otevírání podílových fondů se v poslední době stává prodej majoritních podílů jednotlivých společností z majetku podílových fondů, které tímto způsobem řeší zlikvidnění svých aktiv za účelem očekávané budoucí výplaty podílníků, kteří požádají o zpětný odkup svých podílových listů. Vzhledem k tomu, že se často jedná o prodeje majoritních podílů, může mít prodejní cena majority významný vliv na hodnotu čistého obchodního jmění, připadajícího na jeden podílový list a v konečném důsledku pak může mít vliv i na vypořádání nových majoritních akcionářů společnosti se stávajícími minoritními akcionáři společnosti, především ve smyslu stanovení budoucí ceny pro povinný veřejný návrh smlouvy na koupi akcií společnosti.

Vzhledem k tomu, že v současné době dochází při prodeji těchto majoritních balíků akcií, stále častěji k použití tzv. investičního poradce, organizujícího prodej akcií, zkusme si společně rozebrat některé aspekty těchto prodejů.

Abychom byli konkrétní, zkusme si popsanou metodu rozebrat na konkrétním příkladu prodeje 68,67 % akcií společnosti Kovohutě Povrly, a.s. Majoritní balík akcií této spolenosti byl prodáván Spořitelní investiční společností (SIS). Úvodem mi dovolte několik základních dat.

  1. Společnost Kovohutě Povrly, a.s. má základní jmění 351 miliónů korun.
  2. Poslední dva roky dosáhla společnost zisku, oproti vysoce ztrátovým letů 1996,1997.
  3. Součet čistého zisku společnosti za poslední dva roky dosáhl částky 24,8 miliónů korun.
  4. Hodnota vlastního jmění na akcii společnosti činila k 31.12.1999 722 korun.
  5. Podílové fondy SIS získaly při prodejní ceně 116 /akcie sumu přibližně 28 miliónů korun.
  6. Majoritní podíl byl podílovými fondy SIS prodán dne 5.června 2000.
  7. Prodejní proces byl organizován investičním poradcem Raiffeisen Investment Aktiengesellschaft Prag a rozhodujícím kriteriem byla nejvyšší nabídnutá kupní cena.
  8. Vítězem výběrového řízení se stala společnost MA MANAGEMENT, a.s., zabývající se dle Výpisu z obchodního rejstříku zprostředkovatelskou činností v oblasti obchodu a služeb a činností organizačních a ekonomických poradců, se základním jměním 3 miliony
  9. V současné době drží majoritní podíl společnost MA MANAGEMENT a několik ve shodě jednajících osob, z nichž všichni kromě pana ing.Jiřího Staňka a paní ing.Milady Staňkové jsou členy statutárních orgánů společnosti MA MANAGEMENT, a.s.
  10. Na řádné valné hromadě společnosti, konané dne 13.června 2000 došlo k praktickému převzetí společnosti, její orgány byly obsazeny lidmi z okruhu nových akcionářů společnosti
  11. Na mimořádné valné hromadě společnosti, konané dne 30.srpna 2000, bylo váhou hlasů majoritních akcionářů odhlasováno zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií, snížení základního jmění společnosti na částku 717 korun na jednu akcii. Původní program valné hromady hovořil i přeměně formy akcií ze zaknihovaných na listinné, o kterém se nakonec na MVH nehlasovalo

A nyní si prosím zkusme společně položit několik otázek:

  1. Proč byl prodejní proces organizován investičním poradcem, což nezaměstnává SIS dostatek odborných pracovníků, kteří jsou schopni sami a transparentně provést prodej majoritního balíku akcií, který SIS spravuje prostřednictvím podílových fondů?
  2. Pokud mohli zaranžovat prodej majority sami zaměstnanci SIS, proč se plýtvá prostředky podílníků?

    Pokud ho sami provést nemohli, proč proti SIS nezasáhne Komise pro cenné papíry z důvodu

    nedostatečného personálního vybavení SIS tak aby v SIS mohly být dodržovány zásady odborné péče,

    vyplývající ze zákona č.248/1992 sb.

