Research (Stone de Witt)
Makroekonomika  |  22.09.2005 12:25:46

Širší zamyšlení nad budoucností cen ropy


Ceny surové ropy nám rostou opět, aktuálně druhý den po sobě, protože na Spojené státy útočí v pořadí druhý hurikán Rita. Zasáhne s největší pravděpodobností jižní pobřeží. Podle posledních zpráv meteorologů se ztáčí spíše směrem na stát Texas. V New Orleans si tedy mohou oddechnout. Předpovědi a meteorologické modely uvažují o variantě, podle které hurikán zasáhne pobřeží USA během zítřejšího večera, při možném zpomalení nebo zeslábnutí je možné očekávat jeho náraz v sobotu 24. září. Poslední příspěvky také ohodnocují sílu tohoto přírodního živlu a pasují ji mezi ty nejvyšší. Stupeň ohrožení je tedy vysoký, což dobře ví i prezident USA George W. Bush, který již přijal první provizorní opatření pro co největší snížení možných následků, postižená místa dokonce poctil svojí osobní návštěvou, aby vyjádřil soucit a sounáležitost s postiženými, přislíbil mimo jiné také okamžitou pomoc. Z kraje tohoto týdne se v médiích objevily zprávy o tom, že Bílý dům o předchozím neštěstí věděl s předstihem, ovšem konat začal až po vypuknutí pekla na zemi, jenž způsobila Katrina.

Pojďme se nyní společně zamyslet nad důsledky takových indicií. Především se dění projeví do cen ropy na světových trzích. Již se konalo mnoho schůzek čelných představitelů zemí a organizací, které by mohly svými hlasy promluvit do dění na trhu. Zítřejší schůzka ve Washingtonu ministrů financí zemí G7 bude další v pořadí. O té jsme vás informovali již v dopolední zprávě.

Poslední fakta hovoří o rychlém uzavírání rafinérií jak na otevřeném moři, tak i na pobřeží a přilehlém vnitrozemí. Už byl uzavřen také největší americký importní terminál v Louisianě, kam se výhradně dováží na tankerech ropa. V souladu s posledními zprávami a předpověďmi “rosniček” už byly přerušeny i veškeré vykládací práce z tankerů v přístavu zakotvených. Z tohoto plyne jednoznačný závěr. Ropné zdroje ze zahraničí plynoucí do Spojených států jsou nyní výrazně omezeny. První reálný impuls k růstu ceny ropy. Společnosti Royal Dutch Shell Plc (ta včera uzavřela Deer Park, sedmou největší ropnou stanici v zemi), Conocophillips a také Valero Energy Corp. zavírají své čtyři rafinérie poblíž Houstonu.

Gerard Burg, ekonom přes minerály a energii v National Australia Bank Ltd. v Melbourne, uvedl, že koncentrace rafinérií, plošin a překladišť ve Texasu je dost hustá na to, aby značně ovlivnila přísun dodávek ropy na americký trh ke koncovým zákazníkům a korporacím. Označil aktuální dění za element, jež může vyvolat paniku. Zároveň svá slova přibrzdil úvahou nad tím, že v rámci celého světového hospodářství je možné celé období přečkat a čerpat zásoby z rezerv (a i ty jsou již dnes dosti tenké), popřípadě se spolehnout na zvýšené dodávky ze zemí sdružených v OPEC nebo z Ruské federace.

Rafinérie a zásobárny ropy v Texasu představují až 26%-ní podíl na celkových národních zásobách Spojených států amerických. Přidejme ještě další čtyři rafinérie ve státech Louisiana a Mississippi, které představují 5% amerických zásob a které zůstávají i další měsíc uzavřené, protože následky Katriny zde ještě nabyly odstraněny. Není tajemstvím, že oblast okolo Houstonu je tzv. “ground zero” pro ropný průmysl.

OPEC ve svém dva dny starém usnesení přijal dodatečné dva miliony barelů ropy denně, které dodá na trh. Tento režim začíná k 1. říjnu. K dalším krokům se prozatím organizace nechystá. Otázkou zůstává, zda je to dostatečné množství, které zaručí vyrovnání nabídky a poptávky na trhu. Pokud by se ukázalo, že dané množství není dostatečné, potom hrozí převis, jenž se okamžitě promítne do nárůstu ceny ropy.

Situace tedy není nikterak jednoduchá pro žádné státní orgány ve Spojených státech. Jsou do jisté míry závislé na dohodách OPECu a jiných možných alternativ postupu při řešení této situace. Prozatím pokud se nedojde k okamžité reakci, je cesta vzhůru pro cenu ropy otevřená.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
23.09. 20:49  Pozor na Mrs. Coufalovou (Kolega II)
22.09. 17:09  Pozor na Mrs. Coufalovou (Kolega)
22.09. 13:41  Rust cen ropy (bozskybruce)
22.09. 12:55  Rust cen ropy (Franta-)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688