Petr Hanisch (AliaWeb)
Internet a telefony  |  04.03.2004 15:17:04

Internetová inzerce v roce 2003 dosáhla 425 milionů korun


Praha, 3. března 2004 - Sekce vydavatelů internetových titulů (SVIT) na základě průzkumu trhu internetové reklamy odhaduje, že celkový hrubý obrat internetové inzerce v roce 2003 dosáhl 425 milionů korun. V letošním roce se očekává další nárůst o přibližně 20 procent.

Průzkum vývoje internetové inzerce mezi svými členy a dalšími obchodně významnými servery provedl SVIT s Kanceláří ověřování nákladu ABC ČR již potřetí. Zatímco v roce 2001 činil objem internetové inzerce bez reklamních barterů 240 milionů korun, v roce 2002 dosáhl 320 milionů korun a loni podle průzkumu SVIT vzrostl o další třetinu na 425 milionů korun.

Pro rok 2004 SVIT na základě odhadu provozovatelů serverů předpokládá, že celkový objem internetové inzerce bez barterů  dosáhne 500 milionů korun, což znamená nárůst o přibližně 20 procent>. I když jde o růst pomalejší než v roce 2003, zůstane i letos internet bezkonkurenčně nejrychleji rostoucím reklamním médiem. Vedle navyšování rozpočtů ze strany stávajících inzerentů očekáváme, že se na internetu bude letos objevovat stále více inzerentů z nových oblastí, především z oboru rychloobrátkového zboží.

Po započtení v minulosti nesledovaných reklamních produktů činil podle průzkumu SVIT celkový objem internetové reklamy bez barterů v roce 2003 plných 660 milionů korun. Těmito nově sledovanými prvky jsou především reklamní nástroje jako přednostní výpisy a klíčová slova ve vyhledávačích, nejsou v ní obsaženy příjmy z personálních, realitních či katalogových serverů.

Provozovatelé internetových serverů v rámci průzkumu SVIT poskytli také informace o zdrojích internetové inzerce. Nejvýznamnějším zdrojem příjmů zůstali i loni přímí klienti a reklamní agentury, ovšem mediální agentury již dosáhly téměř stejného podílu. Tak jako v předchozích letech opět mírně poklesl podíl inzerce dodané mediálními zastupiteli. Tuto statistiku ovšem poněkud zkresluje fakt, že je založena především na údajích velkých internetových vydavatelů, zatímco mediální zastupitelé jsou obvykle nejvýznamnějším dodavatelem inzerce malých a středních serverů.

Poznámka k metodice: objem internetové inzerce pro rok 2003 i odhad pro rok 2004 byly zpracovány na základě informací o serverech pokrývajících přibližně 80 % internetového reklamního trhu. Informace jednotlivých provozovatelů byly zasílány společnosti ABC ČR, která pro potřeby SVIT vypracovala souhrn poskytnutých údajů a jako nezávislý auditor garantuje, že údaje poskytnuté jednotlivými provozovateli zůstanou důvěrné a nebudou zveřejněny. Tato záruka umožňuje získat podrobné údaje i od provozovatelů, kteří své hospodářské výsledky nezveřejňují. Celkový hrubý inzertní obrat je souhrnem hrubých inzertních obratů s přímými klienty, reklamními agenturami, mediálními agenturami, mediálními zastupitelstvími a dalších inzertních obratů, bez započtení obratu bannerových barterů.

zdroj: SVIT - sekce vydavatelů interenetových titulů


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688