Trávu je třeba sekat, sekat a sekat - ale čím ?

Peloton, 27.3.2006

Ten, kdo se pyšní zahradou s „anglickým“ trávníkem, je ve svém okolí uznávaným mistrem a všichni si k němu chodí pro radu. Angličanovi se to radí, když místní klimatické podmínky příliš nesvědčí pěstěným zeleným kobercům. V Čechách se musíme spolehnout především na dobrou radu odborníka. Hodně zmůže také kvalitní zahradní technika hodně zmůže, a tak je dobré vědět, jakou a na jakých místech můžeme bez obav použít.

 

Majitel zahrádky, který uvažuje o koupi sekačky, si musí nejprve uvědomit, s jak velkou travnatou plochou se bude v příštích letech potýkat a hned od začátku tedy musí dobře zvolit zahradní techniku. Když si přitom uvědomí, jak je jeho zahrada členěná, kolik je v ní stromů, záhonků, cestiček s obrubníky nebo bez a také různých staveb, bude jeho volba ještě efektivnější. Další nepochybně důležitou věcí je vyřešení likvidace travního odpadu. Pak už záleží na dobré radě odborníka.

 

Ručně i automaticky

Pro menší plochy do 150 m2 je obecně nejvhodnější ručně poháněná vřetenová sekačka. Pro předzahrádky a menší zahrady s větším množstvím vzrostlé zeleně a záhonů poskytuje ten nejkvalitnější způsob sekání trávy, protože trávu vlastně neseká, ale stříhá. Téměř dokonalý střih zajišťuje speciální vřetenový nůž z tvrzené oceli s bezdotykovou technikou řezu. Hladký řez ruční sekačkou zamezuje roztřepení a následnému zežloutnutí stébel. V obchodech je v nabídce například Standard 54, vhodný na pravidelně udržované plochy, a výkonnější NovoCut 64 s nastavitelnou výškou sekání až do 55 mm a možností práce i ve vyšší trávě. Obě sekačky mají jednoduché ovládání, jsou vyrobeny z odolného materiálu a vyznačují se nízkou hladinou hlučnosti. Lze je dovybavit sběrným košem na trávu. Menší zahrady zvládne posekat například i Solo 586.

Plochy do tří set metrů čtverečních zvládne akumulátorová sekačka. Její výkon je do značné míry limitován volbou použité baterie (12 V, 24 V) a rovněž kapacitou. Plochy do šesti set čtverečních metrů kvalitně poseká elektrická sekačka. V této kategorii může být řezným nástrojem nožové vřeteno či rotační nůž. Při používání moderních elektrických sekaček není podstatné, zda chcete udržovat trávník u řadového domku nebo na střeše garáže – obsluha, přenášení a uskladnění nejnovějších modelů (například Evolution) je neobvykle snadné. Novým praktickým prvkem moderních elektrických sekaček je indikátor naplnění sběrného koše.

 

Výběr ovlivní velikost plochy

Při zakládání větších zahrad se vyplatí důkladná příprava celé plochy před zatravněním, především správná volba travního semene a vhodné uspořádání všech prvků a staveb tak, aby pozdější pravidelné sekání trávníku bylo co nejjednodušší a nejrychlejší. Možnosti při výběru strojů jsou v této kategorii největší, od klasických rotačních sekaček bez pohonu kol a s pohonem kol až po menší typy zahradních traktorů a riderů.

Obecně lze sekačky rozdělit podle velikosti udržovaných ploch. Na plochy od 100 do 600 metrů čtverečních se hodí sekačky bez vlastního pohonu kol (pojezdu) se sběrem trávy. Vhodnými zástupci jsou například R 146, JET 464 (Husqvarna), akumulátorová sekačka RC 47 (Husqvarna) a elektrická sekačka Solo 587. Pro plochy od 600 – 1 200 m2 jsou vhodné stroje vybavené pohonem kol a až třemi různými systémy sběru trávy: BioClip – mulčování, DuoClip – výhoz na plochu nebo sběr do koše a TrioClip – se všemi uvedenými možnostmi. Vhodným kandidátem pro plochy okolo 1 500 m2 je sekačka Solo 550 R s pojezdem zadních kol. Výběr je opravdu veliký a liší se použitým materiálem skeletu, který může být z ABS plastu, oceli nebo hliníku, výkonem motoru a další výbavou. Speciální modely s pohonem kol bez sběrného koše jsou určeny pouze pro mulčování systémem BioClip. Do této kategorie patří i solární nebo bateriové automatické sekačky bez sběru trávy. Vhodným doplňkem rotačních sekaček jsou sekačky strunové, kterými snadno dosáhneme pod keře i stromy, posekáme obtížně přístupná místa, jako jsou okraje u zdí, záhonů a schodů.

