Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  30.09.2004 09:02:03

Šance na (1) stagnaci domácích sazeb a (2) +25bp jsou dnes velmi vyrovnané


Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Domácím dluhopisům se před zasedáním bankovní rady příliš nedařilo. Důvodem však byl především růst amerických a evropských výnosů, v odpoledních hodinách podpořený lepším než předpokládaným číslem finálního HDP USA za druhé čtvrtletí.

       Trhy zvýšení sazeb od dnešního zasedání bankovní rady ČNB nečekají. Podobný názor mají jak analytici, tak obchodníci, kteří do money market sazeb zahrnuli asi 25% pravděpodobnost zpřísnění měnové politiky. Sazby „on hold“ na 2,50% vidí trh v září i přesto, že od posledního zasedání bylo (ve srovnání s prognózou ČNB) zveřejněno HDP za druhé čtvrtletí vyšší o 0,5p.b., revize HDP za první kvartál směrem nahoru v podobném rozsahu, ceny průmyslových výrobců nejvyšší za poslední dekádu, rekordní tempo průmyslu, rekordní schodek BÚ platební bilance a tlaky odborů na růst mezd. Údaje o zvýšení cen elektřiny a plynu byly taktéž známy až po posledním zasedání ČNB. Podle našich projekcí by tak inflace měla stoupnout za září na 3,6% a v říjnu se dostat až na 3,8% y/y – svůj vrchol.

       Proč tedy nečekat zpřísnění měnové politiky už dnes? Především proto, že úroky byly zvýšeny minulý měsíc a ČNB má časový prostor pro vyhodnocení nových údajů. Analýza HDP je součástí říjnové velké situační zprávy. Navíc struktura nových dat není nepříznivá. HDP bylo taženo výhradně investicemi, což zvyšuje potenciál ekonomiky a zpomaluje zavírání output gapu. V rámci PPI rostou ceny pouze v sektorech bezprostředně spojených s ropou a kovy. Průsak negativního nabídkového šoku do ostatních sektorů čísla neukazují. Schodek BÚ není vyvoláván deficitem ZO, ale repatriacemi dividend a koruna je stále mírně silnější než centrální banka předpokládala. Podle vice-guvernéra Niedermayera nebude ČNB brát na zřetel při dnešním rozhodování informace o mzdách ve veřejném sektoru. Ty jsou podle něj stále ve formě novinových titulků.nŠance 0bp a 25bp jsou tak velmi vyrovnané a pravděpodobnost zpřísnění měnové politiky je dle našeho názoru vyšší než jak ji vnímá trh. Preferujeme tak u dluhopisů před dnešním zasedáním krátkou pozici. Pokud by centrální banka zvýšila sazby, křivka by měla „teoreticky“ snížit svůj sklon. Vzhledem k flatteningu minulých dní by však posun byl spíše pararelní. Pro krátkou pozici u delších (likvidnějších) českých dluhopisů hovoří nižší bid-offer spready a možný vzestup eurové křivky, která v minulých týdnech výrazně klesla (a snížila sklon). Krátká pozice tak nemusí být ztrátová v případě, že sazby zůstanou beze změny a eurová křivka stoupne. CZK-EUR spready se díky propadům eurové křivky drží na poměrně vysokých hodnotách, přesto bychom po možném zvýšením sazeb viděli jejich rozšíření – vyššího růstu spreadu bychom se pravděpodobně dočkali na kratším konci křivky.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688