Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  01.07.2004 12:15:41

Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu


Červen roku 2004 převážně pozitivní výsledky světových akciových indexů. Tři hlavní indexy USA vzrostly. Naopak poměrně výrazně ztratil japonský index Nikkei 225. Z amerických indexů si vedl nejlépe technologický Nasdaq Composite, který si připsal zisk 3,07%. Standard & Poor`s 500 získal 1,8% a DJIA 2,42%. Pro celý měsíc byla typická nejistota a obavy ze zvyšování sazeb poslední den.

 

Zprávy z USA

 

 

Makročísla

 

            Hned první den v měsíci byl oznámen ISM Manufacturing index mapující výrobu na celém území USA. Jeho hodnota činila 62,8% (hodnoty nad 50% procent značí expanzi). Ekonomy očekávaná hodnota byla jen o 0,8 procentního bodu nižší.

            Revidovaná hodnota růstu produktivity práce za první čtvrtletí měla hodnotu 3,8%, vyšší než předpokládaných 3,7%. Americká ekonomika vytvořila v květnu 248 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti zůstala na hodnotě 5,6%. Ekonomové očekávali nárůst pracovních míst o 220 tisíc. Nárůst pracovních míst za duben a březen byl revidován dohromady o 74 tisíc. Za poslední 3 měsíce přijalo pracovníky 75,4% z 278 odvětví.

            Saldo státního rozpočtu za květen, oznámené 10.června, nedosáhlo na očekávanou hodnotu -70 mld., ale „jen“ na 62,5 mld. USD. Naopak dubnový schodek bilance zboží a služeb své očekávání předčil o 3 mld., když dosáhl hodnoty -48,3 mld. USD.

Index spotřebitelských cen vzrostl v květnu o 0,6% ve srovnání s dubnovým nárůstem 0,2%.  Vzestup byl o něco málo vyšší, než předpokládali ekonomové, ale to bylo hlavně díky cenám energií. Jádrová inflace činila 0,2%, což je v souladu s očekáváními. Investoři byli v pondělí velmi nervózní z toho, že by jádrová inflace mohla přinutit Fed ke zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu na jejich zasedání na konci měsíce. Inflace měřená CPI za posledních 12 měsíců vzrostla o 3,1%, což je nejvíce od června 2001.  Jádrová inflace poklesla v meziročním vyjádření na 1,7% oproti dubnovému číslu 1,8%. Vzestupy cen byly v květnu nízké kromě cen energií a potravin. Energetické náklady vzrostly o 4,6%, což je nejvíce od ledna, a ceny potravin vzrostly o 0,9%, nejvíce za posledních 14 let.

Leading Indicators, které jsou souborem deseti ukazatelů, jež mají tendenci předbíhat ekonomický vývoj, vzrostly v květnu meziměsíčně o 0,5%, což je o něco více než se očekávalo.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby poklesly za měsíc květen o 1,6%, ekonomové přitom očekávali nárůst o 1,3%.

Překvapivě dopadlo vyhlášení finálních výsledků hrubého domácího produktuUSA za první čtvrtletí. Namísto ekonomy očekávaného 4,5%-ního růstu se dostavil růst o 0,6 procentního bodu nižší. Slabší výsledný HDP na na svědomí zejména velký nárůst importů. Deflátor HDP (vyjadřující míru inflace) za první čtvrtletí vzrostl o 2,9%, předpoklady ekomů byly nižší o 0,3 procentního bodu.

Důvěra spotřebitelů v USA v měsíci červnu výrazně vzrostla a dostala se až na své dvouleté maximum. Index důvěry vzrostl na 101,9 z květnové hodnoty 93,1. Ekonomové očekávali mnohem menší růst na hodnotu 95. Podíl spotřebitelů, kteří označili stav ekonomiky za dobrý je 25,6%, v květnu to bylo jen 22,2%. Naopak klesl počet lidí, kteří označili získání práce za obtížné, na 26,5% z předchozí hodnoty 30,3%.

Nejdůležitější makroekonomické číslo v měsíci červnu bylo ohlášeno až poslední den. Federal Funds rate se zvýšila poprvé po čtyřech letech, její současná hodnota je 1,25% přesně v souladu s očekáváními.

 

Další významné události

 

 

Firmy Microsoft a SAP AG prozradily, že nedávno vedly rozhovory o fúzi. Wall Street Journal sdělil, že tyto rozhovory byly „signálem jak pomalý růst trhu firemního softwaru tlačí staré nepřátele k tomu, aby spojili své síly, i když bojují o stejné zákazníky.“ Microsoft sdělil, že přistoupil k rozhovorům s tímto německým softwarovým gigantem na konci minulého roku. Rozhovory skončily na jaře a nyní obě společnosti sdělily, že v diskusi nehodlají pokračovat. Převzetí SAP firmou Microsoft by bylo jedním z největších obchodů v softwarovém sektoru, neboť tržní kapitalizace SAP je 51 miliard dolarů.

