Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  08.09.2004 10:13:39

Analytický pohled na akciové trhy USA v prvním zářijovém týdnu 2004


V minulém týdnu se hlavní akciové indexy podívaly na obě strany, otestovaly si některé důležité úrovně a nakonec uzavřely v plusových číslech. Krátkodobé pozitivní momentum by tedy mohlo pokračovat. Cenové rozpětí se u širšího indexu Standard and Poor´s - S&P 500 Index - pohybovalo mezi 1095 - 1121 body a závěr týdne ho zastihl na 1113,63 bodech.

Objem obchodů nevybočil z prázdninového průměru. Pondělní a páteční objemy uzavřených transakcí byly velmi slabé, ale shodou okolností to byly dny, kdy indexy končily sice v mínusu, ale nekonal se ovšem žádný masivní výprodej. Býčímu sentimentu zrovna tak neuškodilo, že růstové dny (úterý až čtvrtek), se uskutečnily za mírně vyššího zájmu investorů. V porovnání s minulými týdny se však nákupní síla při růstových dnech nezvýšila. Nicméně akciové trhy si již třetí týden po sobě lehce polepšily a postupně si formují pozici pro případný další směr na nárůst úrovně indexů.

Nejdříve však bude třeba ubránit a v tomto pouze 4denním pracovním týdnu (z důvodu svátku Labor Day) bude pro býčí sentiment prvořadým cílem udržet a konsolidovat předešlé případné zisky a stabilizovat cenu indexu S&P 500 Index nad úrovněmi 1108, 1095 ,1086 a 1080 bodů. Neustále se totiž nachází uvnitř klesajícího pásma mezi 1134 a 1057 bodů.

50-ti denní (1101 bodů) i 200 denní (1112,62 bodů) klouzavé průměry jsou nyní pod současnou uzavírací hodnotou a budou též bedlivě monitorovány, zda poslouží resp. budou transformovány do podoby podpory.

První resistenční odpor by mohl být otestován při dosažení pátečního maxima 1121 bodů a posléze na hodnotách 1125, 1133 bodů a následně pásmo 1140 -1146 bodů. Pro proražení těchto hodnot směrem vzhůru bude zcela nezbytné, aby se na trhu objevily vyšší objemy zobchodovaných titulů než jsme doposud během letního období mohli pozorovat.

Z dlouhodobého pohledu se širší index S&P 500 Index stále nachází víceméně kolem určité nastolené rovnovážné situace, kdy řada indikátorových hodnot osciluje okolo nulové osy či ve středu pásma, tzn. v určitém neutrálním poli. Tuto nerozhodnost potvrzuje nakonec i současná hodnota indexu 1113,63 bodů – což je právě uprostřed letošního maxima 1163,23 bodů a minima 1060,72 bodů.

Měsíc září ( minimálně jeho první polovina z důvodu výročí 11. září) zřejmě nebude žádným zhodnocovacím zázrakem na trzích, ale blížící se prezidentské volby mohou tento handicap jistě zmírnit. V každém případě v následujících 2 měsících můžeme očekávat poměrně zvýšenou aktivitu investorů.

Do značné míry to mohou umožnit faktory, kterými jsou či budou návraty z dovolených, vstup do sezónních zvýšených volatilních pohybů, poslední měsíc třetího čtvrtletí roku a vstup do finálního kvartálu a konce roku 2004, několikanásobná expirace opčních obchodů a zmíněná cenová oscilace kolem určitých hodnot. To by mohlo učinit následujících 8-9 týdnů tradingu na Wall Street zajímavými. Pro tento týden by index S&P 500 neměl vybočit z rozmezí 1090 -1134 bodů.

Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.01.2021Druhý týden roku akciové trhy nenavázaly na výkon prvního týdne (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.07.2017Komentář k dění na akciových trzích v prvním prázdninovém týdnu Ekonomický deník (Ekonomický deník)
29.11.2004Afin Brokers, a. s. - Analytický pohled na akciové trhy USA Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688