Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  17.01.2005 14:33:20

Proventus Finance - souhrn týdne 10. - 14.1. na trzích USA


Zprávy z USA

 

Zejména díky čtvrtečnímu výprodeji nepřinesl ani druhý lednový týden zisky hlavních amerických akciových indexů. Dow Jones Industrial ztratil oproti minulému pátku téměř 0,5% a S&P 500 přišel o 2 body. Nejlépe dopadl Nasdaq Composite, který uzavřel prakticky na stejné úrovni jako před týdnem.

 


 

 

Makroekonomická čísla

 

Americká ekonomika se bude podle šéfky bostonské Federální rezervní banky Cathy Minehanové ubírat v letošním roce dobrým směrem s tím, že hrubý domácí produkt vzroste okolo 4%. Relativně silný růst by měl být doprovázen pokračujícím najímáním nových pracovníků a nízkou inflací. Tato zlepšená předpověď znamená „nižší potřebu“ akomodativní měnové politiky.

Americké exporty klesly v listopadu o 2,3%, což vedlo k rekordnímu schodku bilance zboží a služeb v hodnotě 60,3 miliardy dolarů. Zatímco exporty klesly na pětiměsíční minimum a vykázaly hodnotu 95,6 miliardy, importy vzrostly o 1,3% na cifru 155,8 miliardy dolarů. Hodnoty importované ropy dosáhly 14,2 miliardy, přičemž vzrostla o 17,7%. Deficit výkonové bilance vzrostl oproti říjnu o 7,7% a oproti listopadu předchozího roku o 50,8%. Ekonomové přitom očekávali pokles na hodnotu 53,3 miliardy dolarů.

Státní rozpočet Spojených států vykázal za prosinec 2004 deficit 3,4 miliardy dolarů. Ekonomové očekávali dosažení přebytku v hodnotě 1 miliardy. Zpráva byla o to překvapivější, že rozpočet za posledních deset let vykazova průměrný přebytek 10 milard.

Ceny zboží dováženého do USA v prosinci klesly o 1,3%, ceny vývozů naopak o 0,2% vzrostly. Ekonomové očekávali, že ceny importů klesnou, avšak pouze o 0,5%.

Americké maloobchodní prodeje v prosinci vzrostly více, než se čekalo. Ekonomové předpokládali nárůst o 1,0%, skutečná hodnota však byla ještě o 0,2 procentního bodu vyšší.

Obchodní zásoby amerických podniků vzrostly v listopadu o 1,0% a převýšily tak očekávaný růst 0,6%. Zásoby maloobchodníků vzrostly o 1,1% stejně jako zásoby velkoobchodníků. Objem zboží na skladě se navýšil i výrobcům a to o 0,7%.

Index cen průmyslových výrobců (PPI), který je jedním z nejvýznamnějších ukazatelů inflace v prosinci 2004 klesl o 0,7%. Největší zásluhu na neočekávaném poklesu těchto cen má poměrně výrazné zlevnění ropy. Jádrový index PPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií naopak o 0,1% vzrostl.

Průmyslová výrobe ve Spojených státech v prosinci vzrostla o 0,8%. Ekonomé očekávali nárůst tohoto významného makroekonomického ukazatele jen poloviční.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Mediální a zábavní společnost NBC Universal, která patří společnosti General Electric a jeden z největších výrobců automobilů Volkswagen  ohlásily vytvoření mnohaleté globální marketingové alince. Jako součást tohoto partnerství, bude Universal začleňovat produkty značky Volkswagen do filmů, DVD, zábavních parků a dalších druhů zábavy.

Banc of America zvýšila rating akciím Apple Computer z „neutral“ na „buy“, což následovalo po představení levnějšího iPodu a vstupu počítače Mini Mac. BofA zvýšila předpověď zisku na akcii na rok 2005 z 1,64 na 1,87 dolarů a na rok 2006 z 1,95 na 2,16 dolarů. Analytik Keith Bachman sdělil, že jeho přehled indikuje silnou působivost značky a zájem konvertovat od systému Windows k Macs a to zejména kvůli lepší ochraně proti virům a schopnostem médií.

On-line hudební portál Napster sdělil, že počet uživatelů vzrostl ve třetím čtvrtletí, které skončilo 31.12. o 50%. Společnost získala v daném období 270 tisíc uživatelů. Napster plánuje ohlásil své výsledky 9. února.

Akcie Procter & Gamble Co. Byly downgradovány firmou CIBC World Markets z "sector outperformer" na "sector performer". Broker určil cílovou cenu 60 dolarů a sdělil, že revize je založena na očekávání zvýšené konkurenční aktivity v mnoha kategoriích a geografických oblastech a také na ocenění.

Goldman Sachs zvýšil svůj rating na výrobce telekomunikačního vybavení z „neutral“ na „attractive“, když sdělil klientům, že očekává nárůst poptávky po spotřebních přístrojích a vytváření sítí od hlavních zákazníků. Brokerská firma sdělila, že současnost považuje za atraktivní vstupní bod a očekává nárůst mezi 15 a 30% u akcií z listu čítajícího firmy Sonus Networks, Motorola a Netgear. Goldman potvrdil rating „outperform“ pro akcie Cisco Systems, Research in Motion a Juniper Networks.

