Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.09.2004 09:38:58

Růst HDP ve 2Q překročil hranici 4%

Růst HDP překročil čtyři procenta
Hrubý domácí produkt - 2. čtvrtletí 2004


Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o 4,1 %. Vyšší růst (4,7 %) byl naposledy dosažen ve 4. čtvrtletí roku 2000. Zároveň byl upraven odhad růstu HDP za 1. čtvrtletí z 3,1 % na 3,5 %, když do výpočtu bylo zahrnuto zpřesnění podkladů z oblasti zahraničního obchodu a ze statistických šetření.
Pro obě čtvrtletí byl charakteristický výrazný předstih růstu kapitálových výdajů před konečnou spotřebou. Zatímco výdaje na konečnou spotřebu reálně rostly v obou čtvrtletích shodně o 2,1 %, výdaje na tvorbu kapitálu po výrazném růstu v 1. čtvrtletí o 13,1 % dále akcelerovaly na meziročních 13,9 % ve 2. čtvrtletí. Výrazně se zvýšil v uplynulém čtvrtletí i obrat zahraničního obchodu v běžných cenách. V reálném vyjádření však úhrnnou bilanci vývozu a dovozu zboží a příjmů a výdajů za služby opět značně ovlivnil kladný vývoj směnných relací. Zatímco v běžných cenách se bilance meziročně zlepšila o 3,9 mld. , v cenách předchozího roku zaznamenala meziroční pokles o 1,1 mld. .

Meziroční vývoj jednotlivých výdajových složek HDP v 2. čtvrtletí ve stálých cenách:
· Výdaje na konečnou spotřebu se reálně zvýšily především vlivem růstu spotřeby domácností (3,4 %). Zpomalením meziročního růstu výdajů ve druhém čtvrtletí oproti prvnímu o 0,6 procentního bodu tak domácnosti zareagovaly na pokles přírůstku nominálních i reálných mezd.
V nominálním vyjádření (v běžných cenách) vydaly domácnosti o 16,2 mld. (5,1 %) více než loni, možný nedostatek finančních prostředků při nižším růstu disponibilních důchodů přitom řešily zvyšováním podílu nákupů na úvěr.
Výdaje institucí zahrnovaných do sektoru vlády poklesly o 1,1 %, hlavně v důsledku nižších mzdových nákladů v souvislosti s výplatou pouze 10 % třináctého platu.
· Výdaje na tvorbu hrubého fixního kapitálu dále akcelerovaly – po předloňském růstu za celý kalendářní rok v průměru o 3,4 %, loňském zrychlení na 7,4 % a zvýšení tempa v letošním 1. čtvrtletí na 9,6 %, vzrostly ve 2. čtvrtletí investice do fixních aktiv meziročně o 12,8 %. Tento vývoj byl v souladu se statistickými údaji o vývoji průmyslové a stavební výroby.
· Celkovou bilanci zahraničního obchodu se zbožím a službami stanovil dynamický vývoj obou jejích složek – vývoz v běžných cenách byl oproti stejnému čtvrtletí předchozího roku vyšší o 111,6 mld. (28,3 %), dovoz pak o 107,7 mld. (26,7 %). V reálném vyjádření (v průměrných cenách předchozího roku) zahraniční obchod jako celek i nadále působil na vývoj hrubého domácího produktu záporně. Přetrvávající předstih růstu vývozních cen (104,2 %) před dovozními (101,6 %) totiž ve svém důsledku znamenal pomalejší růst vývozu (23,1 %) než dovozu (24,7 %).

Z jednotlivých odvětví se v uplynulém čtvrtletí nejvíce dařilo průmyslu s meziročním růstem hrubé přidané hodnoty reálně o 8,1 % a dále obchodu, dopravě a stavebnictví. Pod loňskou úrovní zůstalo zemědělství, pokles zaznamenaly také vybrané, převážně netržní služby, poskytované především institucemi sektoru vládních institucí.

V běžných cenách vzrostl ve 2. čtvrtletí HDP meziročně o 53,4 mld. , tj. o 8,2 %. Úhrnná cenová hladina měřená implicitním deflátorem hrubého domácího produktu byla o 4,0 procentního bodu vyšší než ve stejném období loňského roku.

x x x


ČSÚ dokončil revizi časové řady vybraných ukazatelů ročních a čtvrtletních národních účtů za roky 1995 až 2003. Předpokládá se, že do konce letošního roku bude tato řada doplněna o vybrané ukazatele za roky 1990 až 1994. Nyní provedené úpravy poskytují věcně i časově konzistentní obraz o vývoji ekonomiky a zároveň umožňují i přiměřenou mezinárodní srovnatelnost ukazatelů při respektování metodických principů tak, jak to vyžaduje Evropský systém účtů (ESA 1995). Úplná časová řada čtvrtletních účtů včetně sezónně očištěných ukazatelů bude v elektronické podobě umístěna v pondělí 13. září na webové stránce ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Et   9:57  Krátké zprávy COLT a ČEZ Research (Česká spořitelna)
Et   9:55  VIG: Poznámky z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

15.08.2022Rusko - HDP ve 2Q klesl "jen" o 4%, trh čekal až -7% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.08.2016Malajsie - HDP ve 2Q rostla jen o 4%, nejméně za 7 let Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688