Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  17.02.2004 11:00:17

Policie má unikátní příklad zločinného spolčení v praxi ČR

Tisková zpráva V Praze dne 16. února 2004   
Policejní prezidium ČR
Kancelář policejního prezidenta
Preventivně informační skupina

Zahájení trestního stíhání krajského soudce a dalších osob ze zločinného spolčení

Z trestného činu účast na zločinném spolčení dle § 163a odst. 1 tr. zák. bylo dnešního dne tj. 16. února 2004 policejním komisařem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality obviněno 5 osob. Vedle soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem, který byl obviněn z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele dle § 158 odst. 1, písm. a) odst. 2 písm. b), c) tr. zák., byli dále obviněni 4 muži, a to z porušování povinnosti při správě cizího majetku dle § 255 odst. 1, 3 tr. zák. a pomoci k tomuto trestnému činu, křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku dle § 175 odst. 1, 3 tr. zák. a podvodu dle § 250 odst. 1, 4 tr. zák. Tyto trestné činy byly ve všech případech spáchané ve prospěch zločinného spolčení dle § 43 tr. zák., kdy se horní hranice trestní sazby odnětí svobody v případě uznání viny zvyšuje o jednu třetinu.

Podstatou trestné činnosti bylo, že organizovaná skupina záměrně odkupovala pohledávky společností, které si sama vytipovala, a poté je přiváděla do konkurzu, přičemž i správce konkurzní podstaty i konkurzní soudce byli z této skupiny. Cíleným jednáním podniky rozprodali za podstatně nižší cenu - de facto vytunelovali.

Trestná činnost se týkala akciové společnosti ZKL Klášterec nad Ohří s celkovou škodou necelých 69 mil. korun a stavebního podniku Ralsko a.s. s celkovou škodou přes 7 mil. korun, kdy se skupina pokusila způsobit další škodu přes 201 mil. korun. K tomu nedošlo, neboť správce konkurzní podstaty i konkurzní soudce byli včas zproštěni funkcí.

Policie ČR dává všem obviněným za vinu, že jednali po předchozí vzájemné dohodě s vědomím, že se podílí na páchání trestné činnosti, kdy jim tuto trestnou činnost umožňují jejich funkce, tj. soudce, správce konkurzní podstaty, ředitel podniku, pracovník zpeněžování podstaty a soudní znalec.

Při konkurzním řízení akciové společnosti Česká revitalizační a.s. (dříve Union banka) došlo pachateli za pomoci padělaných dokumentů k fiktivní změně sídla a firmy společnosti Union banka tak, aby k rozhodování o konkurzu byl místně a věcně příslušný soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem, jako soudce rozhodující v konkurzních řízeních v okresech Most, Chomutov a Česká Lípa. V této kauze jde o stíhání jednak Mgr. Daniela T., který byl ustanoven po předchozí dohodě správcem konkurzní podstaty a jednak o kvalifikaci dříve stíhaného jednání soudce krajského soudu pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele jako činu spáchaného formou zločinného spolčení. Mgr. Daniel T. je dále samostatně stíhán za skutek, kterého se dopustil jako pracovník pověřený správkyní konkurzní podstaty podniku Potraviny Ústí nad Labem s.p. Předstíral nutnost kontroly uložení dokladů a odstranění nedostatků a poté pozměnil text smlouvy o skladování dokladů úpadce. Tak způsobil škodu ve výši necelých 25 mil. korun, neboť na tuto částku pozměnil původní odměnu za skladování ve výši 2 mil. korun.

Všech 5 podezřelých bylo dnešního dne v ranních hodinách se souhlasem státního zástupce zadrženo a předvedeno k výslechům, na základě kterých bude rozhodnuto, zda bude podán návrh na vzetí do vazby.

Jedná se o první případ, kdy ke stíhání pro trestný čin účasti na zločinném spolčení došlo v souvislosti s majetkovou trestnou činností.

npor. Mgr. Blanka Kosinová
tisková mluvčí
Policejního prezidia ČR

zdroj: MV ČR

Související zpráva: Finanční policie by měla vzniknout k 1. červenci 

17.02. 16:46  hmmm (UFF UFF)
17.02. 11:24  V kauze TREND hrozí stejné obvinění (www.pravdaotrendu.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688