Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  15.03.2004 08:20:06

Významné firemní události týdne od 8. do 14. března



V týdnu od 8. do 14. března se v podnikatelské sféře staly tyto důležité události:

Finanční skupina PPF, která se pokládá za nezpochybnitelného majitele TV Nova, přechází podle Mladé fronty Dnes (MfD) ve svém sporu s Vladimírem Železným do protiútoku. PPF v minulých dnech odeslala bývalému řediteli Novy dopis, v němž od něj žádá miliardu korun.

Meziroční nárůst celkových tržeb o 12,6 procenta na 24,4 miliardy korun zaznamenala v loňském roce společnost T-Mobile. Tržby za služby se zvýšily o 13 procent na 23,5 miliardy korun. Ukazatel EBITDA vzrostl o 9,6 procenta na 10,8 miliardy korun a čistý zisk o téměř 63 procent na 4,4 miliardy korun. Celkový počet klientů společnosti se loni meziročně zvýšil o 12,5 procenta na 3,947 milionu.

Meziročně o 20 procent na 1,34 miliardy korun zvýšila podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS) v loňském roce čistý zisk HVB Bank. Hrubý zisk banky vzrostl o 1,9 procenta na 1,97 miliardy korun. Bilanční suma banky byla meziročně vyšší o 6,2 procenta a ke konci roku dosahovala 132 miliard korun.

Zhruba 26 miliard korun loni utržila společnost Čepro, která vlastní síť ropovodů v ČR a spravuje státní hmotné rezervy. Oproti roku 2002 tržby narostly o čtyři miliardy korun. Čistý zisk Čepro zvýšilo o 3,5 procenta na 150 milionů korun.

Nárůst čistého zisku o 112 procent na 218,7 milionu korun zaznamenala v roce 2003 těžební společnost OKD, člen koncernu Karbon Invest. Výnosy naopak meziročně klesly o 9,5 procenta na 29,43 miliardy korun.

Meziročně o 4,5 procenta na 4,948 miliardy kWh zvýšila loni Pražská energetika (PRE) prodej elektřiny. "Spotřeba elektrické energie v Praze roste především v souvislosti s rychlým rozvojem metropole, který s sebou přináší vznik nových obchodních, obytných i průmyslových center," uvedl k výsledkům předseda představenstva a generální ředitel PRE Drahomír Ruta.

Skupina Motor Jikov Group (MJG) měla v loňském roce tržby ve výši 1,3 milionu korun. Generální ředitel českobudějovického holdingu M.I.C.B., kam MJG patří, Miroslav Dvořák dnes ČIA řekl, že to znamená meziroční zvýšení zhruba o 100 milionů korun.

Celkový nekonsolidovaný obrat společnosti Stavby silnic a železnic (SSŽ) činil v loňském roce 12,8 miliardy korun, což ve srovnání s předběžnými nekonsolidovanými údaji za rok 2002 znamená nárůst o 1,7 miliardy korun. Zisk před zdaněním vytvořila v roce 2002 SSŽ 390 milionů korun, o rok dříve to bylo 272 milionů.

Kontrakt na dodávky pro deset čtyřvozových souprav metra pro ruské město Kazaň za 10 milionů dolarů podepsala Škoda dopravní technika (ŠDT), dceřiná společnost Škoda Holdingu (ŠH). ŠDT dodá soupravy společně s ruským výrobcem Vagonmaš Sankt Peterburg.

Celkem 258 tisíc hektolitrů piva prodal v loňském roce Pivovar Platan. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 7,5 procenta. Na růstu objemu výroby se kromě horkého léta odrazilo i podepsání smlouvy s Plzeňským Prazdrojem, pro který protivínský pivovar vaří pivo Klasik.

Tržby ve výši 18 miliard korun za loňský rok vykázala společnost OMV Česká republika. V meziročním srovnání to představuje pokles o jednu miliardu korun.

Největším televizním inzerentem byla v loňském roce společnost Danone, která jako jediná loni za televizní spoty utratila více než jednu miliardu korun. Na druhé příčce se umístila firma Procter&Gamble s 948 miliony korun. Třetí byla firma Nestlé, která na televizní propagaci vynaložila téměř 731 milionů korun.

Celkem 6,4 miliardy korun chce letos investoval do hmotného či nehmotného dlouhodobého majetku elektrárenská společnost ČEZ. Loni ČEZ na pořízení dlouhodobého majetku vydal 4,3 miliardy korun, což bylo o 28 procent méně než v roce 2002.

Ztrátu ve výši 176 milionů korun vykázala v loňském roce veřejnoprávní Česká televize (ČT). O rok dříve přitom dosáhla ztráty 399 milionů korun. Schválený rozpočet na loňský rok původně předpokládal vyrovnané hospodaření.

Trojici zájemců o koupi podílu České finanční ve společnosti Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) tvoří Česká typografie, Dehtochema Bitumat a Via Chem Group. "Všechny nabídky obsahují základní kritéria, tedy cenu za majetkovou účast a návrh na konečné vypořádání vztahu mezi Českou finanční a společností Fores," uvedl mluvčí České konsolidační agentury (ČKA) Jiří Pekárek.

Čistého zisku ve výši 2,39 miliardy korun dosáhly v loňském roce penzijní fondy působící v České republice. V meziročním srovnání se tak hospodářské výsledky fondů zvýšily o 116 milionů korun. Aktiva ve správě fondů dosáhla ke konci roku 2003 více než 76,78 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Asociace penzijních fondů.

Otevření nových autocenter v Bratislavě, Košicích, Banské Bystrici a Žilině chystá ve druhé polovině letošního roku společnost AAA Auto, provozovatel stejnojmenné sítě autobazarů v České republice. Pobočky v Bratislavě a Košicích nabídnou výkup i prodej, Banská Bystrica a Žilina zatím pouze výkup.

-joh-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688