Společnost Airbus oznámila, že v uplynulém roce dodala 320 letadel, ve srovnání s 305 letadly dodanými v roce 2003. Jedná se o 15 letadel více, než co říkala ta nejoptimističtější předpověď. Tržby za celý rok pravděpodobně převýší 20 miliard eur. „Tyto výsledky jsou velmi povzbuzující a potvrzují, že trh se začíná pomalu otáčet ze sestupného trendu první poloviny desetiletí,“ řekl výkonný ředitel Noel Forgeard. V letošním roce očekává Airbus prodej 350 až 360 strojů.

Firma Credit Suisse First Boston snížila rating akciím švédského výrobce telekomunikačního vybavení Ericsson AB z „neutral“ na „underperform“, když citovala vliv měnových a maržových tlaků. CSFB zároveň zvýšila rating akcií finského výrobce mobilních telefonů z „neutral“ na „outperform“. Za tímto upgradem stojí očekávání, že Nokia může získat zpět tržní podíl a také agresivnější zpětné nákupy akcií.

J.P. Morgan zvýšil odhad růstu trhu mobilních telefonů z 9% na 11% a to zejména díky vyššímu než dříve předpokládanému růstu v Rusku, na Blízkém východě a v Africe. Firma zvýšila odhad z 682 na 700 milionů kusů. Na rok 2006 očekává také J.P. Morgan také nárůst o 11%.

Firma Alltel souhlasila se zaplacením 6 miliard dolarůakciích a hotovosti při převzetí firmy Western Wireless. Tato transakce vytvoří pátého největšího poskytovatele bezdrátového spojení s více jak 10 miliony zákazníků. Podle podmínek dohody bude každá akcie Western Wireless vyměněna za 0,535 akcie Alltelu a hotovost 9,25 dolarů. Držitelé akcií Western Wireless si mohou také zvolit variantu zcela v akciích či zcela v hotovosti.

Společnost Apple Computer oznámila zisk za první čtvrtletí fiskálního roku 2005 ve výši 70 centů na akcii. To je o více jak trojnásobek hodnoty dosažené ve stejném období minulého roku a téměř o 49% více, než předpokládali analytici. Tržby vzrostly meziročně o 74% a vykázaly hodnotu 3,49 miliardy dolarů, což je o necelých 10% více, než se čekalo. Apple sdělil, že v tomto čtvrtletí dodal více jak 1 milion počítačů Macintosh a 4,58 milionů přístrojů iPod, což reprezentuje 26%-ní meziroční nárůst u počítačů a 525%-ní nárůst u iPodů. Na after-marketu vykázaly akcie Apple výrazný růst. Na druhé čtvrtletí Apple očekává tržby v hodnotě 2,9 milardy dolarů a zisk 40 centů na akcii.    

Čipový gigant, společnost Intel, dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí zisku  33 centů na akcii, což je více, než analytici očekávali. A výhled vypadá také velmi dobře. Akcie zaznamenaly na after-marketu nárůst o 3,2%. Tržby ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly meziročně o 11% a dosáhly hodnoty 9,6 miliardy dolarů. Analytici očekávali číslo 9,4 miliardy dolarů. Intel sdělil, že snížil zásoby o 17%. Právě zásoby znepokojovaly mnohé investory, neboť vysoké zásoby by znamenaly pokračování slabosti trhu výrobků od Intelu. Odhad tržeb na první čtvrtletí je v rozmezí 8,8 – 9,4 miliardy dolarů při hrubé ziskové marži 55%. Společnost také očekává zvýšení výdajů na výzkum a vývoj v roce 2005 o 8,3% a nárůst kapitálových výdajů v pásmu 29-40%. Tato zpráva přišla po volatilním dni.

Operačníí zisk firmy AMD za čtvrté čtvrtletí bude výrazně nižší, než 68 milionů dolarů ohlášených ve čtvrtletí třetím. Může za to segment výroby čipových karet do mobilních telefonů. Společnost oznámila, že tento byznys pravděpodobně vykkáže ztrátu a klesající tržby.

 

Devizové a komoditní trhy

Cen významných komodit v uplynlulém týdnu vzrostly. Ropa i zemní plyn podražily o více než 6%. Mírný nárůst zaznamenaly i ceny zlata a platiny.

Americký dolar ztrácel mírně proti euru a britské libře. O více než 2% však klesla jeho hodnota vůči japonskému jenu.  Vůči české koruně ztratil dolar přibližně 0,2%.

 

Zprávy ze světa

 

Bank of England ponechala podle očekávání úrokové sazby na nezměněné hodnotě 4,75%. Ke stejnému kroku dospěla o hodinu později také Evropská centrální banka, která ponechala sazbyeurozóně na hodnotě 2%.

Růst japonských velkoobchodních cen v prosinci zpomalil na 1,9%. V listopadu index měřící ceny energií a zboží nakupovaných podniky vzrostl o 2%. Prosincová hodnota byla ve shodě s odhady analytiků.




Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.07.2005Proventus Finance - souhrn 14 7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.03.2005Proventus Finance - souhrn 14.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.02.2005Proventus Finance - souhrn 14.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
11.01.2005Proventus Finance - souhrn 10.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.10.2004Proventus Finance - souhrn 27.10. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688