Nový výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Rodrigo Rato neočekává, že by vyšší ceny ropy poranily globální ekonomiku. MMF nebude v žádném případě snižovat svou předpověď globálního růstu v letošním roce o 4,6%, navzdory faktu, že ceny ropy jsou o 5 dolarů vyšší, než používali ekonomové při svých projekcích. Rato sdělil, že negativní vliv vyšších cen ropy bude kompenzovat silnější poptávka. Příští týden Rato navštíví Čínu a Japonsko, aby přezkoumal asijskou ekonomiku. Rato řekl, že MMF nevidí žádné známky inflaceamerické ekonomice a očekává že FED bude zvyšovat úrokové sazby postupně.

Každý čtvrtý občan nejlidnatější země světa bude mít na konci tohoto roku mobilní telefon. Agentura AFX sdělila, že na konci roku bude mít mobilní telefon 24,5% obyvatel Číny, což představuje 320 milionů uživatelů. Během prvních čtyř měsíců přibylo 27,1 milionů vlastníků mobilních telefonů, přičemž celkový počet uživatelů je nyní 295,8 milionů. Mobilní telefony čítají asi jednu polovinu operativních příjmů čínského telekomunikačního průmyslu a spolu s sms zprávami a bezdrátovými internetovými službami a jsou jedním z nejrychleji rostoucích sektorů.

Předseda největší ropné společnosti světa Exxon Mobil sdělil, že USA se nemohou vyhnout výrazné závislosti na ropě a zemním plynu z Blízkého východu. Lee Raymond sice řekl, že země by měla těžit více a hledat další dodavatele ze zahraničí, ale zároveň poznamenal, že polovina světových prokázaných rezerv je v oblasti Blízkého východu (20% v samotné Saudské Arábii). Alternativní zdroje jsou podle něj zatím příliš drahé.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek oznámila, že poptávka po ropě roste nejrychlejším tempem za posledních 24 let. IEA zvýšila svou předpověď poptávky v tomto roce o 360 tisíc barelů denně, když citovala rostoucí poptávku v USA, Brazílii, Indii a Číně. Dalé sdělila, že i přes zvýšení těžby OPECu stále existuje nedostatek nabídky ropy.

Největší retailová firma na světě Wal-Mart Stores čelí obvinění z diskriminace žen na svých pracovištích. Akcie Wal-Martu po tomto prohlášení výrazně ztrácely. Tento měsíc poklesly o více než 5%.

J.P. Morgan zvýšil odhady tržeb společnosti Intel Corporation (INTC) za jeho druhé fiskální čtvrtletí  na 8,2 miliardy dolarů, respektive na horní hranici vlastních odhadů Intelu. Důvodem pro zvýšení odhadů jsou jednak zvýšení tržního podílu v oblasti flash pamětí a jednak nové řady mikroprocesorů. J.P. Morgan dále zvýšil odhad tržeb Intelu za letošní rok na 34,7 miliard dolarů a odhad zisku na akcii na 1,23 dolaru.  Pro rok 2005 zůstaly odhady nezměněny.

Společnost Wachovia Corporation(WB) oznámila koupi regionální banky SouthTrust Corporation (SOTR) za 14,3 miliardy dolarůakciích. Každá akcie SouthTrust  bude vyměněna za 0,89 akcie společnosti Wachovia. V souladu s pátečními cenami akcií ohodonotila společnost Wachovia akcie SouthTrustu s 20-ti procentní prémií, na 41,83 dolarů za akcii. Od smlouvy Wachovia očekává zvýšení tržeb do dvou let a po uplynutí 15-ti měsíčního integračního období úsporu 225 milionů dolarů ročně. Akcie SouthTrust Corporation uzavřely v pátek o 9 centů výše na 34,8 dolarech, akcie Wachovia Corporation pak o 8 centů výše na 47 dolarech.

Glenn Schorr, analytik společnosti UBS, snížil odhad výsledků finančního giganta, společnosti Merill Lynch, za jeho druhé čtvrtletí. Odhad zisku klesnul o 13 centů na 1,06 dolarů za akcii zejména díky slábnoucí aktivitě v oblasti akciových obchodů a private banking. Schorr si tento fakt vysvětluje nepříznivým vlivem geopolitických rizik a nejistého ekonomického výhledu na  aktivitu investorů. Částečně je zpomalení vysvětlováno také nastavením výsledkové periody o měsíc dopředu ve srovnání s většinou konkurentů. Měsíc březen, který společnosti s koncem periody v květnu mají ve svých výsledcích zahrnut, obvykle přináší relativně větší aktivitu právě ve srovnání se slabým červnem. Akcie Merrill Lynch v pátek uzavřely se ztrátou 0,2% na ceně 54,78 dolarů za akcii.

