Research (Stone de Witt)
Měny-forex  |  15.08.2005 12:38:51

Dolar k euru sílí kvůli vysoké poptávce po aktivech


Vývoj amerického dolaru na měnovém trhu dostává vlivem spekulací nový rozměr. V dnešním obchodování se kromě hlavních a podložených makrodat vkládají do hry také spekulace. V hlavní roli vystupují dluhopisy a další pokladniční poukázky dlouhodobého charakteru, tedy se splatností v časovém horizontu nejčastěji kolem 10 let. Citlivost se projevuje především v poměru dolarueuru, přičemž dolar začíná postupně posilovat.

Na třítýdenní maximum se dostává americká měna zejména kvůli spekulacím, jak uvedlo Ministerstvo financí. Jak zároveň předeslalo, již teď před ohlášením oficiálních údajů je zřejmé, že investoři se zaměřují stále více na americká aktiva, čímž druhotně tlačí na posilování dolaru. Tento mechanismus je samovolný, protože je zcela přirozené, že rostoucí poptávka po dluhopisech musí být vyrovnávána změnami v měnovém kursu.

Ve zprávě Ministerstva financí budou uvedena červnová čísla ohledně objemu čistých investic do aktiv; takto cílované finanční prostředky dosahují hodnoty 64,5 miliard dolarů, což je nejvíce od letošního února. Stále se zvětšující výnosnost amerických dluhopisů v porovnání s výnosností podobných dluhopisůEvropě už od začátku tohoto roku způsobila zpevnění dolarueuru o celých 9%.

Mnoho analytiků považuje za hranici, od které dochází k vyrovnávání skrze měnový kurs, už i 60 miliard dolarů měsíčně. Její překročení tak jen urychlí působení mechanismu pozitivním směrem pro dolar. Hlavním důvodem se tak primárně stává úrokový (výnosový) diferenciál, který láká investory spíše do USA než do vyspělé Evropy.

V Londýně se v 10:30 obchodovalo jedno euro za 1,2390 dolaru. Jde o dost velký skok, když zohledníme poměr v závěrečné fázi pátečního obchodování v New Yorku, kdy euro stálo 1,2441 dolaru. Tato mezidenní změna je největší od 22. července. Měnový stratég společnosti BNP Paribas SA, působící v Londýně, Ian Stannard si dokáže představit, že v tomto týdnu dosáhne dolar hranice 1,2305 za euro.

Měsíční červnový příliv investic do poukázek obecně o mnoho překročil odhady Finančního oddělení Fedu z 12. srpna o obchodním deficitu ve výši 58,8 mld. USD a dostatečnou měrou jej tak vykompenzoval. Zahraniční investoři se stále více zaměřují na americké státní pokladniční poukázky, soukromé korporátní dluhopisy, dále akcie a jiná finanční aktiva.

Z hlediska ekonomické teorie jsou spekulace i podložené ataky do finančních aktiv v USA logickým vývodem rozdílného výnosového diferenciálu. Pro hlavní analytiky ve významných finančních institucích po celém světě je zvýšený zájem o investováníUSA signálem pro posilování dolaru. Nejvíce je vidět pohyb vůči euru, vzhledem k ostatním měnám jako je japonský jen nebo švýcarský frank není změna příliš viditelná.

Posilování hlavně vůči japonskému jenu nevypadá příliš nadějně, protože nálada v zemi vycházejícího slunce je mnohem povzbudivější než za oceánem. Investoři v Japonsku jsou dostatečně motivováni vývojem růstu celé japonské ekonomiky a i další odhady do budoucnosti se nesou v tomto duchu. Čerstvá studie agentury Bloomberg ukázala, že 68% ze 60 oslovených expertů i samotných investorů nabádá dávat přednost spíše jenu než dolaru. Zcela logicky také preferují jen před eurem. Euro se aktuálně jeví jako nejméně věrohodná měna, upřednostněn je americký dolar i japonský jen.

 

Bc. Petra Coufalová



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688