Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  16.07.2004 17:21:04

ČTÚ přidělil tři sítě k zahájení digitálního televizního vysílání



Tři sítě pro šíření digitálních multiplexů sestavil a třem držitelům licencí na digitální vysílání ve čtvrtek 15. července udělil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Vyplývá to ze sdělení ČTÚ. České radiokomunikace (ČRa), Czech Digital Group (CDG) a Český Telecom tak mohou začít budovat multiplexy pro digitální televizní vysílání v systému DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) a zahájit komerční provoz digitálního vysílání.

"V Praze můžeme s řádným digitálním televizním vysíláním začít ihned, v Brně a Ostravě během čtyř měsíců a do roka dokážeme pokrýt většinu České republiky," uvedl dnes generální ředitel ČRa Miroslav Čuřín. Podle něj se budou náklady ČRa na vybudování multiplexu pohybovat mezi stovkami milionů a jednou miliardou korun. ČRa budou moci využít až 60 procent svých současných vysílacích budov a anténních nosičů. "Budeme muset stavět jen minimum nových vysílacích věží. Cena za přenos jednoho digitálního televizního programu se bude pohybovat v řádu desítek milionů korun ročně," dodal Čuřín.

Postup Telecomu naznačil výkonný ředitel Telecomu pro prodej Roman Stupka: "Výstavbu sítě můžeme zahájit v nejbližších měsících a po uzavření dohod s dodavateli obsahu budeme připraveni spustit komerční provoz." Konkrétní termíny však nespecifikoval. Telecom bude v první etapě pokrývat televizním digitálním signálem oblasti Prahy, Brna, Českých Budějovic, Plzně, Karlových Varů, Ústí nad Labem, Liberce, Hradce Králové, Pardubic a Olomouce. Zástupce CDG se ČIA dnes nepodařilo zastihnout.

Multiplex ČRa pokryje území, na kterém žije 77 procent obyvatel České republiky a Český Telecom pak zasáhne 49 procent obyvatel. Informace o velikosti pokrytí CDG se ČIA nepodařilo získat. Navrhované rozdělení 70 kmitočtových pozic je platné pouze do roku 2006, tedy na období přechodu z analogového na digitální vysílání. V roce 2006 by mělo na mezinárodní úrovni dojít k definitivnímu rozdělení kmitočtů pro digitální vysílání DVB-T. Jak ČIA potvrdil předseda ČTÚ David Stádník, v ČR by pak mělo být k dispozici šest až sedm celoplošných multiplexů.



-rot-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688