 

Traktory a ridery

Benzínové motorové sekačky jsou vhodné na plochy až do dvou tisíců metrů čtverečních. Vývoj v oblasti zahradních strojů se spalovacím motorem směřuje především k poskytování maximálního komfortu uživateli a také k ohleduplnosti vůči životnímu prostředí. K již zcela běžné komfortní výbavě těchto sekaček patří vlastní pohon. Pomalu si začínáme rovněž zvykat na pohodlný elektrostart či dokonce volitelnou rychlost pojezdu. U nejmodernějších sekaček, které nabízí například firma Brill, bylo dosaženo díky inovacím v konstrukci a designu snížení vnímání hluku o 50 procent. Hlavní myšlenkou vývojových inženýrů bylo zachytit a následně potlačit všechny podstatné zdroje hluku, mezi něž patří výfuk motoru, žací lišta a proudění vzduchu ve sběrném koši. Sekačka je vhodná pro alergiky, neboť její systém sečení a sběru znemožňuje unikání částí prachu a pylu při výhozu trávy. 

Pro údržbu ploch od 1200 m2 se někdy vyplatí pořídit si zahradní traktor. Hodí se například žací traktor Solo 562. Zvláště v poslední době je velmi populární údržba zelených ploch v rámci celé rodiny. Společné pořízení jednoho většího stroje na údržbu hned několika zahrad šetří čas i pořizovací náklady. Obsluha při práci sedí a posekanou trávu buď mulčuje nebo jen poseká a nechá uschnout. Pak ji sebere do kolektoru a kompostuje, případně ji při sekání rovnou sbírá a kompostuje. Konstrukčně jsou traktory vybaveny levnější manuální převodovkou nebo hydrostatickým pohonem, uzpůsobené buď jen pro boční výhoz (LT 125, LT 151 – Husqvarna) nebo pro systém TrioClip – sběr trávy do kolektoru, středový výhoz nad zadní nápravou a sběr do koše. Vysoký výkon – až 8000 m2 za hodinu  a výborné parametry sečení zahradních traktorů jsou dosahovány díky osvědčeným motorům Briggs&Stratton či Honda o výkonech 13,5 - 22 HP. Stále častěji jsou osazovány hydrostatickou převodovkou a elektromagnetickým spouštěním nožů. Dvounožová protiběžná turbostřihací sekačka se záběry 92, 102, 122 cm a středovým výhozem garantuje výborné parametry sečení i sběru. Naplnění sběrného koše je signalizováno zvukovým znamením a lze jej vyprázdnit pohodlně z místa řidiče. Pracovní prostor sekačky je možno díky přípojce na hadici lehce vyčistit vodou. Díky bohatému příslušenství jsou například zahradní traktory Brill celoročně a všestranně využitelné. 

Velmi podobné jsou ridery. Také ty se obsluhují v sedě, horní hranice doporučené plochy sečení se pohybuje okolo 4000 m2. Předností těchto strojů je jejich výtečná manévrovací schopnost a stále ještě velmi dobrá skladovatelnost, mohou projet například i dveřmi zahradního domku. Jsou vybavovány motory až do výkonu 12,5 HP a dobře poslouží i na mírně svažitých zahradách. Handicapem může být oproti klasickým zahradním traktorům nemožnost jejich celoročního využití, nelze na ně například upevnit sněhovou radlici. Pro domácí použití je nastartován model Rider 11 Complet a pro náročnější zákazníky model Rider 15 Pro (Husqvarna).

 

Sekačky a skládačky

Řada chalup nebo malých rodinných domů se potýká s nedostatkem skladovacích prostor. Sekačka Evolution (Brill) vyžaduje minimum úložného prostoru díky možnosti jejího uskladnění ve vzpřímené pozici. Svislá parkovací poloha umožňuje velmi praktické a pohodlné očištění sekačky. Mezi užitečné příslušenství patří závěsné držadlo umožňující zavěšení sekačky na zeď. Od letošního roku bude možné zakoupit tento typ sekačky rovněž s benzinovým motorem. Kdysi nepříliš známé provzdušňování – vertikutace, je dnes i díky multifunkčním sekačkám Hattrick MulchCut (Brill) na mnoha zahradách samozřejmostí. Podle nastavené výšky střihu pronikají tvrzená ocelová péra vypínatelného provzdušňovacího válce do půdy a čistí trávník od mechu a nahromaděných nečistot, které jsou posléze beze zbytku transportovány do sběrného koše. Tento stroj velmi zdařile kombinuje funkce sekačky a provzdušňovače. Takto je opět možné ušetřit skladovací prostor. Namísto dvou strojů se do vaší kůlny či zahradního domku pohodlně vejde jeden multifunkční.


Více se dočtete v časopisu Dům a zahrada č.3/2006.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada