Věra Stárová (GfK-Praha)
Akcie ve světě  |  22.05.2000 11:41:09

Polovina obyvatel ČR se domnívá, že sexuální obtěžování nelze prokázat.

Mezi muži a ženami nejsou v tomto názoru rozdíly.

Vyplývá to z reprezentativního výzkumu 1000 náhodně vybrané populace v celé ČR, který v březnu tohoto roku realizovala společnost GfK - Praha.

Šetření dále ukázalo, že jen dvacet procent dotázaných se domnívá, že sexuální obtěžování lze u soudu prokázat. Více než polovina naší populace si však myslí pravý opak. Analýza výsledků v tomto ohledu navíc prokázala, že mezi muži a ženami nejsou v tomto bodě rozdíly.

Myslíte si, že lze u soudu sexuální
obtěžování prokázat?
N = 1000

roce 2001 začne platit jak novela občanského soudního řádu, tak i nový zákoník práce, který již samotnou kategorii sexuálního obtěžování pojmenovává. O této novele zákona, zabývající se otázkou sexuálního obtěžování, slyšel pouze každý čtvrtý z nás.

V zahraničí, zejména v zámoří, je v souvislosti se "sexual harassment" podstatná i  otázka   soudní dohry   "sexuálního     harašení" na  pracovišti.

Jedna třetina respondentů si myslí, že soudy v ČR nebudou v těchto případech rozhodovat spravedlivě a nestranně. Tento názor zastávají  spíše starší lidé (věk 35 let a více). Téměř polovina dotázaných nedokázala tuto otázku posoudit.

Domníváte se, že soudy rozhodují v případech sexuálního obtěžování nestranně, spravedlivě?
N = 1000

Co považují lidé za sexuální obtěžování?

Vymáhání sexuálního styku pod hrozbou finančního postihu nebo propuštěnípráce (vyloučení ze školy) pokládá za sexuální obtěžování devadesát procent dotázaných. V tomto tvrzení se shodují jak muži tak ženy bez rozdílu. Dále jsou jako sexuální obtěžování jsou vnímány nabídky k sexuálnímu styku, a to u osmdesáti procent populace. O něco méně lidí (více než 60 %) považuje za sexuální obtěžování poplácávání po různých částech těla, nemístné nebo urážlivé poznámky ze strany mužů vůči ženám a naopak, a také vytrvalé vnucování soukromé schůzky. V těchto případech však byl zřetelný rozdíl mezi muži a ženami. Ženy totiž tyto situace hodnotily jako sexuální obtěžování mnohem častěji než muži.

Považujete Vy osobně za sexuální obtěžování .....?
N = 1000

 Jak často je možné setkat se na pracovišti/škole s chováním sexuálního charakteru?

Podle odpovědí respondentů se na pracovišti nebo ve škole můžeme často setkat s "vyprávěním oplzlých vtipů" (13 %). Takto mnohem více odpovídali muži (19 %) oproti ženám (8 %), největší podíl z těchto respondentů tvořili studenti ve věku 15 - 18 let. Přestože devadesát procent respondentů považuje za sexuální obtěžování "vymáhání sexuálního styku pod hrozbou finančního postihu nebo propuštěnípráce (vyloučením ze školy)", pouze jedno procento lidí odpovědělo, že je možné se s ním na pracovišti/ve škole setkat. Naopak téměř osmdesát procent respondentů odpovídalo, že s tímto druhem chování není možné setkat se vůbec. Shodují se s tím stejně muži i ženy.

Srovnáním  výsledky sociologického výzkumu GfK - Praharoku 1994 se ukázalo, že i přes vyšší mediální pozornost, které si toto téma získalo, lidé považují za sexuální obtěžování stále stejné druhy chování. K prakticky žádnému vývoji nedošlo ani ve vztazích na pracovišti/ve školách. S chováním, které lidé označují za sexuální obtěžování, je totiž možné se v těchto místech setkat ve stejné míře, jako tomu bylo před šesti lety.

 Jak často je podle Vás na Vašem pracovišti/škole možné setkat se s následujícím chováním?
N = 643

Více informací Vám rádi poskytneme na adrese: klika@gfk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688