  3. Jakým způsobem probíhalo samotné výběrové řízení, bylo-li veřejné či nikoli?
  4. Kolik a kterých společností z oboru hutnictví neželezných kovů či mimo něj bylo osloveno, jakým způsobem byli osloveni, že ve výběrovém řízení musela nakonec zvítězit poradenská společnost, dle mého soukromého názoru, bez zkušeností z oboru.
  5. Obsahovalo výběrové řízení SIS na prodej majoritního balíku předmětné společnosti ujednání o tom, že majoritní balík bude po prodeji rozdělen mezi MA MANAGEMENT, a.s. a čtyři fyzické osoby ?
  6. Jak je možné že SIS přistoupila na prodejní cenu 116 /akcie, která pro ni za prodej majoritního balíku akcií znamenala příjem cca 28 miliónů korun, když jen hodnota zisku společnosti za poslední dva roky představovala částku 24,5 miliónů korun.
  7. výsledku výběrového řízení plyne, že SIS se v případě prodeje Kovohutí Povrly nechovala “národohospodářsky” (což by asi správce privátních peněz ani neměl) a společnosti nebyl vybrán strategický partner (společnost MA MANAGEMENT promine, ale dle mého názoru ona tím partnerem není), který by byl zavázán například sumou investic, tvorbou pracovních míst atd. Z tohoto úhlu pohledu je však nutno se ptát, kdo konkrétně za použití odborné péče rozhodl o tom, že pro podílníky fondů SIS není výhodnější alternativa likvidace společnosti s možností podstatně vyššího likvidačního zůstatku na akcii, než činí prodejní cena 116 /akcie

Z výše uvedeného se dle mého názoru dá dovodit, že podílníci otevřených podílových fondů , spravovaných SIS byli závažným způsobem poškozeni. Jsem si vědom toho, že o tom, byli-li podílníci skutečně poškozeni bude muset rozhodnout soud.

Jaké jsou záměry stávajícího vlastníka majoritního podílu, deklarujícího zájem o dlouhodobé držení podílu, můžeme dovodit z kroků které ve společnosti následovaly po jejím převzetí. Už 30.srpna 2000 tedy ani ne tři měsíce po převzetí společnosti dochází na MVH společnosti ke zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií a dle původního programu MVH se mělo hlasovat i o přeměně formy akcie ze zaknihované na listinnou, k tomu ale nakonec z vůle majoritního akcionáře nedošlo. Dále byla zreálněna hodnota základního jmění ve vztahu k účetní hodnotě akcie, která je ovšem diametrálně odlišná od ceny, za kterou byla majorita pořízena.

Vzhledem k tomu, že valná hromada společnosti byla napadena žalobou drobných akcionářů, dá se

předpokládat, že ke zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií, ani ke snížení základního jmění ve skutečnosti

nedojde. Kdyby k němu ovšem došlo, byly by možnosti drobných akcionářů na prodej akcií prakticky nulové, pokud by ovšem nebyli ochotni přistoupit na veřejný návrh smlouvy o koupi akcií. Tento návrh byl vyhlášen společností MA MANAGEMENT a osobami jednajícími ve shodě z důvodu překročení dvoutřetinového vlastnického podílu na společnosti (cena 118,5 korun/akcie). Další návrh lze očekávat od společnosti samotné (nebude-li zneplatněna její mimořádná valná hromada) z důvodu zrušení veřejné obchodovatelnosti akcií.

Vzhledem k tomu, že cena při tomto odkupu by byla s největší pravděpodobností ovlivněna prodejní cenou balíku, prodaného fondy SIS společnosti MA MANAGEMENT (určuje se šestiměsíčním váženým průměrem na trhu), došlo by zde k opětovnému poškození práv drobných akcionářů, tentokrát ovšem akcionářů společnosti Kovohutě Povrly, a.s, kteří by měli prakticky poslední možnost prodeje akcií společnosti, ovšem za cenu opět deformovanou původní prodejní cenou majoritního balíku akciípodílových fondů spravovaných SIS.

Podíváme-li se na celou problematiku otevírání podílových fondů z pohledu tohoto případu potom s obavami vzhlížím k dopadům dalších, s odbornou péčí provedených prodejů, a dále k obecně “kvalitní”správě finančních prostředků podílníků nejen SIS, ale i dalších podílových fondů a investičních společností.

 

ing.Tomáš Juříček

juricek@cccfm.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688