Společnosti Merck & Co., Inc. (MRK) a Vertex Pharmaceuticals (VRTX) budou spolupracovat na výrobě a uvedení na trh léku VX-680, jednoho z hlavních kandidátů Vertexu na titul „lék proti rakovině“. Společnost Merck se ve smlouvě zavázala zaplatit Vertexu dopředu 20 milionů dolarů a dalších 14 milionů do výzkumných fondů během nadcházejících dvou let. Merck bude odpovědný za klinický vývoj a komercionalizaci VX-680 v celosvětovém měřítku a bude vyplácet Vertexu podíly na tržbách. Předpokládá se, že klinický vývoj léku začne již tento rok. Akcie Vertexu uzavřely v pondělí o 20 centů níže na ceně 9,73 a Merck o 41 centů na 47,95 dolarů.

 

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny všech významných komodit v tomto měsíci klesaly. Největší pokles zaznamenaly ceny ropy, které se propadly o více než 9% a současně se prodávají za 36,79 dolarů za barel. Na zasedání OPEC se členské země dohodly na zvýšení denní těžební kvóty o 2 miliony barelů, což představuje 8%, s tím, že v srpnu zvýší produkci o dalších 500 tisíc barelů. Příčinu výrazného poklesu cen ropy lze najít i v Iráku. Po předání suverinity irácké vládě se dá očekávat menší počet sabotérských útoků na ropovody a těžařské pole. Rovněž cena zemního plynu poklesla.

Cena zlata koncem měsíce sice překročila koncem měsíce hranici 400 dolarů, ale nakonec skončila na ceně 394,5 dolarů za trojskou unci a celkově velmi lehce klesla. Výrazný 7%-ní pokles zaznamenaly naopak ceny platiny.

Americký dolar vůči hlavním světovým měnám posílil. Možnou příčinou tohoto posílení je očekávané zvýšení úrokových sazebUSA na konci měsíce. Výnosy desetiletých dluhopisů sice nejdříve rostly v souladu s očekáváním pohybu sazeb, ale nakonec skončily měsíc níže na hodnotě 4,62%.

 

Zprávy ze světa

 

Japonská vláda revidovala růst HDP v prvním čtvrtletí z anualizované hodnoty 5,6% na 6,1%. Mezičtvrtletně vzrostl HDP v Q1 o 1,5%. Revize byla způsobena zejména nárůstem soukromých zásob, které přispěly k růstu 2 procentními body, ve srovnání s 0,9 procentními body v předchozích odhadech. Nová čísla dávají poněkud odlišný obrázek o japonské ekonomice. Co je zajímavé, je fakt, že dobrý nárůst v soukromých zásobách, které doposud byly v této fázi cyklu potlačeny, naznačují, že obnovení zásob by mohlo být nastartováno. Ale vláda nečekaně snížila růst soukromé kapitálové výdaje, což zvýšilo obavy o tom, že jeden z motorů obnovení ekonomického růstu nemusí být tak silný, jak se očekávalo. Nárůst kapitálových výdajů byl revidován z 2,4% na 1,7%, navzdory nedávným pozitivním datům, které vedly mnoho ekonomů k očekávání revize směrem nahoru. Minulý týden Ministerstvo financí oznámilo, že kapitálové výdaje japonských společností vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 10,2%, což je největší nárůst za posledních 7 let. Podle ekonomů však celkově zpráva o HDP zachovává japonskou ekonomiku na pozitivní cestě.

Bank of England přistoupila ke zvýšení své klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,5%, aby zabránila inflaci.

People's Bank of China potvrdila, že vláda chce udržet kurs čínské měny yuan na „rozumné a vyvážené úrovni“. „Čínská ekonomika roste vysokým tempem a makroekonomické ukazatele vypovídají, že zchlazení určitých přehřátých sektorů má pouze malý vliv,“ sdělila centrální banka ve své čtvrtletní zprávě týkající se měnové politiky. Nabídka peněz, měřená indikátorem M2, vzrostla na konci května meziročně o 17,5%, což je nejpomalejší tempo za posledních 18 měsíců.

Japonské ministerstvo financí oznámilo přebytek platební bilance 934,2 miliard jenů (8,57 miliard dolarů), což znamená zvýšení o 35,5% v meziročním vyjádření. Růst přebytku byl víceméně shodný s očekáváním ekonomů, kteří předpokládali růst 37,8% na 950 miliard jenů. Dá se očekávat, že právě zvýšené exporty přispějí k růstu HDP za druhé čtvrtletí. Exporty vzrostly o 9,8%, zatímco importy o 4,9%. Přebytek obchodní bilance Japonska se Spojenými státy klesnul o 4,9% na 486,3 miliard jenů. Přebytek obchodní bilance JaponskaAsií vzrostl o 53% na 594 miliard jenů.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.09.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci srpnu (7.9.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688