Josef Trnka (TPS)
Investice  |  17.08.2004 07:25:03

Dojde k revitalizace socialistických půjček? Jak?


Vzhledem k tomu, že se vážně objevují představy o znovuzavedení institutu novomanželských půjček (alespoň zmínku o nich ve vládním programu zřejmě socialisté prosadí), neuškodí, když si připomeneme původní právní úpravu a promítneme si některá její pravidla do současného "kapitalistického" prostředí.

Poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům bylo zavedeno do praxe zákonným opatřením předsednictva Federálního shromáždění ze dne 6. března 1973. Podle této právní úpravy mohly být mladým manželům poskytovány zvýhodněné půjčky, a to jednak  na úhradu členského podílu v družstevní bytové výstavbě a na výdaje spojené s výstavbou nebo koupí rodinného domku, s výstavbou domu s byty v osobním vlastnictví, s koupí bytu v osobním vlastnictví, se zřízením bytu z nebytových prostor, přístavbou nebo přestavbou, jednak  na nákup bytového zařízení. 

     Je zajímavé, že již zaniklá úprava obsahovala podmínku jisté "sociální nedostatečnosti," protože součet průměrných měsíčních čistých příjmů obou manželů z pracovního poměru nebo poměru obdobného tomuto poměru (atp.), nesměl překročit v kalendářním roce předcházejícím uzavření smlouvy o půjčce 5000 Kčs. Těžko lze očekávat, že v aktuálních poměrech by stát za účelem získání bytu (domu) podporoval především sociálně slabé rodiny. Zde by maximální možná výše půjčky (v roce 73 to bylo nejvýše 30000 Kčs) nesměla být zanedbatelná, na druhé straně předpokládaný nízký příjem rodiny do budoucna by představoval vysoké riziko nesplacení, čímž by mohl být konečný efekt i opačný (mladí by se zadlužili a ještě by přišli o byt nebo dům).

    Je tedy otázkou, zda se vláda pro takový návrh nakonec skutečně rozhodne a jaká východiska při legislativní předloze uplatní. S největší pravděpodobností by návrh  obsahovalo nižší úrok, což byl v minulosti jeden z bonifikačních prvků (rozdílný, podle účelu). Státní příspěvek (znamenající snížení dluhu) se poskytoval ve výši 2000 Kčs u prvního, resp. 4000 Kčs u dalších narozených dětí.

    Doba splatnosti půjček činila nejvýše deset let. Diskriminační ustanovení, obsažené již v názvu normy, spočívalo v tom, že v roce podání návrhu na uzavření smlouvy o půjčce byli manželé mladší třiceti let nebo tohoto věku v roce podání návrhu na uzavření smlouvy o půjčce dosáhli. Jednatřicetiletí na toto dobrodiní již nedosáhli.


      
       Další podrobnější komentáře na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm .

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688